Video : Tipsbladet
Superliga

Kontroversiel transfer-sag åbner for mistanker

Den lange ventetid i Ibrahim Osman-sagen åbner for alle mulige mistanker og spekulationer, der er til skade for fodboldverdenen, vurderer en ekspert.

Det er en speget sag, den dygtige og yderst lovende ghanesiske forward Ibrahim Osman er centrum i.

I vinter blev Osman meldt til DBU af hans daværende agent Darryl Powell for at bryde den repræsentationsaftale, Osman havde med Powell fra 1. december 2022.

Den aftale løber til 1. december 2024 og kan stadig findes på DBU's hjemmeside, men ifølge Powell blev den altså uretmæssigt brudt af Osman og den belgiske agent Mitch Bakkovens tilbage i december 2023 og januar 2024.

Her forsøgte Bakkovens at få en aftale i stand om et salg af Osman fra FC Nordsjælland til West Ham, hvilket kuldsejlede.

Den sag har siden vinter ligget hos Fodboldens Disciplinærinstans, og ganske opsigtsvækkende er der stadig ikke faldet en dom, selv om Osman for længst er skiftet til Brighton i en handel indgået i februar og effektueret 1. juli, og Osman nu er lejet videre til Feyenoord.

Ibrahim Osman (til højre) og Andreas Schjelderup spillede fremragende i foråret for FC Nordsjælland. Foto: Alamy

Hvem der har gjort noget forkert i sagen, og hvorfor den har taget lang tid at behandle, ved Jesper Olsen, formand for Transparency International i Danmark, ikke.

Men Olsen bider mærke i den lange tid, der er gået siden anmeldelsen, og den store interesse, Tipsbladet har rapporteret stadig findes omkring den uafklarede sag.

- I al almindelighed bør man ikke have lange sagsbehandlingstider. Dels af hensyn til de involverede parter, som her er blandt andre en ung fodboldspiller, men også af hensyn til sportens integritet, siger Jesper Olsen til Tipsbladet.

- De her regler er ikke kun til for at man kan tjekke, om de er blevet overtrådt eller ej. Disse regler er til for at varetage integriteten i fodbold. Hvis nogen spiller på baggrund af en handel eller nogle handlinger, der ikke er ok, får de en uretmæssig konkurrencefordel, siger Jesper Olsen om sagen, hvor Ibrahim Osman deltog i Brighton sæsonopstart og derefter blev lejet til Feyenoord 15. august.

Ibrahim Osman har spillet tre ligakampe og siddet på bænken i en Champions League-kamp mod Leverkusen.

Åbner for mistanker
I fodboldmiljøet svirrer det med analyser og gæt på, hvorfor der ikke er kommet en dom i sagen endnu.

I foråret kunne en dom eller mangel på samme være en fordel eller en ulempe for henholdsvis FC Nordsjælland og klubbens rivaler i slutspillet, hvor FCN en kort overgang lignede Danmarks stærkeste hold og en mulig mester.

Nu er der to udenlandske klubber, der givetvis ikke kan se nogen som helst rimelighed i, at Osman skal have en karantæne eller bøde, og så er der stridende agenter, der sagtens kunne finde på at tage sagen videre, for slet ikke at tale om et hårdt presset regelsæt for transfers og agenter i FIFA- og forbunds-regi, som allerede har skabt en masse ballade og søgsmål mod forbundene.

Det har ikke været muligt for Tipsbladet at få en detaljeret status på sagen, og uvisheden og uklarheden er for Jesper Olsen at se det mest problematiske ved, at der stadig ikke er faldet en afgørelse.

- Det kan være, instansen ikke er bemandet tilstrækkeligt og ikke har de nødvendige ressourcer. Det kan man rette op på.

Feyenoord har med garanti ingen appetit på at miste Ibrahim Osman i en periode til karantæne for en sag fra tiden i Danmark. Foto: Alamy

- Og det kan være udtryk for, at man ubevidst spekulerer i tid. Jeg har set det i andre sammenhænge. Det er ligesom når vi som fodboldfans ser en modstander stillet sig nede ved hjørneflaget med bolden for at trække tiden ud, eller når en målmand trækker tiden på et målspark. Det er måske lovligt i sig selv, men det føles som et brud på integriteten og sportsmanship.

- I en sag som den her kunne man få mistanken, at nogen forsøger at trække tiden ud ved at mudre tingene, og så er det også disciplinærinstansens ansvar at sørge for, man ikke for lov at trække tiden, siger Jesper Olsen.

- Det kan være legitime grunde til, at sagen trækker ud. Det kan handle om personalemæssige årsager, det kan være en svær sag, hvor man er nødt til at hente særlig hjælp ind. Men man kan også spekulere i alle mulige illegitime grunde. Alle de bekymringer, der opstår, dem kunne disciplinærinstansen gøre op med ved at sige, hvorfor sagen trækker ud. Det maner alle spekulationer til jorden, siger Jesper Olsen.

Rimeligt med straf nu
At Ibrahim Osman 1. juli forlod FC Nordsjælland og dansk fodbold betyder for Jesper Olsen at se ikke, at sagen om spillerens repræsentationsaftale og en eventuel dom er mindre vigtig, bare fordi han nu er ejet af en engelsk klub og lejet til Holland.

- Hvis de klubber viser sig at være utilfredse, vil jeg sige, at de ikke har lavet deres research godt nok, hvis de ikke finder ud af, at spilleren, de henter, har en sag hængende over hovedet. Det er ikke et argument for at behandle sagen anderledes. Den skal behandles helt uafhængigt af, hvor han spiller henne, siger Jesper Olsen.

- FC København har en tilsvarende sag med Gabriel Pereira, der har en mulig karantæne hængende over hovedet. Det må FCK tage med, hvis han ender med karantæne for det, der skete i Portugal. Den risiko løb FCK selv, siger Jesper Olsen.

- Alle fodboldforbund er medlem og FIFA og må være interesseret i, at de fælles regler bliver overholdt. Og det betyder også, at alle har en forpligtelse til at overholde de fælles regler. Det dur jo ikke, hvis nogen kan begynde at spekulere i, at man kan flytte spillere væk eller flytte dem hen i et eller ly, hvor reglerne ikke overholdes, siger Jesper Olsen.

Transparency International-formanden understreger, at alt dette kan undgås med åbenhed om, hvorfor der stadig ikke er afgivet en dom i sagen.

- Jeg synes, instansen skal være den voksne her. Man skal forklare, hvad sagen beror på. Det er i alles interesse, både spilleren, de involverede klubber og selve sportens integritet, siger Jesper Olsen.

Læs mere om Ibrahim Osman-sagen her.