Video : Tipsbladet
Superliga

Kom med i kulissen: De scouter FCM til sejr

Bag enhver god cheftræner sidder en stærk analyseafdeling. FC Midtjyllands chefanalytiker Søren Bjerg fortæller Tipsbladet om, hvordan man hjælper spillerne til sejr fra computerskærmen.

IKAST (Tipsbladet): FC Midtjyllands ejer og ledere vil hellere før end senere højere op på UEFA-ranglisten og gerne nå langt i den nye udgave af Europa League, hvor FCM har fornuftige muligheder for at gå videre til knockoutkampene i februar og marts.

Men hvordan griber man helt nøjagtig kampe mod hold som Hoffenheim og Maccabi Tel Aviv an, når man ikke ligefrem møder dem hver uge?

Når man kommer forbi træningsanlægget i Ikast og opholdsstuen, der er hjertet i den nye bygning, finder man ofte Søren Bjerg eller First Team Performance Analyst Liam McCartan i samtale med en spiller, tit med en Ipad i hånden.

Det kan være med tips fra træning, som FC Midtjylland ligesom mange andre Superliga-klubber systematisk optager og overvåger for at følge belastningen på spillerne, og så er det i disse uger ikke mindst med kampe i hovedet.

Dem spiller FC Midtjylland 31 af med noget på spil fra midten af juli til midten af december, og Søren Bjerg fortæller her Tipsbladet, hvordan man griber kampe som dem i disse uger i Europa League an.

- Jeg synes, vi gør en forskel, siger Søren Bjerg til Tipsbladet.

- Noget af det specielle ved os er, at selv om Matthew Benham ikke er her længere, har vi et meget tæt samarbejde med Smartodds. Det betyder, at vi på dataanalyse har noget mere stof, end mange andre har, siger Søren Bjerg om den tidligere ejer, der var hovedaktionær i FC Midtjylland fra 2014 til 2023.

Foto: Alamy

- Det er der, vi starter. Vi ser på dataniveau på det hold, vi skal spille mod. Hvad niveau har holdet ifølge dataene? Det bruger vi nogle af vores algoritmer til at tjekke for at finde ud af, om vi er favoritter, og hvad niveau modstandernes spillere har, hvilket vi så bruger i vores egen gameplan.

- Derfra pløjer vi video. Liam forbereder alle Superliga-modstandere, og jeg har de europæiske modstandere. Hvis vi bruger Hoffenheim som eksempel, gik jeg bare i gang med at se kampe. Jeg nåede at få set fem kampe, og når vi skal op mod ukendte modstandere, ser vi i højere grad kampene fra A til B, mens vi i højere grad kan gå direkte til de sekvenser, der er genereret til os i eksempelvis Wyscout, hvis det er hold, vi kender godt.

- Længere henne i processen holder vi et stabsmøde, der er med analytikerne og trænerne. Med det antal kampe, vi har i dagligdagen, er der ikke en forventning om, at hele vores trænerstab når at se meget af vores europæiske modstandere. Vi overleverer en liste med klip, vi snakker igennem for at få et indtryk af det hold og de spillere, vi møder. Derfra udvælger vi sammen, hvad det er for en historie, vi præsenterer for spillerne, og hvilke mængder klip, vi skal vise dem, siger Søren Bjerg.

Stor forskel på spillerne
Her skal Søren Bjerg have fingerspidsfornemmelsen i brug sammen med cheftræner Thomas Thomasberg.

For der er stor forskel på, hvordan spillerne skal klædes på.

- Der er gigantisk forskel på spillerne. Nogle vil helst ikke se noget overhovedet. Andre vil kun se det kollektive. Og så har vi også nogen, der virkelig pløjer alt igennem, vi stiller til rådighed, og som også beder om ekstra klip på modstanderne.

- Der er sågar også nogle, der ser hele kampe med modstanderen, når vi lægger dem ud. Det kan påvirke interessen, om det går godt eller mindre godt for spilleren, men der er ikke nogen regel for, om de så vil have mere ro fra klippene eller omvendt. Det er helt individuelt.

- Tag angriberne. Uden at nævne navne har vi en angriber, der nærmest inden han var signet her vidste alt om de Superliga-modstandere, vi skulle møde, fordi han havde kigget tingene igennem på eget initiativ, siger Søren Bjerg, der ikke peger fingre af de spillere, der vil have input i mere moderate doser.

- Jeg tror, og det har jeg i hvert fald selv, at vi også har lært med tiden, at vi skal finde en ro, også når det er store opgaver, vi skal ud på. Det er ikke nødvendigt at præsentere spillerne for seks ekstra klip, fordi det er en stor modstander, vi skal møde. Der kan det nærmest være modsat, at spillerne skal have lidt ekstra ro.

Men når der er modstandere som Maccabi Tel Aviv, de færreste selv i en professionel klub kender ret meget til, er alle mand nødt til at se med og forberede sig.

- Jo mere ukendt, holdet er, jo mere viser vi som regel. Når vi møder en ukendt modstander i en europæisk kamp, er vi nødt til at give præsentationerne større volumen, end når vi møder FC København for femte gang i samme sæson. Der skruer vi i stedet ned. Det er minimalt, hvad vi viser spillerne i Superligaens slutspil. Der handler det mere om, hvad vi selv gjorde sidste gang, vi mødte dem, hvad der lykkedes, og hvad vi så gerne vil denne gang, siger Søren Bjerg.

Så Viborg lige før Hoffenheim-kamp
En, der ikke har noget imod forberedelser, er cheftræner Thomas Thomasberg.

Den tidligere topspiller i Superligaen har arbejdet som træner i 20 år, og han og Søren Bjerg er som regel en kamp forud i analyserne, som Thomasberg også indirekte indikerede til Tipsbladets udsendte efter sidste uges Hoffenheim-kamp, hvor FCM-cheftræneren fortalte, han havde set noget af Viborgs kamp tidligere på dagen.

- På dagen for Hoffenheim-kampen sad vi sammen på kontoret og ventede på, at vi skulle afsted til stadion. Viborg spillede pokalkamp tidligt, så den var vi nogle stykker, der sad sammen og så noget af. Den slags er Thomas helt cool med, og det gør vores arbejde i analyseafdelingen lidt lettere. Det giver mere tidspres, hvis vi først kan overlevere til træneren kort før en kamp, siger Søren Bjerg.

Det kan lyde mærkeligt, men det vigtige stabsmøde om Maccabi-kampen mellem Søren Bjerg og analytikerne og trænerteamet fandt derfor sted lørdag, dagen før Viborg-kampen, netop for at være i god tid og komme videre i forberedelserne.

- Trænere er forskellige. Vi har også haft trænere her i klubben, der først ville gå i gang med næste modstander, når den seneste kamp var analyseret og parkeret. Men Thomas kan godt være i det, også på kampdage, hvor han allerede har kigget på eller kigger på næste modstander. Det vil nogle trænere have svært ved, men det kan han, siger Søren Bjerg.

Det ser man efter
Hvad Søren Bjerg og hans kolleger har bidt mærke i før kampen mod Maccabi Tel Aviv kan og vil chefanalytikeren ikke gå ind i.

Man kigger efter stort og småt, detaljer, der kan hjælpe en specifik spiller, men også det kollektive, hvor Søren Bjerg og hans kolleger kunne se til Hoffenheim-kampen, at den dårlige start i Bundesligaen ikke var et tilfælde og skyldtes noget, FC Midtjylland også kunne udnytte.

- Vi havde fuldstændig styr på, hvordan de går mand-til-mand med deres tre stoppere. Der fandt vi nogle rum bag dem, som også var noget, vi havde set på video, siger Søren Bjerg.

Foto: Alamy

- Det er gode spillere, vi skulle op mod. Mange af dem har landskampe for deres A-landshold eller U-landshold. Men vi fortalte vores spillere, at der var muligheder i Hoffenheims defensive struktur, hvor vi kunne åbne rum ved at lave nogle modsatrettede bevægelser på dem. Og det lykkedes godt for os i første halvleg af kampen, siger Søren Bjerg om FCM's åbningskamp i Europa League, hvor Hoffenheim var heldig med at tage hjem til Tyskland med 1-1 på en sen og meget flot udligning af Max Moerstedt.

- Det kan også være små ting, som når en back viser en modspiller den rigtige vej ud fra, hvad der tidligere har fungeret mod den spiller. Der bliver man glad for at se, at forberedelsen bliver brugt til noget positivt.

- Og så fungerer det selvfølgelig ikke altid. Vi havde talt om før Viborg-kampen, at Isak Jensen helst ikke skulle have lov til at komme for meget ind i banen, og alligevel fik han gjort netop det, lavet et overlap og skabt et mål. Så det er aldrig en ren, rosenrød fortælling, siger Søren Bjerg.

Og hvad Søren Bjerg og hans analytikere sammen med trænerne har set på Israels mesterhold og nuværende liga-etter, det får vi at se torsdag aften i kampen i Beograd.