ÅRHUS (Tipsbladet): Det er ikke altid nemt at spille for eller arbejde i AGF.
I Stig Inge Bjørnebyes første hele sæson døjede århusianerne voldsomt med resultaterne og havde efter et kort tilløb til transfermarkedet efter Bjørnebyes ansættelse i april 2021 nok heller ikke fået fingre i de rette spillere til at følge op på to topplaceringer og en afsked med Kamil Grabara, Kevin Diks og Casper Højer Nielsen.
I de seneste måneder har det været målscoringen i åbent spil, der har haltet, og som århusianerne trofast træner dag ind og dag ud i jagten på at bryde det, der efterhånden virker til at være en lille forbandelse.
Jeg tror fuldt og fast på, vi en dag kan vinde Superligaen. Hvis jeg ikke havde troet på det, skulle jeg ikke sidde i den der stol
Stig Inge BjørnebyeSportschef i AGF
Så slutspillet åbner med AGF et godt stykke efter Superligaens tre tophold, men det får nu ikke Bjørnebye til at afskrive mulighederne.
- Det er under et år siden, vi en overgang var med i guldkampen. Ligaen er så tæt, selvom den måske ikke ser sådan ud lige nu med de tre hold langt foran. Den kan sagtens blive tæt igen, der skal ikke meget til.
- Begynder vi med to-tre sejre, og et af holdene foran får et dyk, er vi med. Men på den lange bane handler alt om kvalitet. I en så tæt liga som Superligaen skal der ikke meget til. Bare ét eller to af de store hold får et dyk. Så skal vi være der, siger Stig Inge Bjørnebye til Tipsbladet.
AGF's position
Det kan se svært ud for AGF.
FC København brager derudaf med pengene fra Champions League og store spillersalg, FC Midtjylland har tilsyneladende alle de penge, der skal til med Anders Holch Povlsen som ejer, i øvrigt efter AGF forsøgte at få forretningsmanden og hans imperium med om bord i AGF's store projekter for nogle år siden.
FC Nordsjælland har lige så velhavende ejere i egyptiske Mansour Group, der reelt har overhalet AGF på budgetterne, og Brøndby IF's amerikanske ejere finder med garanti pengene til nye, dyre sæsoner, hvis det bliver nødvendigt senere i år.
Hvad gør AGF mod al den velstand?
Indtil videre kan århusianerne på ingen måde købe om kap med de fire toprivaler, der også begynder slutspillet foran AGF, men man skal finde veje til at udfordre, uden at det tager hverken fem-ti eller 15 år.
- Spiller man i Europa, kan man sælge spillere for helt andre beløb, ligesom vi ser i FCK, og når FC Midtjylland, Brøndby IF og FC Nordsjælland spiller Europa, siger Stig Inge Bjørnebye.
- Vi har helt klart den samme ambition. Vi har brugt tiden på at stabilisere os på et højere niveau. Det er vigtigt ikke at have store udsving , og vi er på vej i den rigtige retning.
- Det tager tid. Men der er også det her begreb, 'create urgency'. Vi skal have respekt for, at det tager tid at bygge ting op, men vi skal også sørge for, at vi ikke står stille. Det er naturligt, at stadion er en tidshorisont for mange. For mig bliver det meget symbolsk. Vi skal rykke et eller andet hver dag. En lille detalje. Nogle millimeter. Nogle meter. Det kan være en lille detalje hos en enkelt spiller, at noget kulturelt, vi har arbejdet med, kommer til udtryk på en lille måde. Men jo, når vi rykker ind på stadion, skal vi gøre det med et slagkraftigt hold, siger Stig Inge Bjørnebye.
Noget af det, den norske sportschef har bidt mærke i efter de tre år i Danmark, er jævnbyrdigheden.
Og her tænker Bjørnebye ikke kun på de fire klubber med større budgetter end AGF, men også på dygtige forfølgere, der for færre penge end AGF har skabt flotte sæsoner, som Viborg FF gjorde sidste sæson.
- Jeg har stor respekt for, hvor konkurrencedygtig ligaen er. Der er mange godt, veldrevne klubber. De fleste klubber har en plan, og det professionelle niveau og indstillingen til at arbejde langsigtet er imponerende. Det hjalp, at man reducerede antallet af holdet igen. Jeg mener, det giver Sverige og Norge nogle udfordringer at have 16 hold. I Norge sker der typisk det, at to hold stikker af, i disse år Bodø/Glimt og Molde, og de er langt foran alle andre. Der nyder Superligaen godt af, at den er så konkurrencedygtig og jævnbyrdig.
- FCK er blevet så stærk og har så stor et budget, at de vel kun kan tabe ligaen. Men sådan er det bare ikke alligevel, når man skal håndtere Champions League. Det kræver større trupper og budgetter. Vi skal også derhen, og vi skal bygge os selv op i den rigtige rækkefølge, siger Stig Inge Bjørnebye.
Historien hjælper
AGF's tidligere cheftræner David Nielsen blev med rette krediteret for endelig at løfte AGF ud af et kvart århundredes middelmådige resultater og underpræstationer, da AGF i 2020 blev Superliga-treer.
Bronze fik AGF igen for et år siden, og mens der altså er noget målscoring, der driller for tiden, ser de store linjer i AGF fornuftige ud på et stadig nyt træningsanlæg, med et ungdomsakademi lige ved siden af, der skal stå færdigt til oktober, og et stadion, man er begyndt at totalrenovere.
Det peger fremad mod tider, hvor Bjørnebye, direktør Jacob Nielsen, bestyrelsen og ejerne ligesom resten af byen og Østjylland håber, man bedre kan måle sig med rivalerne, og konkret få råd til at stå på tæer efter endnu større profiler og samle hold, der kan spille i Europa-ligaspil.
AGF har ikke ubegrænset tid, understreger Bjørnebye flere gange i interviewet, men der er gode ressourcer at trække på og en historie, der ikke længere tynger, som den gjorde i perioder fra halvfemserne og frem til de flotte bronzemedaljer under David Nielsen for snart fire år siden.
- Her i AGF kigger man i den grad fremad, og når man kigger tilbage, er det for at finde beviser på, at man kan vinde titler og pokaler, siger Stig Inge Bjørnebye og kommer med en sammenligning med en af sine tidligere klubber, Rosenborg.
- AGF havde Peter Rudbæk, der klarede det fantastisk flot og er en legende i AGF. I Rosenborg havde man en Alex Ferguson-skikkelse i Nils Arne Eggen. Det var så vildt, hvad han udrettede. Men det betyder også, at alle sammenlignes med ham. Og det har skabt en kultur, hvor man ikke har samme evne til at se fremad og ikke har tilstrækkelig respekt for fodboldens udvikling. Hverken i forhold til spillet og spillestil, eller hvordan man driver klubber.
- Rosenborg har en historie, der er et kæmpe problem for klubben. Mens AGF's historie giver klubben muligheder.
De kan vinde guld
AGF har det seneste år solgt spillere for over 100 millioner kroner, og når stadion åbner om nogle år, efter planen i sommeren 2026, sætter AGF alle sejl ind på at tjene en masse penge på kampene og på sponsorater.
I FC København tjener de penge på det hele – kampe, sponsorater, Europa, spillersalg og på hele tiden at slutte i toppen af Superligaen med de tv-penge, det kaster af sig.
Der når AGF ikke op, men rammerne er allerede så gode sammenlignet med for få år siden, hvor AGF kun havde det halve i spillerbudget efter nedrykningen til 1. Division i 2014, at århusianerne skal tro på, de i den helt rette sæson kan komme hele vejen.
- Hvis man ikke tror på det, bliver det vanskeligt. Så vi må tro på, at vi kan gøre det. Og vi har også enormt stor støtte. Vi har fra Salling Fondene og Henrik Lind i forhold til stadion, hvor vi rykker op på et helt andet niveau. Og det samtidig med, at vi kan bevare vores ejerskab, tilhørsforhold og supporternes støtte, siger Stig Inge Bjørnebye.
- Vi skal være dygtigere end de andre. Det er vi nødt til at tro på. Vi skal optimere vores indtjening. Kan vi gøre det, har vi en mulighed. Men vi skal også have øje for, at adgangen til Europa bliver smallere og smallere. Vi har ikke ubegrænset tid. Vi skal have styr på vores indre motivation og gøre det, der skal til for at blive bedre, samtidig med at vi har respekt for de ydre faktorer, her de hold, vi konkurrerer imod.
- Pludselig kan der ske noget. Det sværeste er at vinde igen og igen og igen. Det tester karakteren. Jeg tror fuldt og fast på, vi en dag kan vinde Superligaen. Hvis jeg ikke havde troet på det, skulle jeg ikke sidde i den der stol, siger Stig Inge Bjørnebye og peger over på kontorstolen bag skrivebordet.
Superliga-klubberne har aldrig brugt flere penge på spillere. Læs Tipsbladets gennemgang af de 12 klubbers spillerbudgetter her.