Video : Tipsbladet
Superliga

USA-milliardær kan redde deres Superliga-liv

Lyngby Boldklub er bestemt ikke nogen magt-bastion i Superligaen, men en ny amerikansk investor kan give klubben de muskler, der giver nye sæsoner i bedste række.

Hvad er der i kassen til indkøb og lønninger til den nye sæson?

Her i juni ved klubbernes direktører og bestyrelser det dårligt nok selv før spillersalg, men i Lyngby er der finansielt god grund til optimisme.

For selv om David Nielsen stopper som cheftræner og afløses af Morten Karlsen og Andri Gudjohnsen tager til Belgien, har en ny investor fra USA givet klubben muligheder, den ikke havde i sidste sæson.

Så med pengene fra ejeren af amerikanske Philadelphia Union og dennes forbindelser ser fremtiden, især hvis man spørger i Lyngbys ledelse, lysere ud, end den har gjort længe, også selv om 2024 har været et kaotisk år, man næppe har lyst til at gentage.

Foto: Alamy


Lyngby Boldklub
Anslået spillerbudget i 2024/25: 30
Anslået spillerbudget i 2023/24: 25

Seneste årsregnskab (2023)
Personaleudgifter: 42,6
Afskrivninger transfers: 2,6
Årsresultat: 0,6
Økonomisk styrke: Lyngby har med en ny medejer et stærkere bagland end længe. Men man er stadig en relativ miniput i Superligaen.
Investeringslyst: Får vi at se, men den vil være større, end før den nye medejer kom ind.
Udsigt denne sommer: Andri Gudjohnsen er væk, og flere udskiftninger venter, men der er grund til at tro, Lyngby har rimelige muligheder for at stille et slagkraftigt hold til den nye sæson.

Alle tal er angivet i millioner kroner.

Analyse
Philadelphia Unions ejer Jay Sugarman blev tidligere på året sat i forbindelse med AaB, men det var Lyngby, MLS-forretningsmanden endte med at samarbejde med i Danmark.

10 procent nu og mulighed for yderligere 10 procent lyder aftalen, mens parterne ser hinanden an, og det virker særdeles fornuftigt.

Union startede som nyt MLS-hold for efterhånden 15 år siden, og selv om det ikke har været nogen vild sportslig succes, har det været solidt med gode tilskuertal og opbakning og ingen vilde udskejelser, man bør være bekymret for.

Og selvfølgelig er amerikanerens investering i Lyngby interessant, for det rykker unægtelig pilen for klubben, der nu har overlevet i Superligaen i to sæsoner.

Hvor meget, jamen det ved vi i omverdenen ikke endnu, ud over at det ikke bliver en ny Top 6-satsning lige med det første, og at man bestemt heller ikke kommer til at overhale de andre bundholds budgetter.

Men vi vurderer, der kommer nogle ekstra millioner kroner i et beskedent spillerbudget, som giver Lyngby mulighed for at hente habile erstatninger, når Andri Gudjohnsen er solgt for et meget stort beløb til Gent.

Det bliver der brug for, og Lyngby får nu mulighed for nogenlunde at følge med de andre klubber i den forventede Bund 6.

Det er fremskridt, og tiltrængt nu hvor Freyr Alexanderssons fremragende islandske kontakter næppe er til rådighed for Lyngby længere.

Det er ikke så mange penge, at Lyngby uden videre redder sig, det bliver stenhårdt arbejde, og der kommer med garanti nedture.

Men de her dollar, suppleret med gode euro fra rekordsalget af Gudjohnsen til Belgien, kan ende med at gøre forskellen på Superliga-overlevelse og en tur i 1. Division for de blåblusede efter to sæsoner, hvor man har overlevet mod oddsene.