Video : Tipsbladet
Superliga

I flyverskjul: Skylder Superliga-keeper 370.000

Superligaens nye målmandsprofil Paul Izzo fortæller i et større interview om starten på tilværelsen i Randers FC og om et vildt forløb under hans seneste ophold i Europa, hvor lønnen pludseligt udeblev, klubben gik i opløsning og ejeren med 'pengene' forsvandt.

Randers FC har sagt farvel til stort set alle deres profiler fra sidste sæson, men det har ikke lidt klubben last i sæsonens første tre kampe.

Florian Danho og Norman Campbell er trådt i fodsporene på Mohammed Fuseini og Lasso Coulibaly, mens Paul Izzo har afløst Patrik Carlgren i buret. Australieren har lagt suverænt fra land og stod endnu en fornem præstation, da Randers 10 mod 11 sikrede sig et point søndag i Parken.

Alt imens han holder boldene ude af Randers-buret, så har han også en masse at se til på hjemmefronten. Man flytter nemlig ikke bare fra Australien til Danmark med et fingerknips.

Midt i samlingen af et IKEA-møbel tog Paul Izzo sig tiden til at sætte nogle ord på alt det, man måske ikke tænker, hører med til et klubskifte.

- Der er en masse ting uden for banen, som der skal tages hånd om og organiseres, men vi kommer igennem det. Vi er faldet hurtigt til, og om et par uger er vi forhåbentligt faldet helt på plads og har det godt.

Når det sker er sommersolen formentlig forduftet, og så skal 29-årige Paul Izzo vende sig til et vejrskifte ulige et, han kender fra Australien.

- Jeg har hørt mange historier om vejret i vintermånederne. Lige nu nyder vi det, mens vi kan, for jeg har hørt, at der kommer nogle mørke og våde dage. Men det er et smukt land med styr på tingene. Det er helt vildt, hvor søde folk er. Det er meget dejlig som udlænding, og jeg nyder bare at være i Danmark.

Paul Izzo og hans kone er bosat i Risskov i den nordlige del af Aarhus, og målmanden kører derfor til og fra Randers FC. Med tæt på et helt liv i Australien og kørsel i venstre vognbane, kræver det at hold tungen lige i munden.

- Det går udmærket, jeg lærte det også, da jeg var i Grækenland. Men tro mig, reglerne på vejen er lidt anderledes der i forhold til at overleve. Der er det noget nemmere i Danmark, siger Paul Izzo med et grin.

Daniel Høegh og Paul Izzo har fået et stærkt samarbejde op at køre i Randers. Foto: Alamy

"Han skylder mig over 50.000 euro"
Selvom alt lige nu er på vej i den rigtige retning for Paul Izzo, så gemmer hans fodboldkarriere også på et noget mere mørkt kapitel.

To sæsoner var han på kontrakt i græske AO Xanthi, som endte med at blive lidt af en rutsjebanetur, fortæller Paul Izzo til Tipsbladet.

- Jeg nød at være der, og der var en masse fantastiske mennesker i klubben, men på den anden side, var der også en mørk side. Det var en historisk klub, som ikke rigtig eksisterer længere på grund af økonomiske problemer med ejeren (Bill Papas, red.), der tog over, mens jeg var der.

Efter en hurtig Google-søgning på Bill Papas' navn står "svindler" skrevet stort set overalt. Han har angiveligt gennem falske finansieringsaftaler hos den australske bank Westpac bedraget for et pænt stykker over to milliarder kroner.

Pengene røg i Bill Papas' firma Forum Group, der påstod at tilbyde kontorløsninger og udstyr, som angiveligt ikke eksisterede. Pengene blev derudover også brugt på at købe AO Xanthi. Lige siden har manden været i flyverskjul, men menes at opholde sig i Grækenland.

- Han skylder mig, og hvem ved hvor mange andre spillere, trænere og øvrige ansatte i klubben, penge. Han skylder mig over 50.000 euro (370.000 kroner, red.), siger Paul Izzo, der ikke regner med at se pengene igen.

- Jeg har vundet min sag gennem Fifa. Fifa har udstedt, at beløbet skal betales, men da de ikke er en fodboldklub, bliver det svært at få pengene fra nogen. Jeg kan gå ned af en anden vej hos Fifa, som har en slags pulje af penge for folk i samme situation som mig, hvor en klub mere eller mindre forsvinder. Disse processer tager lang tid, og så er jeg ved at være videre nu.

Selvom Pul Izzo har lagt oplevelsen i Grækenland bag sig, erkender han, at det var en tung periode både som fodboldspiller og menneske.

- Det var meget svært. Særligt når du er så langt væk hjemmefra. Du tænker meget på venner og familie, når tingene går den forkerte vej, og samtidig spiller du gratis, når lønnen ikke kommer. Det var ekstremt frustrerende, og det var svært at fastholde en professionel attitude og mindset.

Paul Izzo i aktion for hans tidligere klub Melbourne Victory. Foto: Alamy

Ville til Europa igen
Derfor drog Paul Izzo i sommeren 2022 retur til Australien og Melbourne Victory. Dengang var keeperen 27 år, og havde et ønske om at få ro på i vante omgivelser.

Alt imens lå et nyt europæisk eventyr hele tiden og lurede i baghovedet.

- Målet var hele tiden at komme tilbage til Europa. Det er meget svært at sælge sig selv efter et ophold hos et græsk hold i de lavere rækker, så det bedste for mig var at tage tilbage til Australien. I baghovedet lå det også, at jeg ville træne hårdt i et forsøg på at komme tilbage til Europa for at skrive en ny historie.

En treårig historie bliver det i hvert fald til i Randers FC, hvor Paul Izzo har overtaget fra Patrik Carlgren, der i flere sæsoner var kronjysk stjerne.

- Jeg har hørt rigtig meget godt om ham, så jeg har store sko at udfylde, men det minder om noget, jeg har prøvet før, da jeg var yngre. Det er normale mekanismer i fodbold, der er også en, som skal afløse mig i min tidligere klub. Det er en konstant cirkel, så jeg tænker ikke forfærdelig meget over det, selvom jeg godt er klar over, hvad Patrik gjorde for Randers.

Paul Izzo har stået de første tre kampe for Randers FC, og leverede mod FC København en rigtig stærk præstation, som var med til at sikre et point. Randers indtager som et af fire hold med syv point Superligaens tredjeplads.