Video : Tipsbladet
Superliga

Hylder Priske og holdet: Mente vi var for bløde

Thomas Thomasberg er imponeret over det arbejde, hans danske træner-kolleger i udlandet udfører.

IKAST (Tipsbladet): Danske trænere har endnu ikke vippet brasilianere, spaniere, tyskere og portugisere af pinden på det internationale transfer- og trænermarked, men få lande af Danmarks størrelse kan prale med det antal trænere på topposter, Danmark har i øjeblikket.

Tidligere på måneden kom Brian Priske til traditions- og topklubben Feyenoord i Holland, hvor der er lagt op til en intens duel om mesterskabet og en direkte plads i den ny Champions League-turnering i den kommende sæson.

Hvis vi går 20 år tilbage, havde vi måske en fornemmelse af, at udlandet mente, danske trænere var lidt for bløde

Thomas Thomasberg
Cheftræner i FC Midtjylland

Lars Friis er blevet Priskes afløser i Sparta Prag, Johannes Hoff Thorup er ny cheftræner i Norwich i Championship med Glen Riddersholm som assistenttræner, og Henrik Jensen rykkede i sidste uge til Burnley, netop nedrykket fra Premier League, ligeledes som assistent.

I Bundesligaen er Bo Svensson, Jess Thorup og Bo Henriksen profilerede trænernavne, og det nok største navn lige nu er Thomas Frank, der har stor succes med et efter Premier League-standarder begrænset spillerbudget i London-klubben.

Foto: Alamy

FC Midtjyllands cheftræner Thomas Thomasberg har duelleret med adskillige af de danske udlands-trænere, og han er imponeret over den måde, de kombinerer det fodboldfaglige med at behandle andre mennesker ordentligt.

- Hvis vi går 20 år tilbage, havde vi måske en fornemmelse af, at udlandet mente, danske trænere var lidt for bløde og ikke hårde nok. Og derfor var der ikke mange, der fik muligheden. Og dem, der fik det, havde det ofte svært, siger Thomas Thomasberg til Tipsbladet.

- Nu har samfundet taget en drejning, hvor menneskelige værdier er kommet i højere kurs. Der har vi som trænere og fodboldbranche men også som samfund været på forkant i Danmark. Vi har forstået, at mandskabspleje og arbejde er meget vigtigt. Man befinder sig i et stort apperatur som træner. Der er spillerne, der er en stab, der er pressen, der er rigtig mange mennesker omkring én. Og det har udlandet virkelig fået øjnene op for.

God kombination
I en række store lande i fodboldeuropa har der i flere år været en debat om de yngre generationer af spillere, som en række ældre og tidligere succesrige toptrænere har haft svært ved at håndtere.

Efter Thomas Thomasbergs mening er det her, de danske træneres empati og forståelse for kollektiver i elitesport kommer til deres ret.

- Det er meget bekræftende, at det ikke var helt dumt tænkt af os. På nogle af mine første trænerkurser talte vi om, hvad der skulle til for at få chancen i udlandet. Om vi skulle blive hårdere, slå mere i bordet og opføre os anderledes.

Thomas Thomasberg blev i sidste måned dansk mester med FC Midtjylland efter en dramatisk slutspurt. Foto: Alamy

- Der synes jeg, vi som danske trænere har bevaret vores naturlige måde at agere på. Hvilket jeg synes er det rigtige, fordi det ikke kan nytte noget at lade som om, man er en anden. Den her moderne ledelsesform har vundet indpas mange steder, også ude i erhvervslivet, og det er et stort plus for os, siger Thomas Thomasberg og understreger, at det ikke sker på bekostning af taktik eller det faglige arbejde, det kræver at spille om titler og gode placeringer i nogle af Europas stærkeste ligaer.

Se listen: Mange danskere i topjobs i udlandet

- Vi er stadig velorganiserede, vi har en god viden omkring fodbold. Men det er da atypisk, at der pludselig er tre cheftrænere i Bundesligaen, Brian Priske i en topklub i Holland, Thomas Frank i Premier League, Lars Friis i Sparta Prag, og der er også rigtig mange assistenter derude. Og så er der dødboldstrænere som Mads Buttgereit på det tyske landshold her ved EM. Så vi må bare sige, at den danske arbejdskraft er blevet virkelig attraktiv ude i fodboldverden, siger FCM-cheftræneren.

Ud over trænere er Peter Christiansen netop blevet hyret væk fra FC København som sportsdirektør for VfL Wolfsburg i Bundesligaen med effekt fra 1. juli, mens Jesper Fredberg er sportsdirektør i den belgiske storklub Anderlecht.