Hvad er der i kassen til indkøb og lønninger til den nye sæson?
Det ser vi på i hver af de 12 Superliga-klubber her i juni, og et af de steder, hvor der må være store og til tider svære overvejelser, er i Århus hos AGF.
For selv om århusianerne har vokset sig store i Superligaen i de seneste år og har efterladt midterfeltet og nedrykningsfaren stort set bag sig, kommer alt bestemt ikke af sig selv, som vi så i Superligaens slutspil.
Der skal et konkurrencedygtigt hold på banen i den nye sæson, og der er brug for medvind med det storstilede byggeprojekt på stadion, som AGF skal forlade til nytår til fordel for 18 måneder på en midlertidig hjemmebane oppe i den nordlige del af byen.
Der skal gerne rammes plet her og nu, samtidig med at byggearbejdet og flytningerne er alt andet end gratis og lette.
AGF
Anslået spillerbudget i 2024/25: 75
Anslået spillerbudget i 2023/24: 70
Seneste årsregnskab (2022/23)
Personaleudgifter: 86,7
Afskrivninger transfers: 24,4
Årsresultat: 16,9
Økonomisk styrke: Solid uden den styrke, klubberne over AGF i det økonomiske hierarki har.
Investeringslyst: Meget fokus på rammerne i form af nyt stadion og ungdomsakademi.
Udsigt denne sommer: Med store salg sidste år er der rum til forstærkninger – for ikke at sige behov for det efter et forår, der var præget af mange skader, og hvor AGF havde svært ved at skabe chancer. Så forvent forstærkninger, uden det bliver vildt og voldsomt og vanvittigt med det dyre stadionprojekt og et midlertidigt hjem oppe i det nordlige Århus i halvandet år fra nytår af.
Alle tal er angivet i millioner kroner.
ANALYSE
AGF sluttede Superliga-sæsonen enormt flot af med 3-2-sejre over FC København og Brøndby IF, resultater der i høj grad var med til at afgøre mesterskabet og satte en stor, fed streg under, at AGF absolut ikke rullede rundt på skjoldet og lod to ærkerivaler få let spil.
De to kampe løftede AGF's måltotal til 21 i 15 forårskampe i Superligaen, og uden at være prangende er der heller ikke katastrofalt.
Men der må alligevel være alvorlige overvejelser i Århus efter en sæson, hvor skader og perioder med betydelige udfordringer i åbent spil sendte AGF længere efter toprivalerne, end man har været det meste af tiden i en håndfuld år, hvis vi lige glemmer den sløje 2021/22-sæson.
De rå, ubarmhjertige tal viser, at AGF var et af de hold, der spillede sig frem til færrest store chancer gennem 2023/24-sæsonen, mens forsvaret i et skadesplaget forår ofte var ukarakteristisk gavmildt.
Det bliver bedre, hvis man slipper for skader i samme omfang, men det ligger i kortene, at der skal ske noget i midterforsvaret med Mats Knoesters sandsynlige retur til Ferencvaros efter leje, mens der er uafklaret, om man skal have en ny keeper efter Bailey Peacock-Farrells retur til Burnley efter endt leje, hvor AGF-træner Uwe Rösler måske har antydet, at nordireren kan vende tilbage alligevel.
Læs også om det bud på en anden målmand, Tipsbladet tirsdag i denne uge fortalte om
På den offensive del af banen kunne Mikael Anderson sagtens blive solgt, mens Janni Serra havde en udfordrende første sæson som Patrick Mortensen-vikar.
Så der er altså en del, der tyder på mærkbare udskiftninger på AGF-mandskabet.
Men samtidig kommer det storstilede byggeri af et stadion, AGF sigter efter står klar i sommeren 2026, og en flytning til en midlertidig hjemmebane i Risskov på Vejlby Stadion til at koste AGF relativt mange penge, i hvert fald et tocifret millionbeløb.
Så AGF-spillersalg sidste år for over 100 millioner kroner er ikke ensbetydende med, at sportschef Stig Inge Bjørnebye bare kan rive ned af hylderne til Uwe Rösler uden at kigge på prislapperne.
Her tidligt på sommeren er vores vurdering, at der bliver brugt lidt ekstra i AGF, der bestemt ikke har nogen billig trup i forvejen, uden at det bliver et festfyrværkeri af lutter dyre, 'voksne' profiler med tilhørende toplønninger i den prisklasse, vi ser i de tre-fire største klubber i ligaen.