Hvor mange penge bruger de forskellige Superliga-hold?
Det undersøger Tipsbladet hvert halve år, og nu er tallene opdateret efter transfervinduet i januar.
Coronarestriktioner og pandemien ser, forhåbentlig, ud til at være på vej til at blive fortid, og optimismen på transfermarkedet gryr så småt. Det gør den, selvom fodboldøkonomien ude i Europa stadig er presset, og der er en vis usikkerhed om den generelle samfundsøkonomi i den vestlige verden efter et par år med coronaproblemer og nogle centralbanker, der ikke længere vil lade seddelpressen køre i døgndrift.
I Danmark var der usædvanlig meget fart på i betragtning af, at januartransfervinduet at være stille og for et år siden var stivfrossent.
Her er Superliga-klubbernes seks største spillerbudgetter:
OB
Spillerbudget: 42 millioner
OB's fans vånder sig over, at der aldrig sker noget på transfermarkedet, noget vi på Tipsbladet også har kritiseret OB's ledelse for, da det ikke er mange uden for Fyn, der synes, at OB's trup er til Top 6, når man husker også at se på de andre 11 hold i ligaen.
Men OB betalte faktisk pænt for nye spillere her i januar i betragtning af, hvor tilbageholdende klubben normalt er i den måned – Mihajlo Ivancevic og Joel King er langt fra gratis spillere.
Så OB's spillerbudget stiger efter længere tids stilstand, og det bliver voldsomt interessant at se, om der sker yderligere til sommer, når den ny fodbolddirektør Björn Wesström for alvor har dannet sig et overblik over klubben.
Spillerbudget sommer 2021: 40 millioner
Spillerbudget januar 2021: 40 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 40 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 36 millioner
AAB
Spillerbudget: 44 millioner
AaB sagde farvel til et par breddespillere og lejesvenden Aleksandar Trajkovski, der viste sig at være en stor skuffelse og straks efter den tidlige afsked med AaB ophævede aftalen på Mallorca for at få en aftale i Saudi-Arabien.
Kasper Høgh koster lidt men ikke alverden, så AaB's budget falder faktisk lidt sammenlignet med i efteråret.
Man sagde på deadlinedag nej til at sælge Rasmus Thelander til FC København, og forventningen er helt klart at komme i Top 6, hvilket da også er muligt med syv point ned til AGF og på trods af et tricky kampprogram.
Spillerbudget sommer 2021: 44 millioner
Spillerbudget januar 2021: 42 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 42 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 40 millioner
AGF
Spillerbudget: 50 millioner
Eskild Dall kom til på en lejeaftale fra Ajax, som ikke koster AGF en bondegård, og det kan være, et par spillere stopper i løbet af februar eller marts, hvor klubberne i Norge og Sverige stadig må købe spillere.
Så vi holder AGF på samme spillerbudget, hvilket ikke siger så lidt efter de store investeringer i spillertruppen sidste sommer, som der aldrig er set magen til i klubbens historie.
AGF befinder sig nu på et finansielt niveau, hvor man gerne skal i Top 6 hver sæson eller tæt på – det gør ikke det sportslige pres i de første fem spillerunder, hvor grundspillet gøres færdigt, mindre.
Spillerbudget sommer 2021: 50 millioner
Spillerbudget januar 2021: 43 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 42 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 39 millioner
BRØNDBY IF
Spillerbudget: 65 millioner
Brøndby solgte et par profiler dyrt og sagde farvel til flere folk, end man fik ind, så lønniveauet nok også er faldet lidt efter efterårssæsonen, hvor man havde en større trup til Europa League-kampene. Men man får også nye afskrivninger på spillerkøb til tæt på 20 millioner kroner, og det koster.
Brøndby er økonomisk langt efter FC København og FC Midtjylland, og i det lys er sidste års mesterskab og den fine placering her i vinterpausen en flot overpræstation, som det dog også bliver svært at matche her i 2022 uden fænomenale Mikael Uhre og slideren Morten Frendrup.
Spillerbudget sommer 2021: 65 millioner
Spillerbudget januar 2021: 65 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 70 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 85 millioner
FC MIDTJYLLAND
Spillerbudget: 130 millioner
Vi har skruet lidt op for FC Midtjyllands spillerbudget, selvom man sagde farvel til løntunge spillere som Jonas Lössl og Dion Cools.
Det dyre køb af Edward Chilufya alene koster i hvert fald i omegnen af fem millioner kroner, og dermed er stigningen i hus, forudsat af Vágner Love og Max Meyer ikke får store lønninger på deres korte aftaler i FC Midtjylland. Man er heller ikke kommet af med Awer Mabil og Bozhidar Kraev i skrivende stund, selvom det var håbet.
FCM er langt efter FC København og kommer ikke i nærheden på kort sigt, men på enkelte handler kan man godt måle sig med Superligaens lønførende klub.
Spillerbudget sommer 2021: 125 millioner
Spillerbudget januar 2021: 120 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 115 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 105 millioner
FC KØBENHAVN
Spillerbudget: 175 millioner
FC København fik penge i kassen med et storsalg af Jonas Wind og en fin handel med Rasmus Højlunds skifte til Østrig, og det har FCK geninvesteret i hele seks nye spillere, der vil gå i idealopstillingen eller presse hårdt på for at komme det.
Derfor ser det ud til, at spillerbudgettet bliver større, end vi anslog det til at være i efteråret, da seks spillere med førsteholdslønninger og køb for over 50 millioner kroner er en tung udskrivning, selvom man også sagde farvel til fem mand.
Spillerbudget sommer 2021: 170 millioner
Spillerbudget januar 2021: 165 millioner
Spillerbudget sommer 2020: 155 millioner
Spillerbudget sommer 2019: 165 millioner
---
Sådan fungerer et spillerbudget
Transferbeløbene er ikke det eneste, vi skal kigge på for at få en fornemmelse for Superliga-klubbernes forbrug.
For det er lønninger, der fylder langt det meste i klubbernes budgetter, og derfor giver det ingen mening at se på klubbernes forbrug på transfermarkedet uden samtidig at se på den langt tungere post.
For eksempel kan man ikke konkludere, at SønderjyskE har langt flere penge til spillere end AGF, bare fordi sønderjyderne i januars transfervindue har betalt flere penge i transfer for nye spillere end århusianerne, der sidste sommer lå på omkring 40 millioner kroner i transferbetalinger.
Tidligere transfervinduers indkøb og store kontrakter til spillere betyder, at AGF samlet set bruger markant flere penge på lønninger og på at afskrive flere års transfers på spillere i truppen, end SønderjyskE og de fleste andre klubber gør, og det er et eksempel på, at man skal passe meget på med at sætte lighedstegn mellem størrelsen på en klubs transfers i et enkelt transfervindue, og at denne klub derfor nu skulle have større transfermuskler end udvalgte klubber.
Spillerbudgettet, som vi har opført her klub for klub, er den årlige udgift til løn og bonus til spillere og trænere på førsteholdet, og til signon-fees og til afskrivninger på transfers.
Et eksempel.
FC København har købt Akinkunmi Amoo for 31 millioner kroner i Hammarby.
Dette beløb skal FCK afskrive over kontraktperioden, som er fem år, hvilket svarer til 6,2 millioner kroner per år.
Hvis vi antager, at Amoo får en årsløn på 1,8 millioner kroner, fylder han dermed otte millioner kroner på FC Københavns spillerbudget.
Afskrivninger på signon-fees og goder som fri bil, fri bolig, andre personalegoder samt bonusser for forskellige præstationer belaster også spillerbudgettet og skal dermed lægges oveni det beløb.
Når en klub sælger en spiller, bliver hele salget bogført i selvsamme regnskabsår, også hvis større beløb først falder til betaling i et fremtidigt regnskabsår.
Tipsbladet har været gennem alle 12 klubbers seneste årsregnskaber og har med kilder i fodboldmiljøet vurderet hver enkelt klubs spillerbudget individuelt. Vi tager forbehold for mindre fejl og mangler.