Video : Tipsbladet
Superliga

Her er sommerens 11 største salg i Superligaen

Der blev kradset et rekordbeløb på lige omkring en milliard kroner ind på spillersalg denne sommer i Superligaen, og det er nogle dyre herrer, der har forladt ligaen.

Udlandet fik som aldrig før smag for unge spillere fra Superligaen, da der skulle handles spillere på sommerens transfermarked.

Især i de sidste døgn af Superligaens og de store europæiske ligaers transferdeadline fredag 30. august var der intens aktivitet, og med salg af Conrad Harder og Orri Oskarsson for omkring halvandet hundrede millioner kroner per styk satte Superligaen en salgsrekord ifølge Tipsbladets data.

Og det har været en voldsomt dyr fornøjelse at købe ind i Superligaen, hvor FC København og FC Nordsjælland solgte for priser, vi ellers normalt forbinder med topklubber i Holland og Belgien, når de sender profiler til de største klubber i verden.

Læs også, hvordan et spillerbudget fungerer

Med til historien hører, at FC Midtjylland og Brøndby IF af egen fri vilje valgte ikke at bidrage til salgsfesten, fordi de holdt på deres store profiler med prisskilte et godt stykke over 50 millioner kroner.

Tipsbladet har været gennem de 11 største salg fra ligaen denne sommer og de dyreste salg i de øvrige Superliga-klubber.

Foto: Alamy

Orri Oskarsson
FC København
20-årig islandsk angriber
Solgt til Real Sociedad
Pris: 150 millioner kroner plus klausuler
Det forklarer prisen: Alder, potentiale og konkurrence, inklusiv interesse fra City Football Group

Det var meget sent i transfervinduet, Oskarsson røg afsted, men tilbuddet var så godt, at både angriberen og klubben valgte at takke ja.

City Football Group holdt øje med den unge islænding på linje med en række andre store fodboldklubber, blandt andre FC Porto, hvilket kan forklare, hvorfor prisen røg så langt op.

Foto: Alamy

Ibrahim Osman
FC Nordsjælland
19-årig ghanesisk forward
Solgt til Brighton Hove&Albion
Pris: 145 millioner kroner plus klausuler
Det forklarer prisen: Vilde spidskompetencer, stort potentiale, hård konkurrence

Det var et voldsomt speget forløb i vinter, da Osman endte med at blive solgt til Brighton, et forløb der i øvrigt ikke er færdigt endnu med en sanktion hængende over forwarden.

Efter Ernest Nuamah-handlen i 2023 blev interessen for Osman så stor, at Brighton valgte at slå til, selv om Osman overhovedet ikke har vist lige så meget, som Nuamah gjorde i sin forrygende 2022/23-sæson.

Conrad Harder
FC Nordsjælland
19-årig dansk angriber
Solgt til Sporting Clube
Pris: 142 millioner kroner plus klausuler
Det forklarer prisen: Kæmpe potentiale og flere bejlere

Det var en overraskelse, at Harder skulle afsted nu, men med Brighton til at presse Sporting kom der i de sidste døgn af transfervinduet så store beløb på bordet, at FCN valgte at acceptere et salg, der er det største af en spiller fra Superligaen med dansk pas.

Foto: Alamy


Kamil Grabara
FC København
25-årig polsk målmand
Solgt til VfL Wolfsburg
Pris: 100 millioner kroner
Det forklarer prisen: Fremragende spil i Champions League og tydelige løfter om omgående niveau til øverste niveau i Europa

Handlen blev aftalt for et år siden, og både før og efter spillede Grabara på et skyhøjt niveau, selv om foråret ikke var helt så godt.

Grabara var spillemæssigt en af de spillere i nyere tid i Superligaen, der mest tydeligt har vist spil, man uden videre kunne forestille sig, at han også ville levere i en stor klub i udlandet, så her var ikke så meget tale om en udviklingsspiller som om en topmålmand på europæisk niveau, FCK var så heldig at have på en lang kontrakt.

Elias Jelert
FC København
21-årig dansk højre back
Pris: 70 millioner kroner
Solgt til Galatasaray
Det forklarer prisen: At venstre backer er dyrere end højre backer

Så ung og så meget erfaring fra et flot niveau i FC København, ja, der kunne man have forestillet sig, at Jelert havde været endnu dyrere.

Men det er sværere at blive solgt voldsomt dyrt som højre back sammenlignet med, hvor sjældne backs i den modsatte side er, hvilket forklarer, hvorfor Jelert var mange millioner kroner billigere end Victor Kristiansen.

Og så er det stadig en stor transfer ud af Superligaen til en storklub med en af de største fanbaser i Europa og hele verden.

Adamo Nagalo
FC Nordsjælland
21-årig midtstopper fra Burkina Faso
Pris: 52 millioner kroner
Solgt til PSV Eindhoven
Det forklarer prisen: At det nok var tid til at sige farvel, det missede skifte i 2023

Her er endnu en spiller, der egentlig burde have kostet mere.

Nagalo brændte nallerne på et klubskifte, der blev afblæst under mystiske omstændigheder i 2023, og det har nok ikke været en hjælp her i 2024.

Nagalo kan meget vel ende med at koste 75 millioner kroner for PSV via præstationsklausuler, og på PSV's tophold skal der ikke megen fantasi til at se for sig, at Nagalo ryger videre til en topklub i en af de tre-fire største ligaer.

Mohamed Diomande
FC Nordsjælland
22-årig ivoriansk midtbanespiller
Pris: 40 millioner kroner
Solgt til Rangers FC
Det forklarer prisen: Right To Dream-uddannelsen og en ærgerlig skade

Diomande havde egentlig alle forudsætninger for at blive et af de helt store salg fra FC Nordsjælland, men en ærgerlig skade i første halvdel af 2021 kostede Diomande otte måneder uden Superliga-kampe og satte hans udvikling tilbage, samtidig med at corona-pandemien frøs transfermarkedet.

På den ene side var det en flot og høj pris, FCN fik, på den anden kunne midtbanespilleren snildt have kostet det dobbelte og være røget til en større liga, hvis han havde haft mere held.

Var udlejet til Rangers FC i forårssæsonen og de facto solgt allerede i januar i år.

Alexander Lind i aktion for sin nye italienske klub. Foto: Alamy

Alexander Lind
Silkeborg IF
22-årig dansk angriber
Pris: 27 millioner kroner
Solgt til Pisa
Det forklarer prisen: De mange mål i 2023 og det mål-tørre 2024

På den ene side var det en fremragende pris for Silkeborg, der aldrig har solgt en spiller så dyrt før. På den anden lignede Lind for 10-11 måneder siden en angriber, der skulle afsted for mange flere millioner og til en større liga end Serie B, så om prisen her er høj eller lav afhænger meget af, hvor meget succes Lind får de næste år bliver.

Diogo Goncalves
FC København
27-årig portugisisk offensiv midtbanespiller/kant
Pris: 22 millioner kroner
Solgt til Real Salt Lake
Det forklarer prisen: Alderen, og at det er MLS

Det var ikke noget chok, at portugiseren skulle videre, eller at han skulle uden for Europa for at finde en aftale og FCK en transfer, der gjorde parterne tilfredse.

Der er enorm forskel på transfermarkedet på at være 22 og 27 år, når man spiller i Superligaen, og for en 27-årig er det her en fin, høj pris at få for FC København.

Foto: Alamy

Andri Gudjohnsen
Lyngby Boldklub
22-årig islandsk angriber
Pris: 22 millioner kroner
Solgt til K.A.A. Gent
Det forklarer prisen: Målene og mulighederne i Gudjohnsen

Det her kunne snildt være en spiller, FC København burde have budt på, men det var også svært at vide, da Gudjohnsen allerede ved sæsonafslutningen i maj var tæt på en aftale med belgierne.

Gudjohnsen var tilbage på dansk jord i august for at spille Conference League-playoff mod Silkeborg IF, og selv om Gent langt fra er flyvende eller blandt de bedste i Belgien lige nu, kan man se, at Gudjohnsen med de rette valg og det rette held kan komme videre fra Belgien til en stor liga.

En lovende men stadig ufærdig spiller.

Foto: Alamy

Mads Enggård
Randers FC
20-årig dansk central midtbanespiller
Pris: 20 millioner kroner
Solgt til Molde FK
Det forklarer prisen: At det ikke er en stor liga, og at det er Randers

Fornemt salg af Randers FC, der er ved at bygge sig selv op som sælgende klub.

Men man får også den tanke, at en så dygtig og lovende spiller som Enggård sagtens kunne have kostet det dobbelte fra en af topklubberne, hvis ikke endda mere.

Det her er en hjælp for Randers, der gerne vil sælge for 30-40 millioner kroner om et par år, og et kløgtigt træk af den unge midtbanespiller, der nu skal spille Conference League-ligaspil og dyste om det norske mesterskab de næste par år, før han, hvis alt går vel, kan gøre som Albert Grønbæk eller Casper Tengstedt og rykke sydpå i en konge-transfer.

De sidste 8 Superliga-klubbers største salg:

FC Midtjylland
Sverrir Ingi Ingason, cirka 20 millioner kroner til Panathinaikos

Vejle Boldklub
German Onugkha, 15 millioner kroner inklusiv klausuler til FC København

Oscar Schwartau er savnet i Brøndby efter skiftet til Norwich, som klubben gerne ville have undgået. Foto: Alamy

Brøndby IF
Oscar Schwartau, cirka 15 millioner kroner til Norwich

Silkeborg IF
Mark Brink, 11 millioner kroner til FC Nordsjælland

Viborg FF
Jacob Bonde, cirka 5 millioner kroner til OB

AaB
Younes Bakiz, 3 millioner kroner til Silkeborg IF

Sønderjyske
Atli Birkarsson, 2,2 millioner kroner til Zulte Waregem

AGF
Peter Bjur, solgt for få hundrede tusinde kroner til Esbjerg fB

Få det store overblik over alle sommerens bekræftede handler i Superligaklubberne lige her.