Selvtillid polariserer meningerne
Selvtilliden er central for angribere, og det gælder i høj grad for Nicklas Helenius. De dårlige kampe forsøger angriberen af erfaring ikke at høre mere om hos venner og i medier, for det irriterer ham at blive mindet om en dårlig præstation. Den 21-årige angriber beskytter og nærer sin selvtillid, og det er ikke altid populært i Nordjylland.
”Når jeg har haft en dårlig kamp, så gider jeg ikke se eller læse noget. Så er jeg ligeglad med, hvad folk mener om mig. Så snakker jeg med mine trænere, og meget med min far. Jeg har det ad helvede til, når jeg har spillet en dårlig kamp. Jeg kan bruge resten af dagen og ikke sove om natten, hvis jeg virkelig føler, at jeg har haft en skidt kamp,” siger Nicklas Helenius.
”Jeg tager nemt kritik til mig, og nogle gange gør jeg det for meget. Men jeg synes, jeg har lært at bruge det rigtigt på banen, når jeg er sur eller ked af det. Så viser jeg, at man tog fejl,” siger Nicklas Helenius.
”Enten kan man lide mig, fordi jeg skiller mig ud, eller også kan man ikke lide mig. Det er enten eller. Jeg er min egen, tror på mig selv, og har nogle gange attituder, der viser, at jeg er god. Jeg vil gerne være god, være den, man lægger mærke til, stjernen. I Nordjylland skal man nok blive holdt nede, Janteloven lever, man skal ikke tro, man er noget. Det er for københavneragtigt,” siger Nicklas Helenius.
”Jeg synes ikke, at jeg er hævet over andre, men når jeg gør det på banen, synes jeg, at jeg gør en forskel for AaB. Jeg bliver pillet ned nogle gange, og det forstår jeg ikke helt, for jeg er bedst, når jeg er t t oppe på en lyserød sky. Rammer jeg mit niveau, så er jeg noget. Jeg gør en kæmpe forskel. Så har jeg et kæmpe talent. Men jeg er også bevidst over det, når jeg ikke gør det godt. Og det synes jeg, at folk glemmer. Jeg tænker selv over det, når jeg ikke gør det godt,” siger Nicklas Helenius.
Nicklas Helenius er anderledes indrettet end ældre AaB’ere som anfører Thomas Augustinussen, Rasmus Würtz og Jeppe Curth, der efter mange år i det nordjyske rampelys er vant til at håndtere opmærksomheden og som det naturligste i verden taler med journalister, AaB-fans i skolealderen, sponsorer og alle de andre, der er interesseret i Nordjyllands fodboldhold.
Nicklas Helenius er venlig og forsøger at snakke med alle, men han er af natur et mere tilbageholdende menneske, og det kommer ikke til at ændre sig væsentligt fremover, tror den 21-årige AaB-spiller. Den tilbageholdenhed er ikke lige populær alle steder i Nordjylland, føler Helenius.
”Jeg synes, at nogle har været jaloux over, hvad jeg har lavet. At jeg er og virker arrogant,” siger Nicklas Helenius.
”Spørg alle mine kammerater, de siger det stik modsatte. ”Han er bare sådan, han tror så meget på sig selv. Sådan er han bare. Han kan være lidt smart i sine kommentarer.” Jeg vil det bedste for mine venner og dem, jeg kender. Men jeg er ikke en, man nemt kommer ind på. Som bare bliver venner med alle. Der tror jeg, at folk har en skidt mening om mig. At jeg kan virke arrogant. Jeg er et meget privat menneske, så folk får ikke alt af mig. Og det kan gøre, at jeg virker arrogant. Men dem jeg åbner for, for dem vil jeg gøre alt,” siger Nicklas Helenius.
Drømmen om Premier League
En, som Nicklas Helenius har åbnet op for, er agenten Mads Bach Lund.
Bach Lund er i dag ansat af den hollandske agentvirksomhed SEG International, der blandt andet har Robin van Persie og Thomas Vermaelen som klienter, og som af naturlige årsager har særdeles gode kontakter rundt om i Europa og især i Holland. Samarbejdet mellem Bach Lund og Helenius har eksisteret i fem år, siden Helenius fik sin ungdomskontrakt i Champions League-sommeren i 2008, og sammen har Helenius og Mads Bach Lund en klar plan for, hvordan angriberens kommende år i topfodbold skal ende med en Premier League-kontrakt.
”Han var en, jeg kunne stole på, og det var meget vigtigt. Jeg føler, han vil det bedste for mig. Vi mødes rimelig tit, Mads og jeg. Han ved, at jeg er en spiller, der har brug for det. Vi har et godt venskab, og sådan noget kan være både et plus og et minus, men jeg synes, at det i dette tilfælde kun er et plus. Vi har åbnet meget op for hinanden,” siger Nicklas Helenius.
”Han og jeg ved, at min drøm er at komme til at spille i Premier League en dag. Men det er ikke det næste, jeg skal. Jeg skal nå en række andre delmål i min karriere, før jeg engang langt ude i fremtiden når det store mål. I dette halvår skal jeg meget gerne nå 15 mål. Det er også et stort mål for mig at have et godt bundniveau, hvor jeg kan hjælpe mine holdkammerater, hvis jeg ikke selv scorer. Det vil også gøre mig mere klar til udlandet,” siger Helenius.
Planen hedder en klub i Holland, Tyskland eller Belgien, og det ligger så fast, at Helenius og Mads Bach Lund både sidste sommer og i januar uden større tøven sagde nej til hvad der utvivlsomt havde været en pæn millionindtægt til angriberen og et fedt honorar til Bach Lund.
”Jeg havde nok muligheden for at komme til Sporting. AaB sagde nej, jeg sagde også selv nej, men et eller andet sted havde jeg måske muligheden, hvis jeg ville,” siger Nicklas Helenius.
”Det føltes ikke rigtigt. Jeg ville ikke have det godt uden for banen, jeg ville være for alene og have langt hjem. Jeg har ikke fortrudt det i dag, jeg tror, Sporting er på den tredje træner nu,” siger Nicklas Helenius, der gennem Bach Lund har fået seriøse følere fra flere klubber end Sporting og Fenerbahce.
”Det har flere klubber gjort. Jeg er målbevidst og er sikker på, jeg nok skal nå mine mål. Belgien kunne jeg også tage til, ligesom Holland og Tyskland. Der er ikke så langt hjem til Danmark, og kulturen mere om Danmark end nogen andre steder. Det er også derfor, jeg siger nej til Tyrkiet. Trabzonspor spurgte, og der har været flere. Det er slet ikke mig. Hvis jeg ikke har mavefornemmelsen, så har jeg det godt i AaB. Det er Mads og jeg enige om. Han gider ikke engang ringe, hvis der kommer noget fra et sted, som jeg har sagt, at jeg ikke vil til,” siger Nicklas Helenius.
Men kan Nicklas Helenius klare sig i et større udland, hvor kravene vil være mærkbart større? Helenius nævner selv, at han stiller en del krav til sine omgivelser, og det er jo ikke sikkert, at trænere og sportsdirektører er lige så fleksible i en større hollandsk og tysk klub, som Kent Nielsen, Poul Erik Andreasen og Lynge Jakobsen er det i Aalborg.
”Det er en styrke, at jeg tror på mig selv. Jeg kan nemmere klare mig. Jeg har haft modgang og vil nemmere kunne klare det i udlandet, end hvis alt bare havde kørt på skinner for mig. For det har det overhovedet ikke, det har været hårdt arbejde hele vejen,” siger Nicklas Helenius.
”Jeg har det godt med at være alene. På den måde er det fint at komme afsted. Jeg vil have kammerater, der kommer for at besøge mig, og jeg er indstillet på, at jeg får meget tid alene. Jeg er fodboldspiller. Det er et 24 timers job. At spise og sove rigtigt. Det er det, jeg vil, og det er jeg indstillet på,” siger Nicklas Helenius.
”Jeg har hævet mit niveau hver gang, jeg har prøvet noget nyt. Jeg kan ikke se, hvorfor jeg ikke skulle gøre det igen, når jeg kommer til udlandet, også selv om det bliver sværere i tempo og teknik. Der er klubber, der er interesserede, og hvorfor skulle jeg ikke kunne hæve mig igen og nå mit store mål derude i sidste ende,” slutter Nicklas Helenius.