FC Nordsjælland får nu en søsterklub i USA.
Det kan Tipsbladet afsløre torsdag aften, en aftale der er faldet på plads efter lang tids forhandlinger og arbejde, som Tipsbladet første gang beskrev tilbage i efteråret 2022.
Den nye klub hedder San Diego FC, og den debuterer i MLS i foråret 2025, hvilket altså giver ejerne i Mansour Group og Saquan Nation samt Right To Dream-organisationen, der på vegne af Mansour Group skal stå for etableringen af klubben, lidt under to år til at blive helt klar.
I Right To Dreams ledelse koordinerer man arbejdet med det ny hold og er i gang med at lede efter en sportsdirektør og en teknisk direktør til San Diego FC, mens der er fundet en administrerende direktør med erfaring fra MLS.
Flemming Pedersen, der er teknisk direktør i Right To Dream, og som bekendt var cheftræner for FCN's Superliga-hold indtil nytår, er en af tovholderne i arbejdet med San Diego FC.
Og selvom MLS-holdet i teorien sagtens kan have et større spillerbudget end FC Nordsjælland om få år med tanke på MLS' vækst i disse år, skal FC Nordsjællands fans og danske fodboldinteresserede ifølge Flemming Pedersen ikke være nervøse for, at den ny klub i San Diego kommer til at blive prioriteret højere end FC Nordsjælland eller på anden måde få negative konsekvenser for Superliga-klubber.
- Det er derfor, vi kalder det for søsterklubber. Der var samme udfordring i Ghana, da Right To Dream købte FC Nordsjælland. Så var man i Ghana nervøs for, at man ville blive nedprioriteret på manpower og talentudvikling, fordi alt nu skulle handle om FC Nordsjælland, der jo er en klub og ikke et akademi. Der har Tom Vernon og bestyrelsen bevist, at de er deres ansvar bevidst og tænker på alle, og at der stadig er 100 procent fokus på arbejdet i akademiet i Ghana. Det er betryggende, siger Flemming Pedersen til Tipsbladet.
I to af de mest berømte klubsamarbejder i City Football Group og Red Bulls fodboldprojekt er det tydeligt, at henholdsvis Manchester City og RB Leipzig har topprioritet frem for de andre klubber i porteføljen, når der skal vælges spillere og fordeles ressourcer og opmærksomhed.
Mohamed Mansour står i spidsen for Mansour Group, der nu også kan kalde sig ejer af MLS-holdet San Diego FC.
Sådan forholder det sig også i en lang række af de andre klubsamarbejder, der pibler frem især i europæisk fodbold i disse år. Men det er der ikke lagt op til i Right To Dreams tilfælde med købet af det ny MLS-franchise i San Diego, fortæller Flemming Pedersen.
- Det er der ikke noget, der tyder på overhovedet. Det er ikke en del af planerne, at FC Nordsjælland eller akademierne i Ghana og Egypten bliver nedprioriteret, siger Flemming Pedersen.
- Det har også været betryggende at være med til to bestyrelsesmøder i Right To Dream her i 2023 og høre, at det, der diskuteres, er, hvordan vi får endnu flere dygtige spillere, og ikke mindst hvad vi gør med dem, der ikke slår igennem som professionelle fodboldspillere. Hvordan vi bliver ved med at sikre, at der også er gode pathways for dem i livet.
- Det er jeg så glad for at høre rent menneskeligt. At vi ikke kun taler om dem, der er allerbedst til fodbold, men at vi er vores ansvar voksent overfor alle de unge mennesker, der er del af Right To Dream. Det er det, vi brænder for, det er mennesker. Det er derfor, vi er i Right To Dream, siger Flemming Pedersen.
Bedre vej
Sportsligt har man i Right To Dream vurderet, at der med det nye akademiprojekt i Egyptens hovedstad Kairo og en stadigt større strøm af kvalitetsspillere fra Right To Dreams projekt i Ghana og Vestafrika er en god idé med et ekstra førstehold, da FC Nordsjællands Superliga-hold med spillerne fra Nordsjælland og Danmark ikke har plads til nær nok af de talenter, Right To Dream uddanner.
- Det er ikke nok med én klub, som vores pipeline er i øjeblikket og udvikler sig. Det er også en af grundene til, at Right To Dream vil have en klub mere, det er for at give vores piger og drenge fra akademierne en god vej til seniorfodbold, siger Flemming Pedersen.
Kamaldeen Sulemana (til venstre) i kamp for Southampton, der købte offensivspilleren af Rennes i januar.
- Et konkret eksempel kunne være, at vi om tre år for eksempel har en meget talentfuld venstre back i Ghana og det samme i Egypten. Begge årgang 2010. Som det er i dag, ville vi kunne tilbyde dem begge at tage til FCN, som det næste skridt i deres udvikling og karriere, men som udgangspunkt ville kun den ene af dem kunne spille ad gangen på vores U/19- eller Superligahold. Om tre år, med San Diego og MLS i ligningen, vil vi kunne tilbyde dem hver deres platform, hvor ingen af dem kommer til at skulle vente på noget som helst, hvis de slår til og deres udvikling retfærdiggør spilletid på et professionelt førstehold i enten Superligaen eller MLS.
- Det er i spillernes bedste interesse og det er i vores bedste interesse. Der er langt større chance for nu, at vi kan tilbyde spillerne den karrierevej, som vi har sat os selv i verden for at lave, og samtidig langt mindre chance for, at et talent skulle gå spildt eller blive forsinket pga. vores manglende pathways og muligheder at give.
-Det handler også om at have nok udviklingstid at give. Vores erfaring viser os meget tydeligt, at det langt fra er altid man fra start kan se, hvem der vil tage det sidste store skridt og hvor lang tid det vil tage, før de er klar til at tage det. I de godt syv år, FCN har været en del af Right to , har der kun været tre spillere, der var direkte klar til Superligaen fra akademiet i Ghana, og det var Kudus, Kamaldeen og Diomande.
- Resten har alle været forbi FCN's U/19 hold, hvor de har brugt tid, før de var klar til at indfri potentialet. Vi glemmer ofte, at unge mennesker som Simon Adingra, Adamo Nagalo, Isaac Atanga og Abdul Mumin alle var et halvt til et helt år på FCN’s akademi. Hvis ikke vi har tid til at give dem den mulighed, så vil mange karrierer og flotte transfers gå tabt. Men to klubakademier i organisationen, vil vi bevare og måske endda forbedre de muligheder vi har, for at give vores talentfulde spillere tid nok til at vokse sig ind i deres potentiale.
Amerikanere til FCN
Ifølge Flemming Pedersen vil det give mening, hvis der i de kommende år begynder at dukke amerikanske spillere op fra MLS-holdet San Diego FC og fra Right To Dreams talentakademi i byen.
FC Nordsjælland har haft stor succes med spillersalg og udvikling, og udefra set virker det sandsynligt, at klubben fortsat vil tiltrække de bedste spillere fra talentprojektet.
- Vi forventer, at der ud over afrikanske og skandinaviske spillere med tiden også komme nogle amerikanske spillere til FC Nordsjælland, siger Flemming Pedersen.
- Med adgangen til det amerikanske marked kan vi få nogle spillere på førsteholdet i San Diego via akademiet, der kan vælge at sige, at FC Nordsjælland er en mulighed, hvis de skal tage springet til europæisk fodbold. Jeg vil forvente, at der kommer i hvert fald et par amerikanske spillere på FC Nordsjællands hold i Superligaen som deres første hold i Europa, siger Flemming Pedersen.
Mansour Group har i 2022 og 2023 finansieret en væsentlig forøgelse af spillerbudgettet i FC Nordsjælland, der er en medvirkende årsag til, at FCN i øjeblikket spiller med om guldet i Superligaen.
Læs nyheden om FCN-ejernes køb af den ny klub San Diego FC her.