RANDERS (Tipsbladet): Han blev træner som teenager, var med til at skubbe den senere Ligue 1-profil frem i AGF, og har arbejdet i en central stilling i FC Nordsjællands samarbejdsakademi Right To Dream i Ghana.
Den 32-årige Randers-assistenttræner Fatah Abdirahman har prøvet meget i en allerede lang karriere som træner og leder.
Og nu er århusianeren højre hånd for Randers' cheftræner Rasmus Bertelsen, der har fået hurtige, mobile og gennembrudsstærke profiler til en markant anderledes spillestil, end Randers har praktiseret gennem stort set hele klubbens tilværelse.
For mig at se er tryghed enormt vigtigt for en fodboldspiller og forståelse for den kultur, han kommer fra
Fatah AbdirahmanAssistenttræner i Randers FC
At Lasso Coulibaly og Mohammed Fuseini spillede i Randers FC i sidste sæson havde Fatah Abdirahman en anpart i, og igen denne sommer har Randers fået nye folk med input fra assistenttræneren.
- Jeg vidste, at det var Randers version 2.0, hvor der skulle bygges nye lag oven på noget, der havde kørt i mange år. Der skulle jeg bidrage med mine kompetencer, siger Fatah Abdirahman til Tipsbladet.
- Og så er der selvfølgelig rekrutteringsdelen, som har fyldt meget. Der kommer jeg med input i forhold til spillestilen og de spillertyper og spidskompetencer, jeg synes er interessante og kan være med til at løfte os.
- Vi har et sportsligt udvalg, hvor Søren, 'Bertel', vores talentchef Peter Elstrup, klubsekretær Jesper Hansen og så jeg er med. Der er jo ikke mange steder, hvor assistenttræneren er del af det arbejde. Og jeg trives rigtig godt med at være med og at få en masse ansvar, siger Fatah Abdirahman.
Gode kontakter
Han var teknisk chef i AGF og var i begyndelsen af karrieren også træner i ungdomsafdelingen i Randers, men det, der lige nu giver pote i form af spillere til Randers FC, er tiden i Right To Dream i Ghana.
- Jeg er selv afrikaner [Fatah Abdirahmans familie har baggrund i Kenya og Somalia], men jeg har jo ikke boet i Afrika før. Så der startede jeg fra nul og oplevede på egen krop, hvordan det er at skulle lære et helt nyt land og kultur at kende. Det gav noget at opleve det, jeg før havde set vores spillere gennemgå.
- For mig at se er tryghed enormt vigtigt for en fodboldspiller og forståelse for den kultur, han kommer fra. Tag Afrika, det er et kæmpe kontinent, og der er stor forskel alt efter, om folk kommer fra øst, vest, nord eller syd. Der er jeg ved at have arbejdet med folk fra alle dele, ligesom jeg også kender noget af den kulturelle baggrund fra min egen opvækst.
- Jeg kender jo mange af spillere dernedefra, fordi jeg arbejdede med dem. Og så er der selvfølgelig også netværket i og omkring Right To Dream, som jeg kender rigtig godt og har en rigtig god relation til. Jeg snakker ofte med Flemming Pedersen, Mads Davidsen og Alexander Riget, som er blevet teknisk direktør. Tom Vernon taler jeg også med.
Og det takket være kendskabet til spillerne og et godt netværk, Fatah Abdirahman hjalp Randers med at overtale de tidligere Right To Dream-spillere Coulibaly og Fuseini til deres transfers.
- Her i Randers har jeg set på, hvad der passede til den måde, vi ville spille på. Lasso Coulibaly havde ikke spillet ret meget, og jeg syntes, han var en rigtig dygtig spiller. Jeg mente, han kunne passe ind, og jeg kunne stå inden for ham. Så det refererede jeg videre til gruppen i det sportslige udvalg.
- På samme måde holdt jeg kontakten med Gadafi [Mohammed Fuseinis mellemnavn], da han var i Sturm Graz. Jeg syntes, der var noget uforløst potentiale i ham, som jeg var ret sikker på, vi kunne hjælpe ham med.
- Vi skrev meget sammen, og det var naturligt for mig at høre, hvordan han havde det, og hvordan arbejdet gik. Det satte han pris på, og det giver jo også god mening, når det var svært sportsligt for ham i perioder. Det er ikke sjovt at komme til et nyt land, som han gjorde med skiftet til Østrig, og så slet ikke høre fra nogen og være helt alene, siger Fatah Abdirahman om Fuseini, der nu spiller for Union SG i Belgien.
Den rigtige retning
Denne sommer har Randers fået en aftale med Hakim Sulemana, Kamaldeen Sulemanas lillebror, og en god bekendt af forårets store målsluger Mohammed Fuseini.
Right To Dream-forbindelsen kaster spillere af sig, men det, der rykker for Fatah Abdirahman, er hvordan Randers har spillet god fodbold i år og sidste år.
- Jeg er allermest glad for den udvikling, jeg har set. Det var en helt ny spillestil, vi indførte, og den slags tager tid, men vi har taget rigtig gode skridt i den rigtige retning, samtidig med at vi har yderligere lag, vi skal lægge på vores spil. Når jeg ser, vi i nogle kampe mod FC København og Brøndby IF kan dominere med bolden, og når vi splitter et hold som Lyngby ad, så bliver jeg allermest stolt. Og så har rekrutteringen været krymmel på toppen, siger Fatah Abdirahman.
- Jeg har fået lov at bruge min baggrund. Jeg var teknisk chef i AGF og havde masser af ledelsesansvar omkring spillestil og rekruttering, som jeg også var inde over i Right To Dream. Der var jeg med til at beslutte, hvem vi skulle anbefale til FC Nordsjælland, ansættelse af trænere, spillestil, hvordan vi gjorde de næste spillere klar til at kunne komme direkte ind på FC Nordsjællands førstehold. De erfaringer har jeg fået mulighed for at bruge, og det kan forhåbentlig bidrage til yderligere udvikling her i klubben, siger Fatah Abdirahman.
Randers FC står foran en sæson, hvor man sandsynligvis skal kæmpe hårdt for at komme i Top 6 med Silkeborg IF og AGF i topform og de fire rigeste klubber i Superligaen foran i tabellen.
Få det store overblik over alle sommerens bekræftede handler i Superligaklubberne lige her.
Skal du have det sidste nye fra transfer-verdenen. Så tjek Tipsbladets store liveblog.