Hvad er der i kassen til indkøb og lønninger til den nye sæson?
Det ser vi på i hver af de 12 Superliga-klubber her i første halvdel af juni, hvor turen her er kommet til AaB.
AaB har i Tipsbladets analyse af de 12 Superliga-klubber og bedømt på klubbens seneste årsregnskab fra 2023 og egne udmeldinger haft et par år, der har trukket tænder ud og stadig gør det.
For selv om AaB er tilbage i Superligaen efter et år i 1. Division, betyder en nedrykning ikke bare, at man uden videre har kunnet skære vildt og voldsomt ned på udgifterne.
For som AaB selv i årsregnskabet for 2023, var det svært at afhænde spillere på Superliga-kontrakter i det tempo og det omfang, klubben selv ønskede, og derfor var udgifterne i sidste sæson de syvendehøjeste i dansk fodbold, efter FCK, FCM, FCN, Brøndby, AGF og OB, men også foran Superliga-klubberne Silkeborg, Randers, Vejle, Viborg og Lyngby.
Og selv om AaB har gjort sit bedste for at spare her i 2024, er det ikke et billigt hold med et ocean af ledige lønkroner og en masse millioner til transfers, der er vendt tilbage til bedste række.
AaB
Anslået spillerbudget i 2024/25: Et sted mellem 35 og 45
Anslået spillerbudget i 2023/24: 50
Seneste årsregnskab (2023)
Personaleudgifter: 66,9
Afskrivninger transfers: 15,3
Årsresultat: -34,4
Økonomisk styrke: AaB har haft dyre aftaler med sig ned i 1. Division, og derfor er budgettet højt, uden at man har så meget råderum og økonomisk styrke pt.
Investeringslyst: Meget kommer til at handle om at få de rette rammer på plads, mens der næppe er udsigt til nogen stor transferfest.
Udsigt denne sommer: AaB skifter ud i truppen for at stå så stærkt som muligt til en udfordrende Superliga-sæson, men forvent ikke vilde indkøb eller store armbevægelser med de gamle regninger, der stadig bliver betalt i klubben.
Alle tal er angivet i millioner kroner.
ANALYSE
AaB er tilbage i Superligaen, og de tyske ejere i SSE22 har skudt ekstra millioner ind og bliver på papiret flertalsaktionærer.
Men efter et par hårde år er der ikke ligefrem champagnefest i Nordjylland og forventninger om, at man kommer bragende ind i den Superliga-top, man så mange år var mere eller mindre fast del af.
Det står sort på hvidt i AaB's regnskab.
Personaleudgifterne er høje, det samme er afskrivningerne på transfers, også markant højere end i nederste halvdel af Superligaens spillerbudget-hierarki.
På januarmarkedet blev der sparet nogle lønkroner, men der er også hentet nye spillere til, hvilket da også er nødvendigt for at overleve i Superligaen efter en sæson på næstbedste niveau, der ikke just skreg AaB ud som en kommende dark horse til Top 6 i bedste række.
Så vores vurdering er, at AaB ender et sted mellem status quo og en besparelse på spillerbudgettet, hvilket stadig giver et relativt markant spillerbudget men ikke dermed masser af grund til jubel i det nordjyske, da meget af budgettet stadig går til tidligere indkøb og store kontrakter i fortiden, med mindre det lykkes at sælge fra eller ophæve aftaler, mens rådighedsbeløbet til handler denne sommer ikke er voldsomt.
Man er faktisk ved at spare illustreret ved salget af Younes Bakiz til Silkeborg og Andreas Poulsens permanente skifte samme vej.
Råderummet kan blive større, hvis man sælger eller siger farvel til flere løntunge spillere, men som AaB oplevede i 2023, kommer det ikke bare af sig selv.
Det er ikke nogen nem situation eller nem sæson, AaB går ind i, da de gamle udgifter i regnskabet risikerer at tynge AaB ned og de seneste to år ikke har gjort AaB stærkere end de rivaler, man sandsynligvis skal kæmpe med i nederste halvdel af Superligaen.
Forventningerne vil være høje, når folk ser tal som det i denne artikel, men det hjælper bare ikke AaB det store, så den kommende sportsdirektør James Gow, der har en fortid i Liverpool FC's ungdoms- og udviklingsafdeling, er på en stor opgave, når der skal findes et par slagkraftige profiler til ikke ret mange penge i de kommende 10 uger.