FCM køber portugisisk klub: Her er fiduserne
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

FCM køber portugisisk klub: Her er fiduserne

Et opkøb af C.D. Mafra vil blandt andet hjælpe FC Midtjylland med at omgå FIFA's lejeregler og kan også være økonomisk gavnlig, lyder vurderingen.

Der er to lande, der er milevidt foran resten, når det kommer til at handle spillere indbyrdes, og det er Portugal og Brasilien.

I 2021 var der eksempelvis hele 474 spillere, der skiftede mellem brasiliansk og portugisisk fodbold. Til sammenligning skiftede kun 110 spillere mellem tysk og østrigsk fodbold - to lande, der ellers også handler meget hyppigt med hinanden. 

Hvad har det så med FC Midtjylland at gøre, tænker du måske.

Jo, FC Midtjylland er - som Tipsbladet kunne afsløre i sidste uge - tæt på at købe den portugisiske fodboldklub C.D. Mafra, og et opkøb ventes færdiggjort, inden den indeværende sæson er færdigspillet. 

Og det er her, at antallet af transfers mellem klubber i Portugal og Brasilien kommer ind i billedet.

For FC Midtjylland har som bekendt satset massivt på køb af brasilianske spillere i de seneste år, opkøbet af C.D. Mafra vil nemlig give Ulvene en langt nemmere måde at få brasilianske spillere til Europa på.

- Helt generelt er rationalet at, hvis du har to klubber, kan du have bedre kontinuitet, og du kan bruge en klub som en slags rugeklub, hvor man udvikler spillerne, og så skifter de til det, vi kan kalde moderklubben. Og moderklubben er den, der mest sandsynligt vil spille i Champions League eller Europa League.

  - På grund af den tætte forbindelse mellem Portugal og Brasilien, er det meget nemmere at få brasilianere til Portugal, og så kan man efterfølgende få dem til Danmark, fordi de vil så være i EU.

- Der vil så være et overlap mellem klubberne. Så på den måde kan Portugal være en slags holdeplads, før spillerne rykker videre ud i Europa til den anden klub, i dette tilfælde til FC Midtjylland, siger Kieran Maguire, der er fodboldøkonom.

Det vil samtidig være en måde at komme udenom FIFA’s nye regler om lejeaftaler, der sætter et loft på, hvor mange spillere klubber må leje ind og ud. 

- Det giver FC Midtjylland en scene, hvor man måske kan tage nogle lidt yngre, billigere og uslebne brasilianske spillere, og så give dem chancen i Mafra først, måske på leje, hvilket er meget anvendt i Brasilien

- Det vil være svært for FIFA og fodboldmyndighederne at dæmme op for, at spillere bliver købt, solgt eller signet direkte til Mafra, og siden så ender i FC Midtjylland på en aftale, der er fordelagtig for FCM. Vi kan i teorien komme ud i en omgåelse af leje-reglerne, hvis man blot konverterer lejeaftaler til transfers, men i realiteten bliver det svært at bevise, at regler er blevet brudt, og jeg vil også forvente, at man kan skrive sig ud af det i aftalerne, så man rent juridisk er på sikker grund.

- Og så er der også en undtagelse fra lejereglerne for unge, egenudviklede spillere, som man frit kan udleje, så længe de ikke er fyldt 22 år endnu, hvilket vil være tilfældet med en del af de spillere, FC Midtjylland har interesse i at udleje, vurderer Troels Bager Thøgersen, chefredaktør på Tipsbladet. 

For FC Midtjylland vil det selvsagt være gavnligt at få spillere ind i deres eget miljø i Mafra, i og med at man kan centralisere scouting- og informationdelen af de to klubber, så begge klubber har en god idé om en given spillers niveau og, ikke mindst, person.

God for økonomien
Sådan en centralisering vil desuden også gavne klubben økonomisk.

- Det, man nok vil gøre, er, at man vil have et scoutingnetværk, der arbejder for de to klubber. Derfor kan man centralisere. Man har ikke brug for det dobbelte antal scouts.

- Hvis hver klub har 100 scouts, og man så slår pjalterne sammen, kan man nok i stedet nøjes med 150, fordi man centraliserer information, data og analyse. Det lader en reducere de faste omkostninger og øge fodboldbudgettet, lyder det fra Kieran Maguire.

En anden måde, et køb af C.D. Mafra på sigt vil kunne gavne FC Midtjylland på, er ved at give dem muligheden for at skabe “kunstig profit”, vurderer den engelske fodboldøkonom.  

- Man kan kigge på Watford og Udinese, der har samme ejere. Der er en masse indbyrdes transfers. Watford har lige solgt en spiller dyrt til Udinese og så lånt spilleren tilbage.

- Lad os antage, at Midtjylland kom i Europa League, og at de så måske har et problem med Financial Fair Play. En måde at komme udenom det er så, at sælge spillere for en kunstig profit til den anden klub og så måske leje dem tilbage. Dermed kan man sikre, at man overholder FFP-reglerne, siger Kieran Maguire og tilføjer:

- Det er helt lovligt. Det sker hele tiden.

C.D. Mafra gør sig aktuelt i den næstbedste portugisiske række, hvor klubben er nummer 14. FC Midtjylland er nummer fem i Superligaen.