Den yderst talentfulde forward Ibrahim Osman skal til sommer spille for Brighton.
Men den 19-årige ghaneser kan stå foran nogle barske måneder og måske endda år, hvis fodboldens disciplinærsystem og det civile retssystem vurderer, at han har brudt sin aftale med agenten Darryl Powell.
Det drejer sig om Ibrahim Osmans forhandlinger og siden skifte væk fra FC Nordsjælland, der blev til i begyndelsen af februar efter nogle måneders dramatisk opgør i kulissen.
I DBU’s liste over aftaler mellem spillere og agenter står britiske Darryl Powell opført som Ibrahim Osmans agent indtil 1. december 2024.
Screendump fra DBU's liste over repræsentationsaftaler.
Men det var belgiske Mitch Bakkovens, der repræsenterede Ibrahim Osman i vinter, noget Osman selv bekræftede i denne uge overfor Tipsbladet i et interview, hvor Osman udpegede Bakkovens, ikke Powell, som sin agent.
Sagen har været under indledende behandling i DBU i mindst en måned, og DBU oplyser til Tipsbladet, at sagen i dag er havnet på disciplinærinstansens bord.
Står stejlt
Det er store summer og potentielt Osmans udvikling og karriere, der er på højkant i denne sag, Tipsbladet har efterprøvet hos kilder i fodboldverdenen gennem længere tid.
På den ene side står britiske Darryl Powell og dennes firma, der ved flere lejligheder det seneste års tid skal have repræsenteret Ibrahim Osman, der kom til FC Nordsjælland fra begyndelsen af 2023.
Darryl Powells aftale med Ibrahim Osman står fortsat opført på DBU’s liste over repræsentations-aftaler, hvilket indikerer, at forbundet i hvert fald indtil nu ikke har set nogen grund til at konkludere, aftalen skulle være ugyldig.
Fra britisk hold er det oplagt, at man vil føre sag på, at der er tale om et klokkeklart brud på en gældende repræsentationsaftale.
FCN scorer kassen på Ibrahim Osman: Her er alle detaljerne i kæmpe Superliga-transfer #sldk #transferdk https://t.co/oWEh1Aspb4
— tipsbladet.dk (@tipsbladet) February 7, 2024
På den anden står den belgiske agent Mitch Bakkovens og dennes bagland.
Her skal argumenterne angiveligt kredse om, at Osmans aftale med Powell af forskellige årsager ikke var gyldig, og parterne derfor havde frie hænder til at indgå et samarbejde.
Et stridspunkt i sagen kan også vise sig at blive, om Ibrahim Osman har indgået aftalen med Brighton egenhændigt og uden en agent, hvilket han på papiret har ret til, uden at det dog nødvendigvis friholder ham fra et eventuelt efterfølgende erstatningskrav, hvis Darryl Powell kan godtgøre, at han som Osmans officielle agent skal have del i den økonomiske gevinst.
Hvad bliver konsekvensen?
Situationen bliver ikke mindre kompliceret af, at der er stor uklarhed på markedet og den konkrete situation.
For dele af FIFA’s nye agentregler fra 2023 er suspenderet i blandt andet Danmark og alle andre større ligaer i Europa, både fordi en række agenter og agentfirmaer lagde sag an mod FIFA i sagen, men også efter heftig kritik af indholdet af de nye aftaler.
Et spørgsmål i sagen har været, hvor behandlingen af den hører hjemme.
Sagen bliver behandlet i dansk regi, da der er tale om en spiller i en dansk klub og en repræsentations-aftale registreret i DBU.
Men hvis man havde anlagt en anden fortolkning, og FIFA havde været indstillet på det, kunne sagen også have været taget op internationalt, fordi slagsmålet mellem konkurrerende agenter opstår i forbindelse med forhandlinger og indgåelse af en kæmpestor, international transferaftale.
En aftale, der i Tipsbladets analyser er den næststørste nogensinde i dansk klubfodbold, kun overgået af sidste sommers kontroversielle salg af Ernest Nuamah til Lyon via Molenbeek.
Det ser ud til, at sagen kommer til at køre i dansk regi, og derfor står DBU’s disciplinærinstans nu med en vigtig opgave og et helt nyt regelsæt for agentaftaler, der endda er delvist suspenderet, og hvor der kun er et begrænset antal fortilfælde af så bemærkelsesværdige stridigheder om så store transfers.
Reglerne er dog ikke mere ude af kraft, end at de tydeligt opridser tre scenarier for overtrædelser af agentaftaler.
En advarsel, der populært kan karakteriseres som en omgang skældud, bøder til de involverede, og den hårdeste straf, der er karantæne til spilleren.
Ibrahim Osman (med ryggen til) er i en prekær situation.
Og sagen er ikke uvæsentlig internationalt: Ligesom Ernest Nuamahs mulige bridge transfer fra FCN til Lyon via Molenbeek sidste august fortsat vækker stor opsigt i Europa, gør det meget spegede forløb med en så stor transfer som Osmans det også langt uden for Danmarks grænser.
Den kommende afgørelse i Danmark kan potentielt være noget, der efterfølgende er med til at danne præcedens for, hvad det under de nye internationale agentregler vil koste at bryde agentaftaler, hvad end det er spillere, agenter eller klubber, der medvirker til et brud. Også selvom sagen 'kun' bliver behandlet i dansk regi.
Hård fejde
Og beskyldningerne fyger, eksempelvis om meget store krav til agentbetalingen i januars forhandlinger med flere forskellige internationale storklubber, ikke mindst i Premier League, og om brud på reglerne fra både den ene og anden side i sagen.
Det forlyder blandt andet, at Mitch Bakkovens og hans bagland angiveligt skal have krævet et samlet honorar for en aftale for et betydeligt, tocifret millionbeløb i forbindelse med et salg af Ibrahim Osman.
Det er uvist, hvordan skiftet til Brighton er struktureret, og hvad agenter har modtaget i forbindelse med aftalen.
Snart kommer sagen altså til behandling ved disciplinærinstansen, og da vi taler aftaler til en værdi af millioner, er det ifølge Tipsbladets kilder svært at se et scenarie, hvor sagen ikke efterfølgende bliver appelleret til Fodboldens Appelinstans og i sidste ende DIF's appelinstans, der er sidste og afgørende organ i dansk sport.
Ved siden af disciplinærsagen i fodboldens regi kan der altså også rejses et erstatningskrav fra Darryl Powell i det civilretslige system i Danmark mod Ibrahim Osman og Mitch Bakkovens. Alternativt kan sagen, hvis agenterne aftaler det, føres ved den internationale sportsdomstol CAS, såfremt parterne er enige om det. Fordelen vil være, at der kommer en hurtigere afgørelse i sagen, om end det også er dyrt at føre en sag ved CAS.
Her er det ifølge Tipsbladets kilder oplagt, at Powell i løbet af få måneder anlægger sag med krav om kompensation svarende til det, han er gået glip af i sagen, hvilket sædvanligvis vil være op mod 10 procent af Brighton-kontraktens værdi og hvad Mitch Bakkovens og dennes samarbejdspartnere eventuelt måtte have fået i Brighton-transferen.
Det kunne meget vel ende som et krav på et tocifret millionbeløb, som i første omgang er rettet mod Ibrahim Osman selv. Så er spørgsmålet, om parterne inden da vil nå et forlig selv, eller om der venter et langt, opslidende juridisk slagsmål.