Bragt i Tipsbladet 23. marts
Under kampen på Farum Park er Kasper Hjulmand flere gange ude ved sidelinjen og råbe sine spillere op. Nordsjællænderne er ikke så overbevisende i spillet som set tidligere, og derfor er træneren også meget aktiv ved bænken, hvor han viftende med armene forsøger at få sine offensive spillere til at tage de rigtige dybdeløb bag Brøndbys forsvar, men da de ikke for alvor lykkes, bliver den konstruktive gestikuleren erstattet af et tramp i jorden og et frustreret kast med hovedet, da Brøndby til sidst scorer deres andet mål til stillingen 2-1 i tredje spillerunde i foråret.
Da Kasper Hjulmand og FC Nordsjælland led sit første forårsnederlag i kampen mod Brøndby, tabte klubben derved lidt terræn til FCK på førstepladsen, da Løverne samtidig fik ét point hjemme mod FC Midtjylland og øgede forspringet til FCN til fem point.
»Jeg er så irriteret over vores eget resultat,« vrisser en tydelig frustreret Kasper Hjulmand dagen derpå, cirka 19 timer efter nederlaget, da dagens træning er overstået.
Det varer dog ikke længe, før frustrationen bliver ledsaget af en rationel holdning til kampen. Han har nemlig allerede efteranalyseret gårsdagens nederlag, og han har for længst gennemskuet, hvad der skal rettes til næste gang, Brøndby står på programmet. Fejlene fra kampen i går er blevet synet, og det er typisk for Kasper Hjulmand. Systematisk er detaljerne gennemgået, og det er kendetegnende for hans trænerkarrirere. Da han forlod sin stilling som cheftræner i Superliga-klubben Lyngby og på papiret tog et skridt ned, da han blev first team coach i FC Nordsjælland under Morten Wieghorst, var det også med en klar strategi og målsætning i hovedet.
»Der var forskellige muligheder, da jeg brød med Lyngby, men da jeg snakker med sportschef Jan Laursen præsenterer han mig for klubben og dens vision. Jeg har selv en masterplan, jeg holder mig til, og den er gennemarbejdet for, hvordan jeg synes en klub skal fungere. I forhold til den kunne jeg se, at FCN passede til den måde, jeg gerne ville arbejde på. Der var et match på værdier og efterfølgende blev jeg endelig overbevist, da jeg snakkede med Morten (Wieghorst, red.), fordi vi så ens på spillet og kunne blive enige om en retning for projektet og den sportslige strategi. I samarbejde fik vi formaliseret det hele, men det er jo ikke bare os, det handler om,« siger han og fortsætter:
»Vi holdt hurtigt efter min tiltræden, og holder stadig jævnligt, et spillestilsseminar med alle de trænere, der har med alle eliteholdene i klubben at gøre, og her udvikler vi en måde at gøre tingene på, og vi får lagt fokus de ønskede steder i strategien. De øvrige trænere i klubben har en kæmpe andel i processen og jeg har dyb respekt for den faglighed jeg er omgivet af hver dag. Jeg kunne se, hvordan det hele passede på mig. Alle led i organisationen stemte overens med mine forestillinger om og opfattelse af, hvordan spillet skal udvikles på. Jeg kunne have valgt andre steder, og mange har spurgt mig til, hvorfor jeg tog et trin ned, i og med at jeg gik fra at være cheftræner til at være first team coach, men her følte jeg, at jeg kunne have spillet i centrum,« fortæller Kasper Hjulmand om sit valg tilbage i 2008.
Bygget på efter Morten Wieghorst
I dag lyder titlen ikke længere first team coach, men derimod cheftræner. Morten Wieghorst forlod FC Nordsjælland i sommer, hvor han overtog stillingen som træner for det danske U21-landshold, og dermed stod Hjulmand tilbage med det overordnede ansvar. Wieghorsts afgang ville ikke komme til at resultere i drastiske ændringer, for kimen til holdets nuværende spillestil blev lagt for længe siden, sagde klubben dengang. Måske er det også det vedholdende arbejde, som lige nu er blevet et klimaks i FC Nordsjællands korte levetid.
»Vi skifter ikke det hele ud, da jeg træder ind i trænerteamet tilbage i 2008, og det gør vi for den sags skyld heller ikke, da Morten rejser. For fire år siden var der i forvejen elementer af det, vi gerne ville indføre. Det, vi gør, er bare at gøre det langt mere afklaret og langt mere systematisk, for det grundlæggende her har været at være afklaret. Sådan er det i alle klubber.«
»Det vigtigste er, at man har en stil, som man er dygtig til at analysere på, og at det er noget, der gennemsyrer klubben. Det, der ligger under spillestilen, er også en kultur. FCN var kun seks år gammel, da jeg kom til, og dengang var der – ligesom i dag – helt vildt meget drive og masser af potentiale. Det er dog først kommet i de seneste år, at man har fundet ud af, hvem man præcist er, så vi kunne blive afklarede med vores kultur. Det er spændende at være med i sådan en proces. Kulturen og en afklaret, bevidst spillestil er humlen i det. Man skal være klar over, hvad det er man gør, så det ikke blive tilfældigt, hvad der sker i kampen efter. Man skal vide, hvordan man kommer derhen,« siger han.
Det er også derfor, at Kasper Hjulmand kalder det et selvfølge, når han – alligevel – indopererer synlige og meget grundlæggende ændringer i holdets kampe, men det hele er et naturligt næste skridt i forhold til det arbejde, som allerede er blevet lagt i holdet, fortæller han.
»Det er en naturlig progression, det vi har arbejdet med i denne sæson. Jeg har for eksempel altid kunne lide tanken om en tremands-bagkæde, og egentlig kan jeg også lide systemet 3-4-3, så det var noget af det første, jeg tog fat i. Vi nåede faktisk at spille en enkelt kamp mod FC Midtjylland med Morten som cheftræner, hvor vi hiver en midtbanespiller ned i bagkæden, skubber midterforsvarerne ud og backs op ad banen, men det er så efterfølgende noget, vi har arbejdet meget med og som er blevet integreret i denne sæson. I sommer øvede vi det meget på vores træningslejr, så vi vidste, hvad vi skulle gøre i kampe mod eksempelvis 4-4-2-hold. Til det system er det et godt modtræk, så man kan bryde modstanderne op.«
Ideelt set, hvordan ser du så, at I skal starte jeres angreb? For eksempel hvis Jesper Hansen har bolden.
»Vi ser helst, at vi bygger spillet op. Vi har nogle helt klare ting, vi gør. Vi vil meget gerne være konstruktive i vores spil, og der skal altid være muligheder for at sætte bolden konstruktivt i spil. Vi er ikke bange for at gøre sådan. Lad os sige, at Nicolai Stokholm får bolden fra et målspark og han har en mand i ryggen. Han giver den igen til Jesper Hansen, og hvis han ikke bliver angrebet, så kan han stå og vente på modstandernes udfald. Omvendt, hvis de presser ham, så må der jo være en fri mand et sted, så der er altid mulighed for at være konstruktiv. Vi har faktisk lige holdt et målmandsseminar i sidste uge, hvor vi samlede alle igangsætninger fra vores U17-, U19- og A-keepere, og der er gode tendenser. John Bredal og Lars Høgh har, sammen med målmændene, virkelig flyttet målmandsspillet i en spændende retning. Det er en del af spillet, der er med til at give os et overtag i spillet, at Jesper Hansen på den måde deltager i spillet, for han har en sparketeknik, der tillader det. Det betyder ikke, at det er ulovligt for ham at lave clearingen til frimærkerne, for det skal selvfølgelig være sikkert. Vi vil bare gerne flytte grænserne for, hvad der er sikkert, så vi kan se det konstruktive i det, vi laver.«
Opbygningsændringen, som bringer en midtbanespiller ned i bagkæden som igangsætter, blev tidligere i dette forår omtalt hyppigt efter FCN’s kamp mod AGF, hvor aarhusianernes udlignende mål falder efter en fejlaflevering i den bagerste kæde. Anfører Nicolai Stokholm var netop trukket ned i forsvarskæden for at agere igangsætter, men efter en mislykket aflevering op i banen, fik AGF en situation, hvor Aron Johannsson blev isoleret med 35-årige Stokholm, som blot kunne se til, da islændingen scorede til kampens resultat 1-1.
Efterfølgende lød kritikken, at FCN spillede risikabelt på den måde, at fejl som denne kan afføde farlige overtalssituationer mod FCN, men det afviser Kasper Hjulmand.
»Jeg synes jo ikke, vi spiller med stor risiko. Man spiller først med stor risiko, hvis man er bange for at fejle. Der er noget, der meget vigtigt for mig, og det er positionering: Den måde vi står på på banen. Vi er jo ikke glade for at være åbne og spille overdrevet risikable pasninger, men vi tænker altid på, hvor vi står, når vi spiller den type bolde op i banen. Der er ikke noget risikabelt i at spille med tre forsvarsspillere, når vi møder et hold med to angribere, og når vi sender vores backs op i banen, så de kan gå ind i banen og støtte op, så vi burde altid være positioneret, så vi kan klare et boldtab. Der er heller ikke noget, der tyder på det. Vi lukker ikke så mange mål ind, og den situation du hentyder til i Aarhus har vi gennemanalyseret, og det er så uheldigt, at vi indkasserer en scoring der. Det er det uheldigt, at den rammer Adu og efterfølgende springer hen til det eneste sted, hvor en AGF-spiller kan samle den op, så på den måde kan jeg ikke analysere mig frem til, at vi gør noget, der er hovedløst.«
Læs mere på næste side
Havde luret Auri
Efter 1-1 i kampen mod AGF, slog FCN OB på udebane med 1-0. Derfor var holdet umiddelbart favoritter inden kampen mod Brøndby, men det endte alligevel med at blive Nordsjællands første nederlag i foråret. I den kamp så Hjulmand en skrantende offensiv, som han ellers har arbejdet meget med.
Uden en decideret angriber i startelleveren havde holdet ellers mulighed for at underbygge trænerens påstand om, at en dynamisk offensiv bestående primært af midtbanespillere sagtens kan være målfårlige. Hjulmands plan har nemlig været at bringe den forreste angriber mere i spil i den opbyggende fase.
»Den anden ting er, vi har forsøgt at lege med, er tanken om at fjerne »ni’eren« fra den forreste linje, for i stedet at lade ham falde ned og sende dybdeløbene fra flere andre steder afsted mod de andre i de forreste kæder. Konceptet slog først igennem, da vi fik Beckmann ordentlig i gang, og da vi valgte at lade ham og Søren Christensen spille centralt og veksle mellem at spille ni’er og ti’er positionerne. Det skifte var en nuance i vores måde at spille på. Da det faldt på plads, at vores ni’er faldt ned i banen og vi samtidig spillede med tremands-bagkæde, så var det nogle ting, der faldt i hak. Hen over efteråret blev vi bedre og bedre til det, og da vi var bedst, var det lige præcis de ting, der kom til at sidde rigtig, rigtig godt. Ellers har det været videreudbygning af det, som Morten også arbejdede med. Grundholdningerne til spillet er de samme, men det er to små nuancer, der er kommet til siden,« siger han.
Rent statistisk er der heller ikke noget, der tyder på, at FCN har gjort det farligere for dem selv. Atypisk for dem i denne sæson var det dog, at Brøndby vandt i Farum og føjede det blot andet hjemmebane-nederlag til statistikken i denne sæson. Mekanismerne i de forskellige kæder fungerede heller ikke efter hensigten, fortæller han.
»Kampen mod Brøndby er meget atypisk, fordi der bliver spillet mand-mand mod os rundt på hele banen. Det vil sige, at sådan en kamp altid vil virke kaotisk, og det, der irriterer mig ved den kamp, er, at vi ikke udnytter Brøndbys spillestil bedre. I sådan et mand-mand-tilfælde kan man lokke modstanderne væk fra deres områder, og du kan se, når Søren (Christensen, red.) og Kasper (Lorentzen, red.) falder ned i banen, så trækker midtstopperne fra Brøndby med. Det giver masser af plads i deres bagrum, så det er egentlig en del af vores taktiske oplæg: At udnytte det. De fire forreste er ofte dem, der tager løbene, og det gør det svært. Hvis de eksempelvis forlader rummet og følger Søren og Kasper, så er der plads for Ticinovic eller Mikkelsen til at søge bagrummet. Hvis Brøndbys midtstoppere omvendt lader Søren og Kasper gå ned i banen uden at følge med, så kommer vi i overtal på midten og har mulighed for at blive retvendt mod deres mål,« siger han og forklarer:
»Vi havde egentlig trænet det hele ugen. Alt var gennemarbejdet og på plads. Vi vidste, hvordan de ville komme, for det var præcis sådan, Auri også kom med HB Køge i sin tid. Vi havde set tendenserne til det i Brøndbys kamp mod AGF, så der var intet, der overraskede os. Det er også tæt på, at vi får det udnyttet et par gange, og det er tættere på, end man umiddelbart skulle tro. Det er små ting, der afgør, om vi får en friløber, så det er enormt risikabelt, det Brøndby gjorde mod os. Det irriterer os grænseløst, at vi ikke straffer det i første halvleg, for det sker ikke så ofte, at vi ikke udnytter det. Det har vi gjort flere gange i sæsonen, når modstanderne går højt på os. Jo bedre banerne er, jo mere vil vi straffe sådan noget. En bedre bane vil give os lidt mere tid, og det kan få banen til at åbne sig, så vi håber, at der er flere, der gør det samme, når de møder os, for vi mener, at vi kan håndtere det.«
Med Brøndby-kampen frisk i erindringen kan Kasper Hjulmand samtidig konkludere, at de andre hold er begyndt at forberede sig anderledes på FCN. Mens Brøndbys koncept på dagen var stærkere end FCN’s, så vurderer træneren, at rækkens øvrige hold i højere grad er begyndt at lure topholdet FC Nordsjællands styrker.
»Det er meget sjældent, vi møder et hold, der gør det, som Brøndby gjorde. Det var faktisk kun mod HB Køge, da Auri også trænede der. Der er hold, der vælger at gå højt op: I vores kamp mod AGF kommer de med deres to midtbanespillere i anden halvleg og OB prøver at låse nogle ting, men ikke så markant som Brøndby. Vi kunne jo trække Stenderup op i banen og Goodson væk, og Thygesen lå og fulgte Stokholm rundt på banen, så det var meget mand-mand-baseret, det de gjorde. Kredit til Brøndby, – det de gjorde virkede, men vi skal være bedre til at udnytte dette, og det bliver vi også. Vi vil meget gerne spille mod sådan et system, og vi glæder os allerede til at spille mod Brøndby igen, for det skal vi gøre bedre.«
Kan du mærke, at jeres modstandere agerer anderledes imod jer nu, hvor I pludselig ligger i toppen?
»Vi føler, at vi lige er nu er på forkant med modstanderne, så når de gør noget, så har vi en reaktion. Men der er ingen tvivl om, at selvfølgelig har de læst noget. For eksempel kan man se det i vores kampe mod FCK i efteråret. Der er stor forskel på den første kamp i oktober (FCN vinder 3-1 i Parken, red.) til den anden kamp i november (FCK vinder 2-0 i DBU Pokalen, red.). Vi spiller godt i den første, men i den anden kamp gør de det anderledes, og på dagen får vi ikke udnyttet de nye fodboldproblemer og nye muligheder, FCK’s spil giver os i den kamp.«
»Generelt der er bestemt også forskelle på, hvordan vi selv agerer over for forskellige modstandere. Vi plejer at sige, at modstanderne er vores vejledere. Igen: I Brøndby-kampen forbereder vi os på, at de spiller mand-mand, og det er noget helt, helt andet, end når vi spiller mod FCK’s zoneforsvar for eksempel, så modstanderne guider os. Det er dog ikke anderledes, end hvis vi møder det ene eller det andet hold. Jeg mener, hvis HB Køge også spiller zoneforsvar som FCK, så er det samme oplæg og samme type spil, vi skal praktisere. Det er både i boldbesiddelse og i defensiven.«
FCN version 2.0 – nu med godt forsvar
I kampen mod Brøndby lukker FCN to mål ind, men det er efterhånden ret usædvanligt i denne sæson, at det sker. Holdet, som i de seneste fire sæsoner har lukket helholdsvis 51, 53, 41 og 50 mål ind over 33 kampe, kan lige nu prale af at have ligaens bedste forsvar på papiret, for i alt er der i de hidtidige 21 runder kun gået 16 mål ind, hvoraf blot fem af disse er lukket ind på hjemmebane. Det er kun muligt for klubben, hvis den lever efter devisen: Angreb er det bedste forsvar.
»En del af virkeligheden er, at vi er meget på bolden og derved tillader vi færre målchancer mod os. En anden del af det er, at vi har trænet vores presspil og forsvarsspil med vores bagkæde. Jeg synes, at bagkæden sammen med keeperen spiller rigtig godt og har lukket ned for nogle potentielle chancer,« siger han.
Træneren retter blikket mod sin computer, hvor data og klip fra alle holdets kampe er lagret. Hurtigt scroller han gennem en liste af videoklip og finder et højdepunkt fra en kamp, han formentlig ikke er træt af at gense.
»Dette er et eksempel er fra kampen mod FCK, hvor vi vinder 3-1 på udebane,« siger han og kommenterer:
»Her bygger FCK op fra deres bagkæde og en af midterforsvarerne lægger en bold over mod den anden midterforsvarer. Mens det sker går Lars Jacobsen bredt på højre back, men i stedet for at følge ham, så har Tobias Mikkelsen tænkt, at han går i pres på den spiller i centerforsvaret, som modtager bolden, selv om det logiske ville være at tage et defensivt løb og følge Lars Jacobsen. Tobias erobrer og skaber en chance. Det, det handler om for os, er at forsvare i kortest mulig tid. Jeg skal skynde mig at sige, at vi ikke er 100 meter-mester i det endnu, men det tidlige presspil er en grundpille i vores taktik. I denne situation læser Tobias simpelthen, at han måske godt kan nå at opsnappe bolden, og det lykkedes her, hvor han er aggressiv,« siger Kasper Hjulmand om landsholdskanten.
Det er vigtigt for Hjulmand at understrege, at en del af defensiven er FCN’s egen boldomgang, og derfor er han glad for at se, at klubben i efteråret lå nummer et på listen over højest andel af boldbesiddelse set over alle kampene. 58 procent af tiden var bolden på FCN-fødder, mens holdet også havde flest pasninger på den sidste tredjedel af banen. Den samme statistik for foråret giver træneren tro på, at man stadig er på rette vej.
»Vi startede på et meget, meget højt niveau i den første halvleg i den første kamp mod AGF, hvor vi fik de positioner, vi gerne ville. I OB havde vi også fine positioner, og det kommer til at se rigtigt ud i mange situationer, men kvaliteten af det, vi laver, var ikke god nok. Der kan vi gøre det bedre. Vi gjorde det tilpas godt til, at vi fik lukket ned for deres spil, og at vi selv kom ud af kampen med et boldbesiddende, som vist nok lå på 58 procent, men vi var ikke i så god kontrol, som vi gerne ville være. Men det var kvaliteten af det, vi lavede, mere end det var positionerne, der var dårlig. I kampen mod Brøndby var vi heller ikke tilfredse. Vi har nogle gode momenter. For eksempel i starten af kampen, hvor vi dominerer og har en stor chance ved Tobias Mikkelsen, som kunne have ændret kampen, men vi kommer ikke godt nok ud af deres pres. Det er af tre årsager: Banen, kvaliteten af vores handlinger – ikke positioneringen og så naturligvis at Brøndby gjorde det godt. Generelt kan man sige, at det, vi gerne vil, er at være på bolden meget. Det var vi i efteråret og det er vi også nu, og det skaber muligheden for at lave chancer. Det er også en måde at forsvare på. Det slider vi med og arbejder på,« fortæller han.
FC Nordsjælland skal prøve at opretholde positionen som førsteudfordrer til FCK i de næste kampe, hvor det gælder Horsens ude, HB Køge hjemme og SønderjyskE ude.

Eriksen-kovending? ‘Der er bred enighed herovre’

Wass snuser til Masterclass: ‘Rigtig spændende’

Hylder Superliga-trio: ‘Kun spørgsmål om prisen’

Dansk UEFA-boss: – Skal passe på at være for sjov

Fremstilles som AGF har hænderne i kommunekassen

Sektion 12 truer med finaleboykot

Afsløring: Dansker bliver vicepræsident i UEFA

‘Parken er historiens vingesus – MCH det modsatte’

Huescas kan blive udvist af Danmark

‘Jeg ærgrer mig over legitimiteten i VAR-systemet’

Valgt ind i UEFAs bestyrelse

Jubler over mulig pokalfinale i Herning

Superstjerne vil til Dolbergs klub

Han er for vild: Pengene vælter snart ind i FCK!

Falliterklæring: Pokalfarce for fuld plade

Mulig pokalfinale i Herning: En trist udvikling

Pokal-boss: Derfor bliver det ikke Parken

Noah Sahsah åbner op om skrækskade

Stor overraskelse: Pokalfinalen kan blive flyttet

Brøndby-spiller: Kæmpeklub tilbød mig kontrakt

Blæst bagover: ‘Han er perfekt’

Vil hente Premier League-stjerne for 625 mio.

På vippen efter Brøndby-nederlag

Alle i chok – derfor gav vanvidstackling IKKE rødt

Chelsea og Spurs i målfuser

Raser over Liverpool-sejrsmål

Mourinho hiver fat i rivals næse

Dybt frustreret på tv: ‘Så vinder vi jo aldrig!’

Sådan kan Mohamed Salah komme til Saudi-Arabien

Puha, Mads Hermansen! Se hans store blunder her

Skidt nyt for Jesper Lindstrøm

Randers FC – FC Midtjylland

Stjerne tror på dansker som en af verdens bedste

Thomas Müller kan få danske holdkammerater

– Fuldstændigt vanvittigt, siger Superliga-træner

‘Moralpolitiet i FC København er gået på ferie’

FC Nordsjælland sender angriber til MLS

SL-debutant talte med Schmeichel: Utroligt god fyr

Så meget er Oscar Schwartau nu værd

Dommer erkender fejl i FC Midtjylland-Brøndby

Husker du ham? FCM-flop i kæmpe modvind

‘Udinese kæmper med dansker-gåde’

Anker Dani Alves’ voldtægtssag

Højbjerg til middag med Kongeparret

Nu vil stor Manchester City-stjerne væk

Nyt underskud hos Superliga-klub

Absurd Højlund-påstand passer ikke

AGF-chefer harcelerer mod stadionbesparelser

Superliga-profil går benhårdt efter VM 2026

40 mio pund: PL-bomber har nedrykningsklausul

Revser Patrick Dorgu i ny United-nedtur

Så du det i Parken? Har fået grønt lys

Sarr skyder Southampton i sænk

Bukayo Saka med drømmecomeback

Ikke sket siden 2001: Pokalsensation i Tyskland