Da FC Midtjylland i denne uge præsenterede Anders Holch Povlsen som ny ejer, kunne klubben samtidig fortælle det, der længe har været en offentlig hemmelighed, nemlig at den ny ejer samtidig har købt aktiemajoriteten i den portugisiske klub Mafra.
Mafra spillede i sidste weekend åbningskamp i næstbedste række mod Benficas reservehold, og det var med FCM-ejede Elias Ólafsson på mål og tre FCM-danskere ude på bænken.
Og da Mafras U/23-hold onsdag spillede mod Portimonense, var der hele syv spillere i startopstillingen med FCM-rødder.
Forklaringen er, at FC Midtjylland og Mafra denne sommer har ført i alt ti spillere fra den danske klub til den lille klub, der ligger nord for Lissabon.
FC Midtjyllands direktør Claus Steinlein og sportschef Svend Graversen har i interviews med blandt andre Tipsbladet ikke lagt skjul på, at intentionen er at udvikle unge spillere, der ellers ville have ekstremt svært ved at komme på holdet i Superligaen, hvilket også skal komme Mafra til gode.
FC Midtjylland bliver dermed yderligere del af en eksplosiv stigning i antallet af klubber, der i især Europa deltager i de såkaldte klubsamarbejder eller multiklub-ejerskaber.
Et af hovedformålene i langt de fleste af disse samarbejder er at udveksle spillere mellem de klubber, der enten har samme ejere eller samarbejdsaftaler, præcis som FC Midtjylland altså har gjort med Mafra, et samarbejde der begyndte allerede i sommeren 2022.
I en stor tema-artikel i fredagens udgave udforsker Tipsbladet fænomenet, og hvorfor klub-samarbejderne og deres brug af transfermarkedet møder så stor kritik for de negative effekter, det har på fodboldspillet.
Fra flere sider efterlyses der skarpere regler, der gør det sværere at sende spillere rundt mellem klubber med samme ejer, men det bliver svært at håndhæve, vurderer flere kilder overfor Tipsbladet.
- Jeg tror, det er for sent at gøre noget ved det nu for UEFA og fodboldens øvrige myndigheder. Ånden er sluppet ud af flasken, og vi kan ikke proppe den tilbage. For mig at se er de regler, UEFA har stillet op omkring ejerskaber og transfers, svage og utilstrækkelige, siger Steve Menary, en britisk journalist med stor erfaring og ekspertise i at følge og dække multiklub-ejerskaber, til Tipsbladet.
- Jeg sad en gang og talte med en af ophavsmændene til Financial Fair Play [UEFA-regler, der regulerer, hvor mange penge, klubber må have i underskud og bruge på spillere], og han så systemet som en kæmpe succes. Men altså, det er ligesom med vand, der altid finder en vej uden om en barriere. Det gør fodboldklubber også. Du skal ikke fortælle mig, at klubber i eksempelvis Premier League gennem årene ikke har omgået FFP-reglerne via eksempelvis store sponsorater med relaterede virksomheder eller via andre tiltag, siger Allan Gaarde, der er partner i konsulentfirmaet onenexus og tidligere sportsdirektør i AaB.
Tipsbladet og en række andre danske medier forholdt på tirsdagens pressemøde kritikken af FC Midtjyllands samarbejde med Mafra for direktør Claus Steinlein.
FCM-bossen mener ikke, at samarbejdet kan blive en ulempe for hverken FCM eller for Mafra. Han vurderer derimod, at samarbejdet vil være en stor styrkelse af Mafra, ligesom FC Midtjylland og Brentford gennem ni år med den fælles ejer Matthew Benham havde gavn af hinanden inden for rekruttering og brugen af data.
- Jeg ved godt, at I vil have det til at se ud som om, at vi omgår reglerne, men vi har lært sindssygt meget af at have en søsterklub [Brentford], og vi har lært meget af at diskutere og udvikle sammen. Det er mere det, som vi kigger på, og her har vi fundet en klub, som vi kan udvikle os sammen med, siger Claus Steinlein.
Læs hele artiklen om multiklub-ejerskaberne, deres indvirkning på transfermarkedet og de medfølgende farer for fodboldspillet i Tipsbladets trykte udgave fredag, hvor vi i et uddybende interview med Claus Steinlein også hører FCM-direktørens forklaring på, hvorfor man har søgt efter en samarbejdsklub.
FC Midtjylland har haft en samarbejdsaftale, vel at mærke uden nogen form for ejerandel, med FC Fredericia i 1. Division siden 2018, et samarbejde der ifølge Tipsbladets analyse har betydet 19 handler mellem de to klubber.
I Superligaen har FC Nordsjælland også et gryende samarbejde med den kommende MLS-klub i San Diego, som Tipsbladet har beskrevet indgående her, ligesom Brøndby IF i dag sendte den unge amerikaner Justin Che videre til den hollandske klub Ado Den Hag, der er ejet af Brøndby-ejerne Global Football Holdings' frontfigur David Blitzer.
MAFRAS U/23-HOLD SPILLEDE ONSDAG MED DENNE STARTOPSTILLING
#SUB23CDM ⚽️ 𝗢𝗻𝘇𝗲 𝗜𝗻𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹
— Clube Desportivo de Mafra (@cdmafra) August 16, 2023
O jogo terá início às 17H, com transmissão no @Canal_11Oficial #LigaRevelação pic.twitter.com/VkcedcJKdk