Som Tipsbladet har afdækket den seneste uge, fylder multiklub-ejerskaber mere og mere i både dansk og international fodbold.
Brøndby IF er gennem ejerkredsen anført af amerikanske David Blitzer mere eller mindre i familie med en række klubber, herunder Ado Den Hag, som tidligere i denne uge fik den nyindkøbte Brøndby-spiller Justin Che sendt til Holland på en lejeaftale.
FC Midtjyllands klubsamarbejder er de mest kendte i landet med en fortsat forbindelse til Brentford trods sidste uges ejerskifte, en samarbejdsaftale om udleje af spillere fra FC Midtjylland med FC Fredericia i 1. Division, og som det seneste et køb af Mafra i Portugals næstbedste række, en klub der nu har handlet 17 gange med FCM i det aktuelle og de to foregående transfervinduer.
FC Nordsjælland har også et spirende samarbejde med det kommende MLS-hold San Diego FC, der ligesom Right To Dream-akademierne i Ghana og Egypten er ejet af FCN-ejerne i Mansour Group.
Modellen med flere klubber under samme ejer eller ejerkreds har mødt hård kritik, blandt andet fra spillerforeningen i Portugal (læs mere her) og fra danske politikere (læs mere henholdsvis her og i denne artikel).
Nye regler
I Divisionsforeningen har direktør Claus Thomsen fulgt udviklingen i dansk og international fodbold tæt.
Han vurderer, at der er behov for ekstra regulering af området omkring multiklub-samarbejderne og den måde, de flytter spillere mellem sig.
- Grænserne for antallet af lejeaftaler og hele den transferreform, der er sat i gang, ser jeg som noget positivt. UEFA ser i øjeblikket nærmere på, hvordan man kan regulere området. UEFA’s fokus er på, at spillertransfers mellem klubber med sammenfaldne investorer skal gennemføres og bogføres til reelle værdier. Det svarer på sin vis til de reguleringer, som findes i erhvervslivet generelt omkring transfer pricing, siger Claus Thomsen.
Transfer pricing er et begreb fra erhvervslivet, hvor tilknyttede selskaber skal gennemføre handler og bogføre dem til de korrekte værdier i forhold til, hvad noget er værd.
I fodbold-sammenhæng kunne det oversættes til et tænkt eksempel, hvor Al-Hilal og Newcastle United, begge ejet af Saudi-Arabiens statslige investeringsselskab PIF, blev enige om, at Neymar til januar skifter til Newcastle for én euro, selvom brasilianeren i denne uge kostede 90 millioner euro i transfer-betaling fra Al-Hilal til Paris Saint-Germain.
Det ville næppe blive betragtet som Neymars reelle pris, hvis der blev indført klare regler om transfer pricing i international fodbold.
- Overordnet set er det en god idé at få indført sådanne tiltag, også fordi det handler om turneringernes integritet. Den er vigtig at bevare, siger Claus Thomsen.
I Spillerforeningen håber man, fodboldens parter arbejder videre med nye regler, der specifikt er målrettet multiklub-ejerskaber.
- Generelt mener vi i Spillerforeningen, at der er et behov for en dialog blandt sportens interessenter om multi-club ownership og de udfordringer, den model skaber for fodbolden. Modellen er ikke ny, det er et internationalt problem og noget, man har set i større og større omfang globalt. Vi kan godt være bekymrede over, hvordan sådanne konstruktioner kan påvirke konkurrencen og integriteten i kampe og turneringer, særligt også hvis udviklingen fortsætter, siger Spillerforeningens direktør Michael Sahl til Tipsbladet.
Skænk en kop kaffe eller sodavand og læs hele Tipsbladets store artikel om multiklub-ejerskaber her.