Video : Tipsbladet
Superliga

FCK-exit stod hurtigt klart for Simmelhack

Alexander Simmelhack er kommet godt i gang i den nye fodboldtilværelse i Silkeborg. Angriberen fortæller her om skiftet til SIF og et intenst, lærerigt år i AC Milan.

SILKEBORG (Tipsbladet): Da Alexander Lind i august blev solgt til Pisa, havde Silkeborg IF's sportschef Jesper Stüker og trænerne en plan i tankerne.

For trods SIF's store glæde ved pasningsspil og grundigt gennemarbejdede bevægelses- og presmønstre, vil man også gerne have en stor, stærk og gerne uortodoks angriber, præcis som Alexander Lind havde været, og man havde en god idé om, at det var muligt at få en ny Alexander med efternavnet Simmelhack forhandlet fri af FC København.

Det faldt alt sammen på plads ni dage efter Lind-salget, der var Silkeborgs største transfer nogensinde, og uden at det køb slog rekorder i Søhøjlandet, var det heller ikke helt billigt.

Og den 18-årige angriber har straks fået spilletid og også scoret et mål mod Vejle i Superligaen, lidt over to år efter, han fik et par korte Superliga-indhop for Randers FC.

En startplads ligger sandsynligvis et godt stykke ude i fremtiden på det velsmurte SIF-hold, men det er en glad ung angriber, Tipsbladet møder på Jysk Park til en snak om en karriere, der allerede har budt på en del usædvanlige oplevelser.

Foto: Alamy

- Jeg er glad for skiftet. Jeg er kommet i seniortrup på højeste niveau i Danmark og skal vænne mig til det. Jeg har superflinke holdkammerater og en god træner. Jeg kunne håbe på at gøre som en Nicklas Helenius, der scorede mange mål her. Han er en klassisk nier, som kan noget og havde et forløb her, jeg da godt kunne efterligne lidt, siger Alexander Simmelhack til Tipsbladet med henvisning til den fremragende periode, Helenius havde i Silkeborg med Kent Nielsen som cheftræner.

Angriberen er en af flere spillere fra den helt unge kategori, FC København har sluppet i sommertransfervinduet i 2024, og hvor FCK meget nødig ville slippe Thomas Jørgensen, der endte med at blive solgt til Viborg, var københavnerne langt mere åbne for en afsked med Simmelhack.

- Det skete egentlig meget tidligt i forløbet, lige da jeg kom tilbage til FC København efter at have været i Milano. Der fik jeg at vide, at jeg skulle videre, og det var også det, jeg havde forberedt mig på. Jeg havde jo kun et år tilbage, så det var nu her, at jeg skulle skifte, siger Alexander Simmelhack.

Læs også dette interview fra juni med Simmelhack

Et år på Milanello
Simmelhack var ungdomsspiller i Roskilde, da Randers FC lokkede teenageren over til ungdomsafdelingen i Superligaen og altså også fandt plads til ham i en håndfuld kampe på bænken i bedste række.

Til udpræget irritation for Randers fik FC København hentet Simmelhack tilbage fra Jylland, og efter et år med mange scoringer på FCK's U/19-hold og spilletid i Youth League stod AC Milan klar med en lejeaftale.

Her mødte Simmelhack topklubber som Inter, Juventus, Lazio og AS Roma i Primavera, italiensk ungdomsfodbold, men det var mindst lige så meget et uvant liv alene i Italien og italiensk fodboldkultur, der kom til at fylde og betyde noget.

Foto: Alamy

- Det kører jo helt anderledes dernede. Det er jo et kæmpe setup. Alle spillere blev hentet i busser og kørt ud til træningsanlægget, lige meget hvor der boede henne. Vi havde en kæmpe stab på 12-13 mand bare til U/19-holdet, og vores træner Ignacio Abate, har spillet mere end 200 kampe som back for klubben, siger Alexander Simmelhack.

- Vi boede for eksempel på hotel før alle kampe. Det gjorde vi aldrig i U/19 i Danmark. Og det var også til hjemmekampe. Det var meget specielt. Og så er der mange så mange flere, der holder øje med U/19-rækken dernede, end der følger U/19-ligaen i Danmark.

- Jeg kom samtidig med to spillere fra Polen og Sverige, og vi fandt hurtigt hinanden. Vi var i samme situation og fandt hinanden for at tale engelsk sammen og gå ud og spise sammen. Det var noget sværere for os med vores italienske holdkammerater, de fleste er svære at kommunikere med. Det kunne hurtigt være blevet ensomt uden dem, siger Alexander Simmelhack.

Presset i Italien
I AC Milans ungdomsafdeling finder man spillere, der sandsynligvis får gode karrierer i Serie A og topfodbold – eksempelvis er Zlatan Ibrahimovic' søn Maximillian, der er et år yngre end Simmelhack, i denne sæson rykket op i truppen fra U/18-holdet.

Spilletiden var ikke, som Simmelhack havde håbet på holdet, hvilket var med til at få ham til at søge hjem igen.

- Jeg startede en kamp for holdet i marts, efter vi havde spillet mod Real Madrid i Youth League. Der fik jeg lov at starte i ligaen i weekenden, og der gjorde jeg det rigtig godt med et mål og en assist. I næste kamp var jeg tilbage på bænken og fik kun ti minutter. Der kan godt være noget politik inde over det i store klubber. Der tænkte jeg: 'Hvad skal jeg så gøre?' Der måtte jeg bare bide det i mig, for der var ikke så meget at gøre ved det, siger Alexander Simmelhack.

- Jeg havde forberedt mig på, at det ville være anderledes, men det overraskede mig alligevel, hvor anderledes, det faktisk var. Man skal virkelig have tungen lige i munden, hvis man tager derind. Det er nok sværere end i Tyskland og England, fordi der er en sprogbarriere. Og som udenlandsk spiller skal man rette ind og lære sproget så hurtigt som muligt. Der var nogle gode ting som at spille Youth League og være med i andre fede kampe, og jeg fik nye venner, men det var også hårdt med sproget og den måde, man bor alene og skal have styr på alt selv, siger Alexander Simmelhack, der er glad for, han tog muligheden for et år i Italien, da den bød sig.

- Det er en virkelig flot by. Der er masser af god shopping og ting at se, godt vejr det meste af året, selv om det kan blive koldt om vinteren. Det var fedt at prøve at bo der og at lære af at være afsted selv. Jeg er glad for at have gjort det. Der var perioder, hvor jeg følte: 'Nu savner jeg godt nok Danmark'. Men når jeg tænker tilbage på det, er jeg glad for, at jeg gjorde det, siger Alexander Simmelhack.

I en god skole
Fire indhop er det indtil videre blevet til i Silkeborg, hvor Tonni Adamsen har været en af sæsonens bedste Superliga-spillere.

Og ham slår man selvfølgelig ikke uden videre af som 18-årig og ny spiller i klubben, men Alexander Simmelhack synes selv, han befinder sig et godt sted til at lære at spille seniorfodbold.

Foto: Alamy

- Der er god tid med min kontrakt her, så jeg skal være tålmodig og bygge på mit spil. Det skal nok komme med tiden. Og jeg er glad for, at jeg allerede har kunnet få nogle minutter her, siger Alexander Simmelhack.

- Det er ligesom mig og Tonni [Adamsen], der spiller som angribere. Han er en, jeg kan lære af. Og så kan det være, jeg med tiden kan få en start af og til, hvis han skal have en pause. Så udsigterne her trækker op, siger angriberen, der uanset de store oplevelser i Italien er glad for, senior-gennembruddet nu skal jagtes i Danmark og Silkeborg.

- Det er mere mig her, helt klart. Man bliver hurtigt en lille fisk i et stort setup, som de har dernede. Her tager man sig af hinanden, der er ikke tusind stabsmedlemmer, man snakker med cheftræneren, det er helt klart mere mig, siger Alexander Simmelhack.

Nicklas Helenius spillede i Silkeborg fra 2021 til begyndelsen af 2023, hvor han blev solgt til AaB. Helenius scorede oftere end hver anden kamp i Silkeborg, hvor spillet også flød bedre for angriberen, end det havde gjort på noget tidspunkt siden de første år i AaB.