Video : Tipsbladet
Superliga

FCK-salg tæt på? De har pligt til at lytte

Ifølge to eksperter i sportsøkonomi vil FC København altid være en interessant case for investorer og netop nu kan være et godt tidspunkt for at sælge, efter det er kommet frem i finansmediet Inside Buisness, at amerikanske investorer er i fremskredne forhandlinger om at købe Parken Sport & Entertainment.

Inside Buisness bragte sent søndag aften en historie om, at der pågår forhandlinger med amerikanske investorer om et salg af Parken Sport & Entertainment (PS&E).

Selskabet ejer fodboldklubben FC København, Lalandia og Parken og kan nu være ende på nye hænder.

Det i sig selv er ikke overraskende, da PS&E tilbage i 2022 meddelte, at man kiggede ind i et salg af selskabets ejendomsportfølje. Som nævnt tæller den Parken og de tilhørende kontortårne og badelandene.

Det markante er, at de forhandlinger pågår netop nu ifølge Inside Buisness. Forhandlinger, der ifølge finansmediet er fremskredne og har investeringsbanken J.P. Morgan som mægler - det har Tipsbladet afsløret.

- Jeg er helt sikker på, at Parken Sport & Entertainment altid vil være interessant for fodboldinvestorer på grund af deres størrelse, placering, økonomi, adgang til europæiske turneringer og talentudvikling, siger sportsøkonom hos Deloitte, Jesper Jørgensen, til Tipsbladet og tilføjer:

- Jeg er helt sikker på, at de løbende får henvendelser, så hvis nogen kommer med nogle gode visioner, har bestyrelsen pligt til at sætte sig ned og lytte til dem.

Det skyldes, at Parken Sport & Entertainment er et børsnoteret selskab.

- Bestyrelsen kan så nå til en konklusion om, at det ikke er interessant. Men de kan også nå til en konklusion, hvor man tror på, at aktionærerne vil blive glade for et salg, hvis prisen er rigtig.

Ifølge Inside Buisness har de potentielle investorer i sinde at splitte selskabet PS&E i fire dele - FC København, Lalandia, stadion og ejendomme.

Klubbens fanst på Nedre B har fået forbud mod at hoppe, da tribunen ikke kan klare belastningen. Det kræver selvsagt penge at nå frem til en løsning. Foto: Alamy

FCK skal fastholde sin position
I FC København har man længe skreget på forbedringer af sine faciliteter og stadion, men den slags koster selvsagt penge. Dem skal klubbens nuværende ejerkreds anført af Erik Skjærbæk være villige til at smide i projektet.

Det kræver nemlig en større og større økonomi, hvis FC København vil fastholde sin position som Skandinaviens fodboldflagskib.

- FC København har gjort det godt siden indførslen af Superligaen. Prisen for at være med er bare blevet større, og konkurrencesituationen har ændret sig. Hvis man sidder i FC København og har et ønske om at fastholde og udbygge sin position i Superligaen såvel som i Europa, så skal der en større investeringsløsning til omkring den sportslige front, siger Kenneth Cortsen, Ph.D. og sportsøkonom fra professionshøjskolen UCN, til Tipsbladet.

Det skal man nu i PS&E gøre op med sig selv, om skal ske fra investorer udefra eller gennem egen lomme.

- Hvis de nuværende aktionærer ikke vil smide flere penge i butikken, så er det selvfølgelig nu, de skal overveje at sælge. Hvis de omvendt selv vil smide penge i, så skal de måske vente og håbe på, at de kan få endnu flere penge for klubben senere, siger Jesper Jørgensen.

Ifølge Inside Business vil det koste omkring 140-150 kroner pr. aktie at købe PS&E.

Det svarer til, at Parken Sport & Entertainment samlet værdisættes til et sted omkring 1,4 og 1,5 milliarder kroner.

En sådan pris vil give Lars Seier Christensen, der købte sig ind i Parken Sport & Entertainment i 2019, en fortjeneste på 40-50 procent på sine aktier i tilfælde af, han vælger at sælge, og ligeledes lade Erik Skjærbæk og Karl Peter Korsgaard Sørensen forlade selskabet med et pænt overskud på investeringen.

Lars Seier Christensen købte sig ind i Parken Sport & Entertainment i 2019, og kan nu se frem til en stor fortjeneste, såfremt han sælger sin andel. Foto: Alamy

Et godt tidspunkt for salg
FC København har de seneste år solgt spillere for historiske summer, avanceret fra Champions League og produceret toptalenter i FCK-talent.

Derudover er opkøb af fodboldklubber blevet dyrt i lande som USA og England, hvorfor FC København er en oplagt case for investorer, forklarer Jesper Jørgensen.

- Det at købe sportsfranchises i USA er blevet sindssygt dyrt. I Europa er det også blevet dyrt at købe klubber i England, men når kærligheden falder på FCK, handler det om, at de blandt andet har en økonomisk historik og en vej ind i Europa.

- Der får du en masse præmiepenge, som kan skabe merværdi for en potentiel køber. Kombineret med en talentafdeling, hvor FCK har vist, at man de senere år har sendt spillere til udlandet giver gode argumenter for investorer.

Selvom Inside Business beretter om fremskredne forhandlinger, dog uden der er landet et bud, sker et køb ikke bare lige over natten.

- Der skal være en form for rettidig omhu og due diligence på begge sider af bordet, så enderne kan nå sammen. I fodbold er der mange følelser på spil hos både sælger og køber, som begge har en interesse i at få det til at gå så gnidningsfrit og optimalt som muligt. Det her er ikke bare et spørgsmål om at sælge en brugt bil, men om at sælge det stærkeste fodboldbrand i Norden, siger Kenneth Cortsen til Tipsbladet.

Foto: Alamy

FCK-aktie stryger til tops
I kølvandet på nyheden om, at PS&E samt FC København kan være på vej mod et salg, er Parken-aktien steget ret markant.

Kursen på Parken Sport & Entertainment er ved 13.30-tiden mandag steget med over 14 procent.

- Det giver fodboldøkonomien et irrationelt skær, som kan få folk til at tænke, at der kommer investorer ind med nye visioner, kapital, netværk og knowhow. Det kan være nogle af de ting, der i det samlede narrativ påvirker prisen opad, selvom der ikke rent objektivt er data, som nødvendigvis peger i den retning, siger Kenneth Cortsen.

Foruden Erik Skjærbæk er Karl Peter Korsgaard Sørensen og Lars Seier Christensen storaktionærer i Parken Sport & Entertainment og dermed FC København.