Video : Tipsbladet
Superliga

FCK-boss: 'Farmerklub' helt ved siden af skiven

FC København har planer i skuffen, hvis det ikke er muligt at få et hold i den danske 1. Division, men at kalde FC Rosengård for en 'farmerklub' er FCK's sportsdirektør lodret uenig i.

Hvordan udvikler man bedste unge fodboldspillere i Danmark?

Som Tipsbladet for nylig afdækkede, har FC København og flere andre klubber i Superligaen en interesse i, at man kan spille med et form for reservehold eller U/23-hold i 1. Division.

FC Københavns sportsdirektør Sune Smith-Nielsen kaldte det hos Mediano for den 'største skandale' i forhold til dansk talentudvikling, at reservehold i 1. Division ikke er en mulighed for Superliga-klubber, og også FC Nordsjælland har udvist interesse, mens FC Midtjylland i denne omgang ikke er med på modellen efter at have været bannerfører på idéen i mange år.

Om det bliver virkelighed efter den modstand, chefer i klubber som Silkeborg IF og Aarhus Fremad har fortalt om i Tipsbladet, er uvist.

Men der er alternative veje frem for FC København, hvis det ikke lykkes at finde en model, hvor man kan stille med et hold i 1. Division.

Og en af de potentielle løsninger i horisonten er, at FC København kan udvide samarbejdet med Malmö-klubben FC Rosengård.

Svensk samarbejde
I maj præsenterede FC København og Malmö-klubben FC Rosengård, der i første omgang handler mest om kvindefodbold, hvor Rosengård med 13 mesterskaber er en europæisk magtfaktor og kan hjælpe FC Københavns nystartede kvindehold.

FC København-cheftræner Jacob Neestrup og kollegerne i den sportslige afdeling arbejder hårdt på at skabe den bedst mulige vej fra ungdomsafdelingen til førsteholdet i klubben. Foto: Alamy

Ved præsentationen blev det nævnt, at fokus altovervejende er på kvindefodbold, men at der også er et samarbejde på herresiden, der med tiden kan udvikle sig.

Og det var Rosengårds fodboldchef Roger Palmgren i weekenden inde på i et interview med svenske Fotbollskanalen.

- De vil jo have, at vores herrehold skal op i Allsvenskan så hurtigt som muligt, for så kan det jo blive en 'farmerklub' for dem, siger Roger Palmgren i interviewet, som du kan læse mere om her.

Kan udvides – på sigt
På sigt er der flere muligheder for at samarbejde om spillere, især hvis FC Rosengårds herrehold kommer op i bedste eller næstbedste række i Sverige, noget der ikke sker her og nu med Rosengård uden for rækkevidde af oprykning i år.

Her og nu er fokus nærmest udelukkende på samarbejdet om kvindefodbold, hvor FC Rosengård sportsligt og fagligt er langt foran FC Københavns nystartede hold.

- Partnerskabet er fortsat nyt, og vi er stadig er i opbygningsfasen, men der kan være mange synergier på tværs af landene, og derfor kan jeg godt forestille mig, at vi kan lægge mere til vores samarbejde løbende, hvis det giver mening for alle parter, men der er vi slet ikke endnu, siger FC Københavns sportsdirektør Sune Smith-Nielsen til Tipsbladet.

- Vi har etableret et partnerskab med Rosengård med fokus på udvikling af kvindefodbold og talentudvikling i Øresundsregionen. Samtidig er Rosengård også meget stærke på det sociale område, hvor de har skabt imponerende resultater i området, og det er naturligvis også en del af vores partnerskab at udveksle den slags gode erfaringer.

FCK lærer af Rosengård
Sune Smith-Nielsen er ikke med på at kalde Rosengård for et potentielt 'farmerhold' eller andre sammenligninger, der minder om de multiklub-modeller, Superliga-rivalerne FC Midtjylland og FC Nordsjælland er del af.

FCK-sportsdirektør Sune Smith-Nielsen er glad for samarbejdet med FC Rosengård. Foto: Alamy

Han betoner, at det så at sige er FC København, der er den lille i forholdet nu i fokusset på kvindefodbold, og at FC København heller ikke ejer noget af FC Rosengård.

- Nogen har udtalt, at Rosengård skulle blive en ’farmerklub’ for F.C. København, og det vil jeg gerne adressere. Her er altså tale om en klub, der har vundet 13 svenske mesterskaber og ofte spiller i kvindernes Champions League. Vi har den dybeste respekt for FC Rosengård, og på mange måder er vi i mesterlære her, så at kalde det en ’farmerklub’ er simpelthen helt ved siden af skiven, siger Sune Smith-Nielsen.

FCK-direktøren vurderer ikke, at et udvidet herre-samarbejde med FC Rosengård i fremtiden kan være en direkte erstatning for de gevinster, FCK ser på egne og dansk fodbolds vegne ved at åbne for reservehold i 1. Division.

- At vi har betonet et ønske om at kunne have et andethold i 1. Division, har intet med vores partnerskab med Rosengård at gøre. Det er to vidt forskellige ting i en potentielt samlet sportslig strategi, og det er vigtigt at understrege, at samarbejdet med Rosengård har nogle helt andre aspekter, siger Sune Smith-Nielsen.

- Skulle man en dag kunne have et andethold i 1.Division i Danmark, har man mulighed for at gøre brug af en spiller på andetholdet, og hvis spilleren så gør det godt nok, kan man efter nogle uger give spilleren chancen på førsteholdet. Denne teoretiske mulighed findes slet ikke i det opstillede scenarie med Rosengård, og det er vigtigt at tydeliggøre, siger Sune Smith-Nielsen.

Hvis FC København en dag begynder et samarbejde med FC Rosengård om herrespillere, kan spillere kun skifte mellem de to klubber i de to årlige transfervinduer.

Potentielle gevinster
Selv om FC København tidligere har haft samarbejdsklubber i Sydafrika og i nyere tid i Sverige med en nu afbrudt aftale med Halmstads BK, har københavnerne i mange år egentlig været mod at have satellitklubber og har i stedet satset strategisk på egen ungdomsafdeling.

En multiklub-model virker heller ikke til at ligge i kortene, men nogle af fordelene kunne FC København potentielt hente en dag, hvis det bliver aktuelt, uden at eje en del af FC Rosengård.

FC København ville kunne sende purunge seniorspillere på græs, ikke ulig med hvad FC Midtjylland gør i samarbejdsklubben Mafra i Portugal eller i FC Fredericia i 1. Division, især hvis FC Rosengård kommer op i Allsvenskan og dermed får en god matchning i kampene.

For FC København vil der også ligge andre fordele, fordi FC København og Malmö fysisk ligger så tæt ved hinanden ved den dansk-svenske grænse, at der på ungdomsniveau gælder mere lempelige regler for klubskifter, end der plejer over landegrænser, hvilket også hjalp FCK dengang man hentede Roony Bardghji i Malmö FF's ungdomsafdeling.

Og så vil det være mere praktisk at kunne lade unge seniorspillere blive boende i København og så pendle den relativt korte vej til træning og kampe i Rosengård på den anden side af Øresundsbroen, for ikke at tale om nemmere logistik, når FCK's trænere og scouts skal følge de unges kampe sammenlignet med FC Midtjylland og Mafra, hvor der er knap 2.500 kilometer imellem.

FC Rosengårds kvindehold er blandt Europas mest succesrige i dette årtusinde. Foto: Alamy

En spiller af Thomas Jørgensens kaliber havde nok ikke været indstillet på en sådan ordning i Malmö frem for at gøre som i sommeren 2024 og skifte til det, der ligner en fast startplads i Viborg FF.

Men et tæt samarbejde med et forfremmet Rosengård kan give FC København bedre matchning af unge seniorspillere, der ikke er flyvefærdige til topkampe i Superligaen og Europa, men kan blive det med en sæsons fast spilletid i voksenfodbold.

Betydelig success
Svenske Josephine Lech skiftede i sommer fra FC Rosengård til FC Københavns nye kvindehold, der spiller i tredjebedste række og er på oprykningskurs såvel som i en pokalkvartfinale.

FC Rosengård blev syver i den svenske Damallsvenskan i 2023/24-sæsonen, hvor man også var i Champions League-gruppespillet mod FC Barcelona, Eintracht Frankfurt og Benfica.

Klubben ligger i skrivende stund suverænt nummer ét med en målscore på 87-5 og kan senere fredag blive svensk mester med fire spillerunder igen, hvilket betyder retur til Champions League i den kommende sæson.

FC Rosengårds herrehold spiller i Ettan Södra, Sveriges tredjebedste række, og når ikke oprykning i denne sæson, hvor der er seks spillerunder tilbage, og Malmö-klubben ligger på femtepladsen.