Økonomicheferne rundt om i Superliga-klubberne kan godt begynde at finde lommeregnerne frem. Når den kommende runde er forbi, skal en ny omgang millioner fra tv-pengene gøres op.
Anden rate af tv-pengene bliver udregnet efter 26. spillerunde, som i denne sæson falder to måneder senere, end den skulle have gjort, på grund af coronapausen.
Det ligger allerede fast, hvordan de fleste af pengene skal fordeles, for det afhænger i høj grad af sæsonens sportslige forløb (læs mere om fordelingsnøglen i bunden af artiklen).
Der er dog stadig mange penge på spil på sidste spilledag i grundspillet. Dels får man flere penge, jo højere i tabellen man slutter. Dels får man godt 200.000 kroner yderligere for en sejr.
For AGF er der eksempelvis omkring 1,5 millioner kroner i forskel på at slå AaB og ligge på tredjepladsen i forhold til at tabe og ligge på femtepladsen. Også Brøndby IF og FC Nordsjælland kan ligge alt fra nummer tre til fem efter runden.
AaB et sted mellem en halv og en hel million på spil; Randers en halv; Lyngby, Horsens og OB ligeledes mellem en halv og en hel million. Holdene i bunden kan ikke skifte så meget plads, at der er mere end en halv million på spil for dem.
Tv-pengene er i det hele taget en af de vigtigste indtægtskilder for Superliga-klubberne. For nogle dén vigtigste. Som Kristian Nielsen, administrerende direktør i AC Horsens, siger:
Læs også:Sidste runde i grundspillet: Dette er på spil for Superliga-holdene
- Det er en stor post. Vores største indtægt er sponsorindtægter, men dernæst kommer tv-penge, hvis vi kigger på ordinær drift, altså holder transfers udenfor. Derfor er det en væsentlig del af vores indtægter, det skal der ikke være tvivl om.
Alligevel er de konkrete beregninger gledet i baggrunden i denne omgang.
- Vi har haft rigtig meget fokus på alt muligt andet. Protokoller, afvikling af kampe, i det hele taget at komme i gang med kampe efter en masse nye retningslinjer, siger direktøren med henvisning til de tiltag, der har været nødvendige for at genoptage Superligaen efter coronapausen.
Her er, hvad Superliga-klubberne har udsigt til at indkassere, før sidste spillerunde i grundspillet afgør de sidste detaljer:
Læs også:Millionregn over Superligaen: Så mange tv-penge får hver enkelt klub
Sådan gjorde vi:
Tv-aftalen uddeler omkring 317 millioner kroner til Superliga-klubberne over sæsonen. Dermed er der lige over 105 millioner kroner til hver rate. Det ligger fast, at nummer 13 og 14 modtager 3,2 og 2,5 millioner kroner, uanset hvordan de har klaret sig på de forskellige parametre. Pengene til de 12 andre klubber fordeles således:
Solidaritet: Hver klub modtager et fast beløb. Det udgør 30 procent af den samlede aftale.
Placeringer: Hver placering giver et fastsat beløb. Førstepladsen får over 7 millioner, nummer 12 får et par hundredetusinde. Denne del udgør også 30 procent af den samlede aftale.
Tv-valg: Klubberne modtager et kontant beløb ud fra, hvilken rækkefølge tv-kanalerne prioriterer deres kamp i hver enkelt runde. Udgør 24 procent af det samlede beløb.
Resultater: Sejre og uafgjorte udløser kontante beløb. Udgør 16 procent af den samlede aftale.
Tipsbladet.dk har baseret udregningen på informationer fra kilder, tidligere sæsoners beregninger og Superliga-chefers udtalelser i dette og andre medier. Udregningen er derfor udtryk for omtrentlige tal.
Læs også:FCN-træner vil holde gryden i kog: Ellers grænser det jo til matchfixing
Læs også:AaB håber på tilskuere: Klar allerede fra på søndag
Læs også:Fossum: Søndagssejr over AGF vil forstærke selvtillid før pokalsemifinalen