Video : Tipsbladet
Superliga

Efter katastrofer: Udlændinge vil købe SL-klubber

En række Superliga-klubber er på radaren hos udenlandske klubber. Og timingen er ikke tilfældig, vurderer en ekspert.

For få dage siden kom det frem, at Vejle Boldklub er på radaren hos tyske investorer, som B.T kunne fortælle.

Ifølge Tipsbladets oplysninger har der været flere andre potentielle investorer, der har set på Vejle, og den østjyske oprykkerklub er ikke den eneste, der vækker interesse.

Lyngby og Randers er også på radaren hos udenlandske opkøbere, og det følger i hælene på opkøb i Aalborg og Horsens i 2023.

Oppe på den helt store klinge bliver FC København også mere og mere interessant for udenlandske opkøbere i takt med, at FCK avancerer på UEFA-ranglisten.

FCK er en ganske anden størrelse end klubber i den tunge halvdel af rækken, og det er ikke bare tilfældigheder, der får udenlandske investorer til at overveje at købe danske klubber.

- Dansk fodbold har et got renommé. Danmark er generelt et godt investeringsland med orden i lovgivningen. Og så er det billigt at købe en klub. Det koster relativt ikke ret meget. Pengene går ikke til de tidligere ejere, de går hovedsagligt til investeringer i fodboldklubben, på at bygge noget nyt. Det tror jeg tiltrækker mange, siger Jesper Jørgensen, der er partner og økonom ved Deloitte, til Tipsbladet.

Flere danske klubber har dårlige erfaringer med at blive opkøbt.

Esbjerg er røget i 2. Division sammen med Fremad Amager, Sønderjyske arbejder for at komme tilbage i Superligaen, Næstved er vendt tilbage til 1. Division efter et skidt intermezzo med tyske ejere, og Jammerbugt er begyndt forfra langt nede i rækkerne efter konkursen i kølvandet på Klaus Dieter Müllers kaos.

Det har fået de danske klubber, der er attraktive for udenlandske opkøbere, til at holde igen og sænke tempoet.

- Jammerbugt, Sønderjyske, Esbjerg og Fremad Amager, der blev opkøbt for nogle år siden, fik mange danske klubber til at tænke sig om en ekstra gang, fordi det gik så dårligt i de klubber. Jeg plejer at sige, at dårlig ledelse ikke har noget pas, det kan både være udlændinge såvel som danskere. Men fodbold er sådan, at det nok gør mere ondt i sjælen på nogle, når det er investorer fra udlandet.

- Jeg tror ikke, interessen i danske klubber egentlig er gået væk på noget tidspunkt. Men nogle danske klubber har tænkt sig grundigt om og er ikke nødt til at sælge for enhver pris.

- Nogle af de klubber, du nævner, har ikke behov for for at sælge, som nogle af klubberne, der blev solgt for tre-fire år siden. Nu gør man det for at skabe en god fremtid for klubben og ser grundigt på, hvad nye investorer vil. Man gør et meget grundigt forarbejde for at sikre sig, hvem de nye investorer er, hvad de vil, og om de har pengene.

- Og så håber jeg også, at de nye regler i Danmark får de værste cowboys til at holde sig væk. Der er flere af de investorer, der kom ind, der aldrig skulle have været lukket ind ad døren, siger Jesper Jørgensen.

Læs mere om udenlandske ejerskaber i dansk fodbold her.