Video : Tipsbladet
Superliga

Dybt uenig med FCK-boss: Elitært og grådigt

Sune Smith-Nielsens forslag om et andethold i divisionerne møder ikke opbakning fra B.93 eller Aarhus Fremad. Begge forholder sig kritisk til idéen.

“Det er den største skandale i dansk talentudvikling og dansk fodbold.”

Så kontant lød det fra FC Københavns sportsdirektør, Sune Smith-Nielsen, i et interview med Mediano for nylig. Her talte han om, at de danske topklubber ikke kan have et andethold i eksempelvis 1. division.

En mulighed, klubberne i for eksempel Holland og Belgien har.

Østrigs mesterklub, Sturm Graz, er stor fortaler for modellen, mens flere danske klubber også savner en måde at give de bedste U19-talenter spilletid på et højere niveau.

Det er jo en super elitær betragtning

Lars Kruse
direktør i Aarhus Fremad

Men i visse andre klubber er der decideret modstand til idéen.

Det gælder blandt andet hos FC Københavns naboer B.93. Det fortæller direktør og fungerende sportschef Lars Lüthjohan Jensen til Tipsbladet.

- Overordnet set vil jeg nok sige, at det her i et eller andet omfang vil være en bombe under hele divisionssystemet og foreningslivet i Danmark. Det er meget, meget elitært. En sådan struktur giver en kæmpe konkurrencefordel til de i forvejen stærkeste klubber. Jeg har svært ved at finde romantikken ved forslaget i hvert fald. Den synes jeg ikke vi må miste, da det er en del af vores identitet i Danmark, siger han.

Det synspunkt deles i Aarhus Fremad.

- Hvis fodbold handler om at eksistere på grund af seks tophold og alt skal pege i retning af, at de skal præstere, så er det den vej, man skal. Men det er ikke det værdisæt, jeg ser i dansk fodbold. Det er jo en super elitær betragtning, fortæller århusianernes direktør Lars Kruse.

En skandale for fodbold-Danmark - eller bare FCK?
Lars Lüthjohan Jensen fastslår flere gange i interviewet, at "udvikling" er et nøgleord i debatten, og han kan godt forstå, hvorfor Sune Smith-Nielsen har sin holdning.

- Det er et spørgsmål om, om det alene skal være ganske få klubber, som skal udvikle de største talenter, eller om vi skal have flere klubber, som udvikler talenter. Lad os sætte spillerne først og se på økonomien som noget sekundært. Sune kalder det en skandale for fodbold-Danmark, men er det nu også det? Eller er det en skandale for FCK’s økonomiske model, at strukturen ikke er gennemført? 

- Det er vanskeligt ikke at trække lidt på smilebåndet, når Sune kalder det en skandale for dansk fodbold, at den foreslåede struktur ikke er gennemført. Det er måske en skandale for FCKs økonomiske model, men det er jo lidt noget andet.

- Jeg kan selvfølgelig se fordelen fra FC Københavns side. De får bedre mulighed for at fastholde talenter og matche dem på højt niveau og i sidste ende tjene penge på dem. Men det er kun ganske få U17- og U19 spillere, der ikke bliver matchet og videreudviklet i NordicBet Ligaen. Lad os få en diskussion som centrerer omkring udviklingen af spillerne og lægge grådigheden på hylden, siger B.93's direktør og tilføjer:

- Der er pt. nogle få klubber i Danmark, der bruger tocifrede millionbeløb på deres akademier. Det er fantastisk. Men der er også behov for niveauet under og niveauet under igen. Hvis vi skal have flere gode akademier kunne vi jo drøfte en løsning, hvor flere af TV-pengene gik til investering i akademier på de næste niveauer. I sidste ende handler det jo om, at de største klubber ikke kan rumme alle de talenter, de trækker til sig.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Oscar Højlund blev fremhævet som en, der ville have nydt godt af modellen i FCK. I dag er han i Frankfurt. Foto: Alamy

Lars Kruse stemmer i.

- Det klæder ikke nogen turneringsstruktur at have nogle hold liggende, som ikke kan flytte sig i rækken, siger Aarhus Fremad-bossen og tilføjer:

- Det kan jo ende med, at nummer fire og fem rykker op (i Superligaen, red.). Du vil også gerne have nogle ordentlige hold, der rykker op i Superligaen. Jeg synes, det vil være langt bedre, hvis man brugte talenterne i nogle samarbejdsaftaler i stedet for, de spiller på reservehold.

Andre løsninger?
I B.93 er man også fortaler for, at der kommer nogle andre løsninger end den nævnte model på bordet, og i den forbindelse har Lars Lüthjohan Jensen en opfordring til FCK.

- FCK er Danmarks mest succesrige klub i nyere tid. Det kunne være interessant, hvis de var med til at drøfte en løsning, der er god for hele fodbold-Danmark, og ikke bare er helt oplagt god for FCK og måske et par andre top-klubber. Det er en kompliceret diskussion, og man kan ikke forklejne den her diskussion ved at kalde det en skandale, at den foreslåede struktur ikke er gennemført.

- Vi skal tænke bredden ind i det. Begynde lidt fra Adam og Eva og være innovative. Alle spillere på FC Københavns akademi kommer jo i sidste ende fra bredden og foreningslivet. Vi skal derfor finde en løsning, hvor vi skaber flere gode udviklingsmiljøer, og samtidig bevarer top-miljøerne.

- Vi har ikke noget imod, at FCK, FCM og Brøndby løber med toppen af poppen. Det kan alle acceptere, fordi de har flere ressourcer og igennem mange år har de været rigtig dygtige. Det er fair konkurrence. De klubber behøver dog ikke flere fordele på bekostning af landets andre klubber, fastslår Lars Lüthjohan Jensen

I den forbindelse har Aarhus Fremads Lars Kruse også et forslag.

- Man kunne jo lave en ordentlig reserveholdsliga. Det må der da være økonomi til. Man kunne eventuelt tage hold fra Sverige og Nordtyskland. Det kunne måske være en anden løsning, da jeg er bekymret for, at man vil udvande alle andre produkter end Superligaen, slutter han.

Læs de øvrige artikler om emnet her: