Video : Tipsbladet
Superliga

- Det ville være en katastrofe for dansk fodbold

Silkeborg IF's sportschef, Jesper Stüker, er lodret uenig med klubber som FC København og FC Nordsjælland, der gerne ser deres reservehold spille i 1. Division.

SILKEBORG (Tipsbladet): Er der plads nok til talenterne i de danske klubber, og var det en god idé at åbne for nogle få Superliga-reservehold i 1. Division?

Det har Tipsbladet sat fokus på de seneste dage, hvor ikke mindst FC Københavns sportsdirektør, Sune Smith-Nielsen, har meldt sig ind i debatten og kaldt det en skandale for dansk talentudvikling, at der ikke er mulighed for, at et begrænset antal Superliga-klubbers reservehold kan spille i 1. Division.

Idéen er, at det kan give unge seniorspillere, der lige er kommet fra U/19-holdet, bedre mulighed for at vænne sig til seniorfodbold og senere få et gennembrud i Superligaen.

Den model har klubber som Ajax, Club Brugge, Red Bull Salzburg og topholdene i Portuga - l Benfica, FC Porto og Sporting - haft stor succes med, og det er der flere klubber i toppen af Superligaen, der også kan se en idé i.

FC København solgte denne sommer Thomas Jørgensen (til højre) til Viborg FF. Foto: Alamy

Silkeborg IF's sportschef, Jesper Stüker, har mange års erfaring fra Superligaen og dansk talentudvikling, og selv hvis modellen var finansielt og organisatorisk relevant for Silkeborg IF, der har en relativt smal trup og stab og økonomi uden for ligaens top 6, mener Stüker, at den er helt forkert for dansk fodbold.

- Jeg er jo kæmpestor modstander af det. Jeg læste godt, at Sune [Smith-Nielsen] kaldte det en skandale. De har mange spillere, og det er svært at stimulere dem alle, og så ender det med, at de sender Thomas Jørgensen til Viborg, sælger Højlund-brødrene, og så videre, siger Jesper Stüker til Tipsbladet. 

- Hvis der kom Superliga-reservehold i 1. Division, ville jeg tro, det ville have den effekt, at de store klubber i endnu højere grad ville rekruttere unge spillere. Og de ville også gøre det fra klubber som Silkeborg, Randers, Horsens, Esbjerg og AaB. Det ville være en katastrofe for dansk fodbold, siger Silkeborgs sportschef.

Især i Portugal men også andre lande, hvor topklubber har reservehold højt i det nationale ligasystem, har topklubberne det med at rekruttere store mængder af teenagere, og det er det, Jesper Stüker også har en idé om, at Superligaens rigeste klubber vil gøre for at råde over langt flere unge seniorspillere, end de gør i dag.

- Nu betalte vi pænt mange penge for at hente Alexander Simmelhack i FC København. De har tidligere hentet eksempelvis Mads Jørgensen som 15-årig fra os (uden transfersum, red.), og hvis vi så skal betale for at hente ham om seks år, ødelægger det dansk fodbolds økosystem.

Større spredning
Efter Stükers vurdering giver det langt flere dygtige spillere, at de bedste unge spillere er spredt på flere klubber i stedet for koncentreret hos få helt i toppen af Superligaen.

- Dansk fodbold har brug for os og klubber som dem, jeg nævnte før, til at investere i dansk fodbold. Vi investerer masser af penge i vores samarbejdsklubber, vi har ansat børneudviklingstrænere, og vi gør alt muligt inden for træneruddannelse og klubudvikling. Hvis alle de bedste spillere så ender i de her fire største klubber, vil vi, selv om det vil være meget mod mit hjerte, komme alvorligt i tvivl om, om investeringen kan svare sig.

Silkeborg IF hentede i sommer Alexander Simmelhack i FC København, hvor angriberen ikke havde udsigt til spilletid efter sidste sæsons udlejning til AC Milans U/19-hold.  Foto: Alamy

- Vi skal skabe så meget incitament som muligt for, at klubberne investerer i talentudvikling. Det skal være fra Skagen til Tønder, i Holstebro og Silkeborg og på Lolland-Falster, hele landet. Vi ville skære alt det fra og kun stå tilbage med otte store klubber i dansk fodbold, og det tror jeg ikke er sundt, siger Jesper Stüker.

De seneste år har 1. Division vokset sig stærkere med flere fuldtidsprofessionelle spillere og den forgangne som en række store million-transfers, klubberne i rækken for få år siden ikke havde været i nærheden af.

Den udvikling kan reservehold i 1. Division undergrave, frygter Silkeborg-sportschefen.

- Det er fedt, at klubber som Hobro eller Fredericia, der tidligere har fået kritik for ikke at gøre noget for deres ungdomsarbejde, nu henter unge ind fra andre klubber og så får dem solgt videre. Hobro driver et akademi med spillere som Mads Freundlich, og jeg har det virkelig godt med at betale en transfer til Hobro, som de er tilfredse med, fordi de giver noget til dansk fodbold ved at udvikle spillere, siger Jesper Stüker med henvisning til sommerens køb af Freundlich, der kostede Silkeborg IF flere millioner kroner.

Læs FC København-sportsdirektør Sune Smith Nielsens indlæg i debatten her, hvor han taler varmt for at få reservehold i 1. Division.