Det er et AaB i forandring, vi ser i disse uger, og det kommende trænerskifte efter Oscar Hiljemarks skifte til Elfsborg er bare den seneste begivenhed, der vender AaB's skæbne på hovedet.
Oprykningen til Superligaen har der aldrig for alvor været tvivl om.
Sønderjyske er gode, FC Fredericia er habile, så AaB har sammen med førstnævnte klub haft relativt let spil i denne sæson i næstbedste række.
At rykke tilbage i Superligaen i sikker stil er bestemt ikke nogen selvfølge, men ud over den succesoplevelse er der meget, der fortsat er uvist i traditionsklubben i Danmarks fjerdestørste by.
Som Tipsbladet afslørede i går, rykker AaB-cheftræner Oscar Hiljemark til Elfsborg.
Et godt skifte for Hiljemark og en indirekte mulighed for de nye flertalsaktionærer SSE22 til for alvor at sætte det team, der skal give succes i Superligaen.
Naturligvis er det markant og usædvanligt at miste cheftræneren på vej mod en oprykning.
Oscar Hiljemark skal nu kæmpe om medaljer og Europa-deltagelse i Allsvenskan med Elfsborg.
Men det er ikke alle AaB-fans, der græder sig selv i søvn i aften, for oprykningen har mestendels været en hård arbejdsindsats frem for en åbenbaring, der gjorde det tydeligt for alle, hvordan AaB ville stryge ind i Superligaen igen og minimum indtage den plads i midten af rækken, man i adskillige år var så træt af men nu må savne.
For det har ikke været tydeligt, hvordan AaB indtager en førende position i Superligaen igen, og der gør afskeden med Hiljemark ikke det helt store.
Erstatningen af svenskeren bliver i stedet en vigtig og dybt interessant strømpil, der kommer til at fortælle, hvad SSE22 virkelig vil.
De omtrent 45 millioner kroner, der blev skudt ind af SSE22 i forbindelse med, at man overtog aktiemajoriteten (50,5 procent af aktierne har den tyske gruppe nu), lyder måske af meget men er i virkelighedens Fodbolddanmark nul og niks, da især når årsregnskabet for 2023 viste et minus på 35 millioner kroner.
Som blandt andre Tipsbladet fortalte i sidste uge, går der rygter om en amerikansk investering i form af penge fra MLS-holdet Philadelphia Union, der er ejet af ejendomsmilliardæren Jay Sugarman, og det er bestemt ikke sikkert, at han og det amerikanske hold er de eneste fra SSE22's bekendtskabskreds, der kunne være mulige investorer.
Læg dertil, at flere nøglefolk med mange år i klubben er stoppet i løbet af det seneste år, senest assistenttræner Rasmus Würtz og ungdomschefen Jacob 'Figo' Larsen, og der tegner sig billedet af et AaB, hvor alt er i spil lige nu.
Skal være mere FCM end Sønderjyske
Jeg er 100 procent klar over, at 'FC Midtjylland' er et stygt bandeord fra Hobro til Skagen, men det er ikke bare for at være provokerende, jeg nævner den yderst succesrige og gennem adskillige år udenlandsk ejede fusionsklub, der i år fylder 25 år.
For de kommende uger og måneder er ekstremt vigtige for AaB.
Læs om de 12 Superliga-klubbers ejerskaber her
Udskiftninger i staben og rekrutteringen af spillere med primært udenlandske spillere fra udenlandske klubber uden den helt store profil i Nordeuropa peger i retning af, at man ligesom i Inge André Olsens år som leder i AaB vil have lovende, unge udlændinge til at udfordre og udvikle de lokale talenter.
Det er en fin idé, som så førte til den katastrofale nedrykning sidste år, hvor et på papiret rimeligt hold, der havde dyrt at samle, slet ikke levede op til klangen af navnene på holdkortet og var det dårligste kollektiv ud af de 12 hold i rækken (lyder det ubehagelig bekendt i år, OB?).
Det med at hente overvurderede spillere ind var også det, der skete efter Robert Plateks køb af AaB's kommende med-oprykker Sønderjyske, og som er sket i mange andre udenlandske klubopkøb i Danmark og andre europæiske lande.
Nye ejere kommer ind, tror, at de er langt skarpere end de lokale, og henter spillere, der burde spille én-to rækker lavere end der, hvor klubben befinder sig.
Den her sæson har været ok for AaB, og de tyske fodboldfolk kommer med betydelig mere fodbold-ballast end de fleste selvovervurderende amerikanske investorgrupper.
Men at det er ok nu er på ingen måde lig med, at det er nær nok i næste sæson.
Når AaB og Sønderjyske rykker op og erstatter Hvidovre og et hold til, vil halvdelen af klubberne i Superligaen have et budget et sted mellem 25 og 35 millioner kroner, måske en knivspids mere.
Der vil absolut ingen finansielle eller strukturelle argumenter være for, at nogen i den gruppe er mere sikre end andre på at blive i Superligaen, mens vi sportsligt til gengæld vil kunne pege på AaB som et hold, der sportsligt vil have mere end bevise end nærmest alle andre.
Se Superligaens spillerbudgetter her
Er det her fødslen af et nyt klubsamarbejde, måske med Philadelphia Union som storebror? Eller et løsere samarbejde med flere klubber? Vil det fungere? Vil det være en katastrofe?
Kan AaB finde midlerne til at samle et slagkraftigt hold, der ikke vil balancere på randen af nedrykning fra en historisk hård Superliga?
Det er altså en klub med fire mesterskaber i Superliga-æraen, der her udsættes for en make-over af de helt store. Det er altså ikke nok at være med i Superligaen de fleste sæsoner og så leve med en nedrykning i ny og næ - det er dansk fodbold-kulturarv, SSE22 og eventuelle nye investorer piller ved, så når man har besluttet sig for at pille efter års dårlige resultater, skal det skisme også fungere.
Og tro mig, de andre klubber omkring AaB's niveau i Superligaen vil ikke gå i terapi eller lukke deres fodboldklub i dyb fortvivlelse, bare fordi AaB lige har fået 45 millioner kroner og måske får tilført ekstra midler – det, der var store penge for 15 år siden, er pebernødder i dag.
Det er nu, AaB's ejerskab skal vise, hvad man er gjort af, at man kan matche stolte traditioner og forme dem til noget nyt og godt, og at der er mere i det end bare lige nøjagtig at kunne overleve i Superligaen og at springe fra myretue til myretue med milliontilførsler, når kassen igen er ved at være tom.
Der har FC Midtjylland og FC Nordsjælland sat standarderne for udenlandske ejerskaber i Superligaen, og efterfølgende inspireret og lokket mange nye udenlandske investorer til Danmark, og SSE22 skylder at vise og overbevise os om, at AaB nu bliver sat på en kurs tilbage mod toppen af dansk fodbold.
Det kunne passende være med en cheftræner, der kommer med gode idéer og energi, og et sommer-transfermarked, der får os til at tænke Superliga og ikke fattigmands-udgaven af Moneyball med uprøvede spillere uden niveauet til den bedste række.