Superligaen åbner forårssæsonen med en en derby-runde, hvor ligaens rivaler møder hinanden.
Forud for den tilsvarede runde i august analyserede Tipsbladet de danske rivaliseringer. Sammen med de norske idrætssociolog Arve Hjelseth blev de opstillet seks generelle faktorer, der er med til at definere og karakterisere rivaliseringer. Faktorerne er: politik, religion, geografi, sportslig, social klasse og værdier. De første fem giver sig selv, den sidste handler eksempelvis om traditioner kontra det nye. Det ses eksempelvis mellem Viborg og FC Midtjylland samt Brøndby og FC København.
Tipsbladet.dk har forud for den forestående runde opdateret gennemgangen, så de to opgør, der er ændret fra sidst, er med.
FC Nordsjælland-Lyngby BK
Spilletidspunkt: Fredag klokken 18.00
Faktorer: Geografi, værdier
Største rival:
Lyngby BK: FC Nordsjælland
FC Nordsjælland: Lyngby BK
Med 15 kilometer mellem Lyngby Stadion og Right to Dream Park er fredagens kamp et af Superligaens mest lokale lokalopgør. Lyngby og FC Nordsjælland kæmper i så høj grad om det samme marked, hvad angår spillere, fans og sponsorer, at en mulig fusion flere gange har været på tale, eventuelt samme med AB, simpelthen fordi det er svært at understøtte flere topklubber i området.
At klubberne bevæger sig på samme jagtmarker bekræftes af listen over spillere, som har optrådt for begge hold. Alene direkte skifter omfatter spillere som Kim Aabech, Anders ”AC” Christiansen, Uffe Bech, Andreas Bjelland og Morten Nordstand. Fælles for dem alle er, at de skiftede nordpå. Også den nuværende FCN-cheftræner, Kasper Hjulmand, var i Lyngby i 10 år, inden han kom til Farum første gang.
Spillere er også skiftet den modsatte vej, men tendensen er, at de store navne og talenter er gået fra kongeblåt til rødt og gult. Den envejstrafik har kun pustet til faktoren ”værdier”, som handler om Lyngby-opfattelsen af FC Nordsjælland som opkomlinge, der udfordrer deres historiske position. For Lyngby er med to mesterskaber og tre pokaltitler en traditionsrig klub, mens FC Nordsjællands tilblivelse i dette årtusinde gør dem til en forholdsvis ny aktør i den bedste række.
---
Esbjerg fB-SønderjyskE
Spilletidspunkt: Fredag kl. 20.15
Faktorer: Geografi
Største rival:
SønderjyskE: EfB
Esbjerg fB: FC Midtjylland
Geografi-faktoren her er forholdsvis svag sammenlignet med de andre opgør på grund af afstanden mellem klubberne. Der er således lige under 90 kilometer fra Blue Water Arena i Esbjerg til Sydbank Park i Haderslev. Det er eksempelvis fem kilometer længere end fra Esbjerg til MCH Arena i Herning eller blot fem kilometer kortere end fra Sydbank Park til EWII Park i Odense. Med andre ord er det lige på grænsen af, hvad man kan kalde et lokalopgør, som både klubber og medier gør.
Når udtrykket alligevel bruges, skyldes det formentlig, at klubberne ligger forholdsvis isoleret rent geografisk med langt til nærmeste Superliga-nabo. De to Esbjerg og SønderjyskE’s oplande grænser da også op mod hinanden.
---
Silkeborg IF-AC Horsens
Spilletidspunkt: Lørdag kl. 16.00
Faktorer: Geografi
Største rival:
Silkeborg IF: FC Midtjylland/AGF
AC Horsens: Vejle Boldklub
Det er mest på landkortet, at dette skulle være en rivalisering. For mens der blot er 45 kilometer mellem de to stadioner, altså mindre end ”lokalopgøret” Esbjerg-SønderjyskE, så har de to klubber og deres fans aldrig udviklet en egentlig rivalisering. Dette var da heller ikke et opgør i den første rivalrunde.
En forklaring kan være, at AC Horsens blot har 23 år bag sig. En anden del af forklaringen er, at de gule har orienteret sig mere mod Vejle, hvad angår rivalisering, mens Silkeborg traditionelt har vendt opmærksomheden mod Viborg og AGF samt FC Midtjylland i nyere tid.
---
FC København-Brøndby IF
Spilletidspunkt: Søndag kl. 13.00
Faktorer: Sportslig, geografi, værdier, social klasse
Største rival:
Brøndby IF: FC København
FC København: Brøndby IF
Det er en svær opgave at beskrive en rivalisering, som har affødt hele bøger, på så relativt få linjer som her. Den sportslige faktor giver sig selv for de, der har fulgt dansk fodbold de seneste 25 år. Især i starten og midten af 00’erne var rivaliseringen på banen tydelig. Fra 2001 til 2006 blev Brøndby og FCK nummer et og to hvert år.
Den geografiske faktor er todelt. På den ene side er der nærheden; der er 15 kilometer mellem Brøndby Stadion og Parken. På den anden side er der en centrum-periferi-dimension. For selv om man i Jylland gerne refererer til dem begge som københavnerklubber, så er det i klubbernes selvopfattelser ikke det samme København, de to repræsenterer. Så afstanden er ikke lang. Det føles bare sådan.
Omgivelserne på Vestegnen og Østerbro/Frederiksberg, hvor henholdsvis Parken og FCK’s træningsanlæg ligger, symboliserer den sociale faktor, hvor fortællingen om arbejderklubben mod borgerskabets favorit lever videre. Virkelighedens Brøndby- og FCK-fans er ikke så skarpt opdelt, men når man skal definere sin identitet, hjælper det at have en modpol at definere sig ud fra.
Således også hvad angår den faktor, vi har valgt at kalde værdier. Den handler for de to klubbers vedkommende om det gamle mod det nye, hvor FC København i sin levetid har etableret sig som alternativet til Brøndbys traditioner.
---
AGF-AaB
Spilletidspunkt: Søndag kl. 16.00
Faktorer: Ingen
Største rival:
AaB: FC Midtjylland
AGF: Brøndby IF
”AaB og AGF præsenterer ”Slaget om Jylland”,” stod der 24. september 2013 på førstnævnte klubs hjemmeside. De to traditionsklubber havde besluttet at markere opgør nummer 123 i Danmarksturneringen ved at ”skærpe dynamikken omkring Superliga-klassikeren”, som det hed. Det var klubbernes positioner som ligaens ældste i Jylland, de mange historiske trofæer og de ”normalt drabelige dueller”, som skabte grundlag for lanceringen af konceptet.
Tiltaget fik megen medieomtale, men også megen hån. Ikke mindst fordi hverken AaB eller AGF på daværende tidspunkt var Jyllands bedste hold. OB gjorde sig eksempelvis lystige på konkurrenternes vegne ved at sende et kærestebrevsligende Facebook-opslag rettet mod Esbjerg, hvor de spurgte ”Skal vi være rivaler?” og kaldte det ”Slaget om Syddanmark.”
Det aalborgensisk-århusianske forsøg drejede sig i høj grad om at skabe større interesse omkring kampene og dermed trække flere tilskuere på stadion. Det mål lykkedes med sammenlagt 26.864 tilskuere til sæsonens tre indbyrdes opgør i den sæson sammenlignet med 24.119 året forinden. En vigtig variabel er dog, at ”Slaget om Jylland” lanceredes i AaB’s mesterskabssæson, og at man mødte AGF hjemme i sæsonens sidste kamp, som trak over 12.000 tilskuere.
---
FC Midtjylland-Viborg FF
Spilletidspunkt: Søndag kl. 18.00
Faktorer: Geografi, værdier
Største rival:
Viborg FF: FC Midtjylland
FC Midtjylland: Viborg FF
Superligaens næststørste rivalisering. Mange klubber har udset FC Midtjylland som en af deres primære rivaler, men ingen vegne er følelsen gengældt i så høj grad som mod Viborg. Den geografiske faktor i rivaliseringen handler ikke blot om, at Energi Viborg Arena og MCH Arena med 55 kilometers afstand ligger tæt på hinanden. Det er også et spørgsmål om definitioner. For i Viborg er man fortørnede over rivalens navn.
- Det er jo ikke det rigtige Midtjylland herude. Man kan ikke komme og kalde sig noget, man ikke er. Det er derfor, vi kalder dem Vestjylland. Vi er Midtjylland, sagde den daværende formand for Viborg-fanklubben The Green Pride, Brian Andersen, til Tipsbladet for et par år siden.
Mens begge klubber forsøger at lægge billet ind på den samme geografiske angivelse, er det andet ben i rivaliseringen præget af modsætninger. I klassisk rivaliseringskultur definerer det to klubber og byer sig til dels som hinandens modsætninger.
- Byerne er hinandens modsætninger. Viborg er meget traditionsbundet. Man går meget op i domkirken, har eksisteret i tusind år, kalder sig den gamle hovedstad og så videre. Herning er noget andet. Hvis vi har lyst til at gøre noget, så gør vi det sgu. Så bygger vi bare Jyske Bank Boxen, så bygger vi MCH Arena, sagde Black Wolves-formanden, Peter Ross, i førnævnte artikel.
- Det samme kan man sige om fodboldklubberne. Hos os i FCM tænker man ”et akademi, hva’ fanden, vi gør det. Afrika, vi gør det. Jonas Borring, vi gør det” – det sidste skulle man så ikke have gjort… I Viborg holder man sig til traditioner.
---
OB-Randers FC
Spilletidspunkt: Mandag kl. 19.00
Faktorer: Ingen
Største rival:
OB: B1909
Randers FC: AGF
Dette opgør ligner mest et, der er kommer i stand, fordi kampplanlægningen skulle gå op, og begge hold manglede en rival. De to hold mødte heller ikke hinanden i sæsonens første rivalrunde, hvor OB mødte AC Horsens, og Randers FC mødte Silkeborg IF.
Fotos: Getty Images