Julen nærmer sig med hastige skridt, og samtidig er et årti ved at gå på hæld.
Det har tipsbladet.dk valgt at markere i form af et historisk tilbageblik på de seneste 10 år og de klubber, der har været i Superligaen - fortalt med udgangspunkt i en spiller, der har sat et stort aftryk i perioden. Det behøver ikke være den bedste spiller, det største salgsobjekt eller driblekongen. Det kan også være en spiller, der forandrede historiens gang eller klubbens kultur.
Til at hjælpe har vi allieret os med en person, som har et indgående kendskab til klubben.
3. december byder på et blik på OB i samarbejde med journalist og forfatter Martin Davidsen.
Martin Davidsen har peget på Rasmus Falk.
Rasmus Falk har kun været OB-spiller i cirka halvdelen af det årti, der snart går på hæld, men mere skulle han heller ikke bruge på at sætte et kæmpe aftryk i den fynske fodboldklub. Også når man gør status over alle ti år.
Det mener journalist og forfatter Martin Davidsen, der hele sit liv har fulgt OB tæt og aktuelt beskæftiger sig med Superliga-klubben som redaktør på podcasten Stemmer Fra Ådalen.
- Han er på mange måder symbolet på OB's årti – et årti, der kunne have været så godt, men blev det ikke, siger Martin Davidsen og tilføjer:
- Når jeg siger, at Rasmus Falk på mange måder er et billede på OB's årti, er det blandt andet fordi, at klubben sadlede om og begyndte at satse mere på egne talenter, og her var Rasmus Falk helt åbenlyst den bedste.
Da den unge fynbo første gang tittede frem i OB, var klubben på toppen. Det var de år, hvor OB var meget tæt på at kvalificere sig til gruppespillet i Champions League. Men profilerne forsvandt, og det samme gjorde de penge, der var med til at finansiere store lønninger til stjernerne.
- Rasmus Falk slog igennem i OB i klubbens sidste sølvsæson (2010/2011, red.), og han blev profilen på det OB-hold, der skulle leve op til forventningerne. Det var ham, der blev udpeget som redningsmanden, men det blev han jo ikke, fordi han skiftede til FC København, og han skiftede gratis, skal man huske, så han blev heller ikke redningsmand i den forstand, at han sikrede klubben 20 millioner kroner, fortæller Martin Davidsen.
Netop skiftet til FC København på en fri transfer i 2016 står klart hos mange fynske fodboldfans. Skiftet blev offentliggjort i januar 2016 med virkning fra 1. juli, så Falk havde seks måneder tilbage i OB, inden han kunne rykke til hovedstaden. Det var til tider nogle ubehagelige måneder for offensivspilleren.
- Omgivelserne var lidt hysteriske i en periode. Jeg oplevede, at der var to lejre i forhold til Rasmus Falk – dem, der prædikede om loyalitet, og dem, der godt kunne forstå ham. Jeg tilhører helt klart den sidste kategori. Det var OB's egen skyld, at Rasmus Falk skiftede for nul kroner. Klubben formåede ikke at forlænge kontrakten med ham, da de skulle have gjort det, siger Davidsen.
Én af de ting, der for alvor fik en række OB-fans til at gå i sort, var, at Rasmus Falk på præsentationsbilledet fra FC København poserede i en FCK-trøje, mens han altså fortsat havde et halvt år tilbage som OB-spiller.
- Det var måske lidt uovervejet set i bakspejlet, men det var også en svær situation. FCK-folkene stod med en trøje og spurgte, om han ikke lige kunne tage den på. Skulle Falk have sagt nej til sin kommende arbejdsgiver? Ja, måske, men det er jeg heller ikke sikker på, jeg kunne have fået mig selv til at gøre, lyder det.
Det opsigtsvækkende skifte gjorde dog især ondt i de stribede hjerter af én særlig grund - det satte to streger under, at de glade fodbolddage på Fyn for alvor var forbi.
- Falks skifte til FCK blev et dødsstød til selvforståelsen i OB. Han signalerede tydeligt, at han så FCK som en meget større mulighed end at spille i OB, og dermed kunne ingen være i tvivl om, at tiden som topklub i Danmark var endegyldigt forbi. Det gjorde ondt på en fynbo, fortæller Martin Davidsen.
Han var et niveau over de andre
Martin Davidsen understreger, at han også har peget på Rasmus Falk til denne julekalender, fordi han simpelthen var den bedste på fodboldbanen. Han løfter især på hatten for, at Falk sluttede godt af i OB, efter aftalen med FCK var forhandlet på plads, og mange fynske fans så skævt til ham.
I sin sidste sæson i OB var han involveret i 35 procent af klubbens mål i form af enten scoring eller assist.
- Han var en fantastisk god spiller for OB, som var en klub, der var ramt af megen modgang, da Falk var der, men det var han også selv. Falk døjede både med skader og sygdom og blev flere gange sat tilbage, men han kæmpede sig tilbage og udviste en modstandskraft, som jeg må tage hatten af for, siger Martin Davidsen og tilføjer:
- Falk udviklede sig hurtigt til den bedste spiller i OB, og det var tydeligt, at taktikken nogle gange var ”giv bolden til Rasmus, så skal det nok gå”. Han afleverede et OB-hold på syvendepladsen, som indtil sidste sæson var klubbens bedste placering i flere år, og da han så var fortid, oplevede OB et spillemæssigt dyk.
På trods af de gode præstationer på banen lykkedes det aldrig OB at sælge Rasmus Falk, og det undrer Martin Davidsen.
- Han var et niveau over de andre, og han spillede sammen med blandt andre Daniel Høegh, Bashkim Kadrii, Kasper Larsen og Emil Larsen, der jo alle blev solgt eller var meget tæt på det. Høegh blev solgt til de schweiziske mestre fra Basel, Kasper Larsen røg til FC Groningen, og Emil Larsen var reelt solgt til Brøndby, da han dumpede lægetjekket. Rasmus Falk kom ikke af sted, og så endte det lidt mærkeligt.
Rasmus Falk klapper stadig, når OB scorer
Det er nu tre et halvt år siden, at Rasmus Falk forlod OB, og røgen har lagt sig. Han nærmer sig 150 kampe for FC København, og der buhes dårligt nok af ham længere, når han gæster Fyn i en FCK-trøje.
Helt i glemmebogen går Rasmus Falks skifte til hovedstaden dog nok aldrig.
- Han deler nok stadig vandene lidt den dag i dag. Der vil altid være nogle, der er bitre, men jeg fornemmer også, at mange har indset, at Falk ikke var skurken – det var OB. De skulle have forlænget kontrakten, da Falk også var åben for det, siger Martin Davidsen.
Skulle nogle OB-fans stadig se skævt til Rasmus Falk, fornemmer Martin Davidsen klart, at det ikke er gensidigt. Tværtimod.
- Jeg tror, at Falk stadig har et stort OB-hjerte, og han er af og til på stadion, når OB spiller. Jeg tror også, han klapper, når de scorer. Til de OB-fans, der stadig er bitre, vil jeg sige, at de måske skal indstille sig på at se Rasmus Falk i en stribet trøje igen, for jeg ser det ikke som et umuligt scenario siger Davidsen.
- Samtidig vil jeg også sige til de fans, at jeg oprigtigt godt kan forstå dem. Fodbold er følelser, og det var en kæmpe stor kærlighed, der forlod dem dengang i 2016. Jeg kommer til at tænke på et banner fra Barcelona-fansene til Michael Laudrup, efter han var skiftet til Real Madrid.
På banneret stod der:
”Vi hader dig så meget, fordi vi elskede dig så højt”.