Danske klubbers penge ender i hænderne på formodede krigsforbrydere
- Det er en unik gestus, som F.C. København værdsætter meget højt.
I 2016 drog FCK på træningslejr i Dubai for første gang, og klubben havde fået speciel tilladelse til at benytte emiratets kronsprins’ private træningsanlæg. FCK vendte tilbage til samme sted, som ifølge klubben “holder en meget højt standard”, i både 2017 og 2018.
De penge, som FC København har betalt, er efter alt at dømme endt i kronprinsens lommer. Derudover har klubben betalt for leje af tre forskellige stadioner, som enten kronprinsen eller Dubais regerings ejer. Dermed er lejen formentlig, via en rejsearrangør, endt i hænderne på styret, der er medskyldig i tusinder af civiles død i Yemen, og som af FN beskyldes for krigsforbrydelser.
Det vurderer to eksperter, som tipsbladet.dk har talt med.
- Helt sikkert. Det er en ret åbenlys, ukontroversiel ting at sige, lyder det fra Nicholas McGeehan, som er Human Rights Watch’ tidligere forsker i området.
Også Lars Erslev Andersen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, vurderer, at logikken - at pengene ender i hænderne på faciliteternes ejere - har hold i virkeligheden.
- Det har den i den forstand, at det er oplagt, at når man benytter sig af nogle faciliteter i Dubai - så er det ligegyldigt, om det er ejet af et privat firma eller af emirfamilien - så er man kunder der. Det kan jo ikke være anderledes. Det vil sige, at man naturligvis accepterer at lave handel med dem, siger han.
Ingen svar
Tipsbladet.dk har været I kontakt med FCK’s pressechef, Jes Mortensen, der ikke oplyser, om klubbens træningslejr I Dubai også denne gang har kronprinsens anlæg som omdrejningspunkt. I en generel udtalelse fra klubben lyder det:
- F.C. København oplyser, at klubben selv betaler for turen via en rejsearrangør, herunder brug af træningsanlægget og de stadioner, som de har spillet kampe på. Desuden har klubben ikke - og har ikke haft - aftaler om omtale af Dubai eller personer i forbindelse med vores træningslejre.
FC København på sidste års besøg på træningsanlægget Nad Al Sheba Sports Complex, som tilhører kronprinsen i Dubai, Sheik Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum.
Også FC Midtjylland og Brøndby IF har benyttet stadioner, som ejes af enten styret i Dubai eller i nabo-emiratet Abu Dhabi, der er det toneangivende emirater i de syv Forenede Arabiske Emirater. Brøndby afviser dog at have betalt stadionlejen for den ene træningskamp, holdet spillede på Rashid Stadium 2018, mens FC Midtjylland har valgt ikke at stille op til interivew. Klubben vil komme med en officiel udmelding "snarest muligt", siger sportschef Svend Graversen.
Læs alle tre klubbers fulde svar i denne artikel.
Dobbelt afkast
Den største værdi for magteliten i Dubai ligger dog formentlig ikke I de penge, som siver op gennem systemet fra dansk fodbolds bedste hold. Endnu vigtigere for sheikerne er den PR-værdi, som FCK, FCM, Brøndby og et utal af internationale sportsstjerner giver ved at være der.
- Man får dobbelt afkast: Man får pengene og, hvad vigtigere er, marketing-fordelene, siger Nicholas McGeehan, der i dag arbejder som selvstændig menneskerettighedsforsker.
- Man kan se det i enhver avis nu: Det her hold er på vej til Dubai på vintertræningslejr. Manchester Uniteds Twitter-konto postede et billede af holdet på vej til Dubais lufthavn. Det er ikke direkte reklame, men det er meget effektiv indirekte reklame.
Fodbold og sport i det hele taget er et vigtigt redskab for regeringen i Dubai, når det skal male et attraktivt billede af sit emirat. Det vil alle lande, påpeger Lars Erslev Andersen fra DIIS. Det er også en af årsagerne til, at Danmark aktuelt er vært for VM i herrehåndbold.
Forskellen er bare, at de dele af selvbilledet, som Dubai forsøger at male over, er noget grimmere end de fleste andres:
10 års fængsel for homoseksualitet, rutinemæssig fængsling og tortur for kritik af styret, udnyttelse af hundredtunsidvis af fattige arbejdere og ikke mindst De Forenede Arabiske Emiraters medvirken til overgreb på civile i Yemen.
- I det øjeblik, man tager til sådan nogle arrangementer, er man dermed med til blive udnyttet i en branding-kampagne for regimet. Det er jo en kritik, der kommer op mange gange, når man arrangerer sådan noget. Nu var VM i fodbold i Rusland, og der var den også oppe. Eller da der var OL i Kina. Så det er jo rigtigt, at det er en problematik. Sådan et land som Emiraterne, når de vil arrangere sport, er det for at sælge sig selv. Og i og med man bakker op om de begivenheder, støtter man den politik, siger Erslev Andersen.
Danske hold er langt fra de eneste, der besøger Dubai. Her er det Manchester United, der tidligere i januar nød en tur i solen.
Kontrol uden konsekvenser
Ifølge Erslev Andersen og Nicholas McGeehan er stort set alt; hoteller, stadioner, træningsanlæg, veje, bygget af de migrantarbejdere, der udgør 90 procent af De Forenede Arabiske Emiraters private arbejdsstyrke. Det er dem, der i vid udstrækning bor under kummerlige forhold, får tilbageholdt løn, arbejder under farlige forhold og får frataget deres pas, så de ikke kan rejse hjem.
Det vil i langt de fleste tilfælde også være migrantarbejderne fra Filippinerne, Indien, Bangladesh og lignende lande, der er ansat på de hoteller, som besøgende fodboldhold bor på.
- Der er den royale familie og flere magtfulde familier. Det er de familier, som ejer alle de største firmaer, de ejer alle hoteller, alt styres i bund og grund af den her sammenslutning af forretningsmænd og eliter. Det er de samme, der har til ansvar af håndhæve arbejderlovene eller ikke håndhæve lovene, siger McGeehan.
- Når man tager på ferie i Dubai, og når man gør forretning der, køber man ind på det statsprojekt, og det handler dybest set om at berige eliterne og konsolidere deres magt.
- Systemet giver ufattelig kontrol til arbejdsgiverne, som i praksis kan gøre, hvad de vil med arbejderne. Uden nogen konsekvenser.
FC København har allerede meddelt, at klubben i de kommende år ikke rejser til Dubai på træningslejr. Brøndby vil evaluere fremtidens træningslejre, når de er kommet hjem fra den forestående, mens FC Midtjylland ikke har ønsket at udtale sig.
Brøndby rejser på årets træningslejr i Dubai den 19. januar, FCK den 23., og FC Midtjylland den 25.
For et år siden var det DBU, der fik skarp kritik for at besøge Abu Dhabi og benytte sig af stadioner, der tilhører emiren der. Læs den historie her.