Danske klubber vil have regler for lejeaftaler: Det er indirekte sportsdoping
FCM's Michael Baidoo er en af de spillere, der er udlejet til Fredericia. Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

Danske klubber vil have regler for lejeaftaler: Det er indirekte sportsdoping

Der er aktuelt ingen regler - hverken i Danmark eller internationalt - omkring lejeaftaler, og derfor ser man klubber internationalt, der laver en forretning ud af at udleje mange spillere. En tendens, der også ses så småt i Danmark. Det bekymrer flere danske fodboldklubber, der gerne vil have lavet nogle regler på området. Ellers kan det ende med at blive konkurrenceforvridende, og der kan komme kampe, hvor det sportsligt bliver problematisk.

I Premier League er reglerne forholdsvis stramme, når det kommer til at hente spillere ind på lejeaftaler fra andre engelske klubber. Man må maksimalt have to lejespillere i truppen ad gangen, og over en sæson må man i alt have haft fire lejespillere. Man må kun have én spiller på leje fra en anden engelsk klub over en hel sæson. Reglerne er dog lidt mere lempelige, når man som Premier League-klub sender spillere ned i de engelske divisioner.

Men når det kommer til at hente spillere ind på lejeaftaler fra udlandet, er der ingen regler. Det samme gør sig gældende, når man udlejer spillere til klubber uden for de britiske grænser, og det er også forklaringen på, at engelske Chelsea aktuelt har hele 40 spillere udlejet til klubber rundt omkring i verden.

Officielt fortæller Chelsea og andre klubber som Manchester City og Juventus, at spillerne udlejes, fordi de skal have erfaring og kan spille sig tættere på førsteholdet. Med nogle talenter som Andreas Christensen, der var udlejet to år til Borussia Mönchengladbach, er det sandt. Men for flere af klubberne handler det om at lave en forretning ud af at udleje spillere. Og om at have kontrol over de spillere.

Ønsker regelsæt i dansk fodbold
Den slags aftaler og måder at drive fodboldforretning på har man ikke set i dansk fodbold hidtil, men der begynder at tegne sig en tendens. Nu lukker flere danske fodboldklubber op og udtrykker en vis bekymring over det samarbejde, man ser mellem Superliga-klubben FC Midtjylland og NordicBet Liga-klubben FC Fredericia. Tipsbladet.dk har talt med mere end en håndfuld danske klubber, og nogle af de klubber er bekymrede.

Det er ikke alle klubber, som tipsbladet.dk har været i kontakt med, der udtrykker bekymring over tendensen, fordi den stadig er ny i dansk fodbold. Men der er fodboldklubber, som mener, at man allerede nu bør se på at få lavet et regelsæt i Danmark, så man undgår at komme i en sportslig uheldig situation.

- Det er noget, der bliver nødt til at blive diskuteret i dansk fodbold. Det er der ingen tvivl om, siger AaB's sportsdirektør, Allan Gaarde, til tipsbladet.dk og forklarer:

- Dermed ikke sagt, at der ikke er fornuft i at kunne udleje yngre spillere, der kan få spilletid. Det gør vi også selv. Udfordringen er, hvis der er en koncentration af lejespillere i en klub. Det er et eller andet sted indirekte sportsdoping.

Chelsea
FIFA har efterhånden taget hul på snakken om at få lovreguleret på området. Det var tyske Sport Bild, der for nogle dage siden skrev, at det internationale fodboldforbund vil fremsætte et konkret forslag om at begrænse antallet af lejeaftaler, så klubber fremadrettet kun kan udleje mellem seks og otte spillere under 21 år, som ikke er udviklet i egen klub. For at få gennemsigtighed i transfermarkedet og undgå, at de største klubber sidder på kontrollen af så mange spillere. Det er den ene del.

Den anden del er, at visse klubber også udlejer mange spillere til en klub, der samarbejdes med. Chelsea er igen et godt eksempel - klubben har aktuelt tre spillere udlejet til Vitesse, og siden 2010 har 27 spillere været sendt fra London til Arnhem i Holland. Samarbejdet blev sat i stand, da Vitesse kom på russiske hænder - som Chelsea også er det - og i foråret blev russiske Leonid Slutski ansat som træner i Vitesse.

Samarbejdet mellem de to klubber er interessant, for Chelsea kan sende mange spillere til klubben, hvis det er ønsket. Og spørgsmålet er så, om Vitesse forpligter sig til at spille spilleren, eller om klubben reelt selv bestemmer. For Chelsea handler det udvikling, så spilleren bliver bedre og mere værd, når han en dag skal sælges. For det ender langt, langt de fleste med at blive. Meget få ender på Chelseas førstehold.

Et eksempel er angriber Bertrand Traore, der i 2014/2015 var på leje i Vitesse, for i 16/17 at blive udlejet til Ajax. Det kostede ifølge Transfermarkt Ajax 15 millioner kroner at leje angriberen i den sæson, og i sommeren 2017 blev han solgt til Lyon i Frankrig for 80 millioner kroner. Igen: Chelsea har haft kontrol over Traore gennem hele processen og tjent penge på at udleje spilleren.

Så FIFA's ønske om et internationalt regelsæt skal ses i det lys. FIFA vil og kan med regler regulere markedet internationalt. Men humlen er, at fodboldforbundet nationalt ikke har så meget at sige. Tager man et kig på samarbejdet mellem FC Midtjylland og FC Fredericia - der er nationalt reguleret - er der ingen regler for, hvor mange der kan gå fra den ene til den anden klub. Der er altså ingen regler i Danmark.

Fredericia er en rugekasse for FC Midtjylland
På nuværende tidspunkt har FC Midtjylland fem spillere udlejet til FC Fredericia. Seks, hvis man tager angriber Chuma Anene med. Han skrev i starten af september en aftale med Fredericia gældende frem til årsskiftet, hvor han derefter starter i FC Midtjylland. Ham havde NordicBet Liga-klubben ikke fået fingrene i, hvis FCM ikke havde været Fredericias samarbejdsklub.

- Det er en tendens i fodboldens perspektiv, at der er nogle større klubber, der samler et hav af dygtige spillere hos sig, fordi de har økonomiske midler. De udlejer dem, så de stadig har kontrol over de spillere, og så lejer de ud til klubber, de har et tæt samarbejde med. Det er en skam, og det kan pille noget af charmen ved fodbolden. Jeg mener, det er konkurrenceforvridende.

- Der er få klubber med stor økonomisk magt, der reelt kan styre andre ligaer ved indirekte at være i kontrol over nogle klubber. Derfor bør der indføres nogle regler på det her område, siger Allan Gaarde fra AaB.

Opfordringen fra AaB-direktøren er, at klubberne som minimum får sat sig sammen og set på, om der skal laves et nationalt regelsæt på lejeområdet. AaB-direktøren mener, der kan komme uheldige sportslige sager, hvis der ikke er en national regulering.

Et samarbejde der kan give sportslige problemer 
Der er flere tænkte eksemper, der kan få alarmklokkerne til at ringe. I sidste sæson undgik Fredericia og FC Midtjylland hinanden i pokalsemifinalen, men hvad nu hvis de to hold i denne sæson havde mødt hinanden i en pokalsemifinale? Der er interesser, der kan gøre det sportsligt bekymrende - og det er uden at der nødvendigvis er noget i vejen med viljen og lysten til at vinde hos Fredericias FCM-spillere.

En anden mulighed er, at Fredericia - der har ambitioner om at rykke op - kommer i Superligaen til sommer, og næste sæson lejer lige så mange eller flere FCM-spillere. Hvis FCM har skrevet ind i lejeaftalerne, at de lejede spillere ikke må spille mod FCM, vil Fredericia være tydeligt svækket ved at være uden mange førsteholdsspillere, når klubberne mødes mindst to gange i den kommende sæson. Omvendt kan der opstå spekulationssituationer. Det er udelukkende et tænkt scenarie, men hvad nu hvis FCM død og pine skal bruge tre point, og klubben spiller mod Fredericia i en af sæsonens sidste grundsspilskampe mod et hold bestående næsten kun af FCM-spillere? Det er sådan nogle scenarier, flere professionelle klubber i Danmark gerne vil undgå fremadrettet.

- Det kan give nogle udfordringer, hvis eksempelvis Fredericia og FCM trækker hinanden i pokalrunden. Eller hvis Fredericia rykker op, og i næste sæson fortsat har et tæt samarbejde med FC Midtjylland og har en række spillere på holdet, der er ejet af FC Midtjylland. Kan man så være 100 procent rolig og sikker på, at indbyrdes kampe går korrekt til? Det, synes jeg da, giver noget at tænke over, siger Silkeborgs administrerende direktør, Kent Madsen.

Kent Madsen og Silkeborg er en af de klubber, der i øjeblikket ligger og kæmper i toppen af NordicBet Ligaen med FC Fredericia. Skulle Fredericia snuppe en oprykningsplads foran Silkeborg, bebrejder Kent Madsen ikke andre end Silkeborg, og han er således klar til at sige "tillykke" til Fredericia. Men han er enig med Allan Gaarde i, at man bør kigge på reglerne i Danmark.

- En af de ting, man kunne gøre, og som vil være forholdsvis enkelt, er at sige, at udleje af spillere fra én klub til én anden er maksimeret til eksempelvis én til to mand. Det kunne rent umiddelbart være en af måderne at gøre det op, siger han.

Problemstillingen er som tidligere nævnt ny i dansk fodbold, da man ikke tidligere har set udlejeaftaler i det omfang, FC Midtjylland sender spillere til Fredericia. Og det er også en af årsagerne til, at det kan være svært for klubberne allerede nu at have et overblik over tendensen og de mulige konsekvenser.

- Det er første gang, man ser det i det her omfang og på det profilniveau, så det er jo et helt nyt fænomen. Det er svært at vurdere virkningen af det, før der er gået lidt længere tid. Så længe man holder sig inden for rammerne, er det jo helt acceptabelt, siger Jacob Krüger, teknisk direktør i Vejle Boldklub, om udviklingen.

Tipsbladet.dk forstår, at emnet omkring lejeregler ganske kort er blevet berørt på møder mellem klubberne, men den store snak om regler på lejeområdet i dansk fodbold mangler stadig.

Samarbejdet mellem FC Midtjylland og FC Fredericia bekymrer dog ikke klubberne selv. Læs deres reaktioner på diskussionen om de danske lejeregler her.

FAKTA:

Disse spillere har FC Fredericia lejet i FC Midtjylland:


Manjrekar James, 25 år, forsvarsspiller
 - Hentet på en fri transfer af FC Midtjylland i sommer. Sendt direkte til Fredericia på leje

---

Henry Uzochokwu, 19 år, forsvarsspiller
- Hentet af FCM i akademiklubben FC Eberdei i 2017. Udlejet til Fredericia denne sommer

---


Michael Baidoo, 19 år, midtbanespiller
- Hentet af FCM i Vision FC i sommeren 2017. Udlejet til Fredericia denne sommer

---


Victor Torp, 19 år, midtbanespiller
- Produkt af FCM's eget akademi. Udlejet til Fredericia denne sommer

---


Sebastian Buch Jensen, 19 år, angriber

- Produkt af FCM's eget akademi. Udlejet til Fredericia denne sommer

Billeder: Getty Images og FC Midtjylland