KØBENHAVN OG ÅRHUS (TIPSBLADET): Superligaens topklubber er interessante på det internationale marked, hvor udenlandske investorer og mellemmænd i flere år har undersøgt det danske marked og danske klubber grundigt.
Enkelte handler ender med at blive til noget, mens andre falder til jorden.
Og et af de store 'hvad nu hvis'-øjeblikke i Superligaen kan Tipsbladet nu afsløre.
For før David Blitzer og Global Football Holdings i slutningen af 2022 købte Brøndby IF og siden har været med til at skyde Brøndby mod toppen af Superligaen, var Blitzer ifølge Tipsbladets kilder tæt på forløbet i seriøse forhandlinger om at købe sig ind i FC København som flertalsejer sammen med en gruppe investorer.
Og det var ikke småting, der skulle ske i FC København, hvis David Blitzer og hans medinvestorer havde købt klubben fra storaktionærerne Erik Skjærbæk, Karl Peter Korsgaard Sørensen og Lars Seier Christensen.
Store planer
Vi skal tilbage til tiden omkring coronavirussens udbrud i 2020.
FC København og Parken Sport&Entertainments ejere var interesserede i at undersøge markedet for nye investeringer og et salg af dele af eller hele selskabet.
Amerikanske Wes Edens, der er medejer af Aston Villa, havde i 2018 været interesseret i en handel, og i tiden omkring coronavirussens udbrud og umiddelbart efter var flere grupper og rigmænd, især fra USA eller med afsæt i den amerikanske finansverden og sportsverden, interesseret i FC København.
Men ingen var ifølge Tipsbladets kilder lige så interesserede som David Blitzer og en gruppe investorer, den amerikanske sportsholds-ejer og Blackstone-forretningsmand havde med sig.
David Blitzer har store ambitioner på vegne af sine hold i fodbold og i de store nordamerikanske sportsligaer.
Ejerne i Parken Sport & Entertainment skulle købes ud eller som minimum have deres andel reduceret, så de nye ejere fik flertal.
Og mens aktiekursen indikerede en pris på omtrent en milliard kroner, skulle der sandsynligvis en del mere til, hvis alle dele af PSE skulle med i handlen.
For de fodboldinteresserede er det virkelig interessante, at FC København også skulle opgraderes, så det baskede.
Der skulle bruges i hvert fald 100 millioner euro, svarende til 750 millioner kroner, på at sætte Parken i stand og enten istandsætte eller bygge et spritnyt træningsanlæg.
Men vigtigst på kort sigt var, at FCK skulle have et spillerbudget på op mod dobbelt størrelse af det, man havde på daværende tidspunkt, hvilket ville sende københavnerne op omkring 350-400 millioner kroner i spillerbudgettet, der består af årlige spillerlønninger og afskrivninger på transfers.
Det er stadig ikke helt så meget, som klubber som Red Bull Salzburg, PSV Eindhoven og Club Brugge bruger, men FC København ville nærme sig og kunne i enkelte tilfælde købe om kap med disse storklubber på Europas næstbedste niveau.
Ifølge Tipsbladets oplysninger havde David Blitzer og hans medinvestorer i samme periode også samtaler med den hollandske topklub Feyenoord, hvor interessen dog ikke kom længere end indledende møder om, hvad det ville tage at købe sig ind i Rotterdam-klubben.
Kunne ikke overtale ejerne
Forhandlingerne nåede angiveligt et stadie, hvor Blitzer og hans medinvestorer på de store linjer lyttede velvilligt til de sportslige betingelser for et køb af FC København.
Det vil altså sige et fordoblet spillerbudget og tunge investeringer i Parken og faciliteterne på træningsanlægget, uden man dog nåede gå i detaljer med, hvordan den store investering skulle sikres over adskillige sæsoner og ikke bare den første tid.
Blitzer havde ifølge Tipsbladets kilder flere erfarne rådgivere inden for fodbold og investeringer med sig i processen.
Det var blandt flere andre den tekniske direktør i Qatars fodboldforbund Ivan Bravo, der er tidligere Real Madrid-spiller, nuværende præsident i den Blitzer-ejede spanske klub Alcorcon og også involveret i processen, da Blitzer og Global Football Holdings købte Brøndby IF i slutningen af 2022 efter længere tids grundige forundersøgelser.
Mod en mulig handel talte usikkerheden omkring, hvor FCK skulle befinde sig i det gryende, løst forbundne klubsamarbejde, David Blitzer er en central aktør i.
Blitzer købte sig i 2015 ind i Crystal Palace med en relativt stor aktiepost, og hvordan FCK reelt ville blive positioneret i forhold til Palace og eksempelvis Augsburg, som Blitzer i dag ejer 45 procent af, kunne være usikkert.
I samtiden omkring 2020 fortalte kilder i FC København til Tipsbladet, at man aldrig ville være interesseret i klubsamarbejder, hvor FCK var andet end en nummer ét, og om FCK ville være det over tid med Crystal Palace og Augsburg i Blitzers interessefære er usikkert, om end dette dog ifølge Tipsbladets oplysninger ikke var nogen show-stopper, da ingen af parterne havde til hensigt at underordne FCK i forhold til Crystal Palace eller Augsburg.
I sidste ende var parterne tæt nok på hinanden til, at det sportslige og de potentielle investeringer i faciliteterne og spillerbudgettet ikke var det, der skilte parterne.
Men den samlede størrelse på en potentiel handel i milliardklassen, der kom fra Blitzers side, var ikke interessant nok til at få ejerkredsen i PSE til at sælge eller gå i direkte forhandlinger, og parterne nåede ikke dertil, hvor FC Københavns moderselskab orienterede Fondsbørsen for at fortælle om realitetsforhandlinger, som man skal som børsnoteret virksomhed.
David Blitzer og de folk, der har rådgivet ham i forbindelse med hans investeringer i europæisk fodbold, har ikke ønsket at kommentere forløbet til Tipsbladet.
Men i en podcast i begyndelsen af 2022 talte Blitzer selv om at have været til en FC København-kamp.
- Jeg tog til kampe i Spanien eller Italien, og faktisk også i andre lande, bare fordi det var en sjov ting at gøre. At tage til København en weekend og se FC København, sagde David Blitzer i en podcast med den nu afdøde amerikanske sportsjournalist Grant Wahl.
Tog Brøndby senere
Mere end et år senere meldte David Blitzer med Global Football Holdings sig så som potentiel køber af Brøndby IF i første halvdel af 2022, en handel der faldt på plads sent samme år med et køb af en stor del af Jan Bech Andersens aktier for et beløb lidt over 150 millioner kroner og et lån til Brøndby IF på op mod 30 millioner euro, svarende til 225 millioner kroner.
FC København og Brøndby IF mødes mandag i en topkamp i Superligaen.
David Blitzer ejer sammen med forretningspartneren Josh Harris NBA-holdet Philadelphia 76'ers, der var deres første store investering, og NHL-holdet New Jersey Devils.
Blitzer købte sig ind i Crystal Palace i 2015, og gennem forskellige investorgrupper, ikke mindst Global Football Holdings, er Blitzer del af ejerskaberne i Alcorcon (Spanien), Beveren (Belgien), Ado Den Hag (Holland), Estoril (Portugal), Real Salt Lake (USA) og så altså Augsburg og Brøndby IF.
Blitzer investerede i baseball-holdet Cleveland Guardians i 2022, og han købte en lille bid af det dyreste sportshold nogensinde, NFL's Washington Commanders, som kammeraten og forretningspartneren Josh Harris stod i spidsen for et køb af i 2023 til svimlende 45 milliarder kroner.
Med den handel blev David Blitzer den første nogensinde til at eje andele i hold i hver af de fem største sportsligaer i USA.
Brøndby IF har siden David Blitzer og Global Football Holdings' ankomst i 2022 bevæget sig tilbage til toppen af Superligaen og har i det kommende slutspil en reel chance for at vinde mesterskabet.
FC København har siden 2021 skruet væsentligt op for spillerbudgettet og taget to mesterskaber og to ture i Champions League.
Parken har til gengæld brug for en modernisering, da et problem med designet betyder, at tilskuerne ikke må hoppe i stemningsafsnittet.
Tipsbladet har været i kontakt med presseafdelingerne i FC København såvel som Brøndby IF, hvor man begge steder ikke har ønsket at kommentere historien.