Video : Tipsbladet
Superliga

Bør Superliga-holdene blive væk fra Tyrkiet? - Dubai er i en liga for sig

Flere skandinaviske hold har fravalgt Dubai som destination for sin vintertræningslejr, men Tyrkiet er fortsat en populær destination. Ifølge Amnesty International kan man heller ikke sammenligne de to.

FC København, Brøndby IF, Malmö FF, BK Häcken, IFK Göteborg, Rosenborg BK.

Listen over skandinaviske fodboldklubber, som fravælger Dubai som destination for deres træningslejre, er vokset de seneste år. Her har fans, eksperter og forkæmpere for menneskerettigheder kritiseret klubberne for at vælge et sted, hvor millioner af mennesker lever i undertrykkelse.

Til gengæld er Tyrkiet fortsat populært blandt Superliga-holdene. I år var fem klubber i landet, hvor ytringsfriheden ellers kan have trange kår, den frie presse har det samme, og hvor landets tropper beskyldes for krigsforbrydelser under invasionen af det nordlige Syrien i efteråret.

Hobro IK overvejede at skrotte sin tur, men det blev ved overvejelserne. Hos Amnesty International Danmark mener generalsekretær Trine Christensen også, at der er forskel på Tyrkiet og eksempelvis Dubai.

Læs også:Hobro overvejede at droppe træningslejr: Nogle vil kalde det dobbeltmoralsk

- I et land med så ringe arbejdstagerforhold som i Emiraterne (Dubai er et af syv i De Forenede Arabiske Emirater, red.) er det svært at være der uden at komme i kontakt med mennesker, hvis rettigheder bliver krænket systematisk. I Tyrkiet er det en anden problematik, siger hun til tipsbladet.dk.

- Hvor direkte er man med til det, eller befinder man sig "bare" i et land, hvor krænkelser foregår? Det kan være ubehageligt at vide, men man er ikke nødvendigvis direkte med til at bidrage til krænkelser.

Med det mener hun, at forholdene for de otte millioner migrantarbejdere, der holdene Emiraterne kørende, er forbundet med omfattende brud på deres grundlæggende menneskerettigheder.

Ofte får de for lidt, for sent eller ingen løn, arbejder 15-20 timer i døgnet, har ikke mulighed for at rejse hjem, selv om de gerne vil. Og vil de klage, har de lange udsigter til at få noget ud af det. Det skyldes det såkaldte kafala-system, som også findes i eksempelvis Qatar, Saudi-Arabien og en række andre lande i Mellemøsten.

Som Minky Worden fra Human Rights Watch sagde til tipsbladet.dk i fjor:

Læs også:Superliga-klub genovervejer træningslejr i Tyrkiet: Det bekymrer os

- Når man besøger sådan et land, er man nødt til at se på hele systemet og konstatere: Alt, hvad jeg har berøring med, er forbundet til krænkelser af menneskerettigheder.

Det forholder sig anderledes i Tyrkiet, mener Trine Christensen fra Amnesty International. For selv om hun mener, at man som klub bør være varsom med, hvilke signaler man sender med sine valg, er der trods alt en mere direkte forbindelse mellem krænkelserne af menneskerettigheder i for eksempel Dubai end i Tyrkiet.

Det er eksempelvis næsten udelukkende migrantarbejdere, der gør rent på hotellerne, bygger stadionerne og plejer banerne i Dubai, og de har som nævnt nærmest ingen rettigheder.

- Kafala-systemet er jo et slavelignende system, som holder folk fanget, og derfor er det en liga for sig. Men det er altid en god ting at spørge ind til forholdene på det hotel, man bor på. Det kan være værd at se på og at tage den slags overvejelser. Der har man et ansvar som virksomhed, som sportslig organisation, som klub, siger Trine Christensen.

Jens Hammer Sørensen forklarede før jul, at Hobro IK havde valgt at holde fast i træningslejren i Tyrkiet delvist af økonomiske årsager. Læs hele hans begrundelse her.

Læs også:Rettighedsforkæmper advarer Superliga-spillere: Lad være med at have sex i Dubai

Læs også:FCM-spiller om Dubai: Man kan ikke forvente, spillerne siger fra

Læs også:Vinterpause i Superligaen: Sådan gør din klub