Video : Tipsbladet
Superliga

BIF jagter ballademagere: Det er enormt skæmmende

Der opstod en masse ballade i optakten til derbyet mellem Brøndby og FC København. Det får en konsekvens, og nu handler det bare om, hvad den bliver.

Søndagens derby mellem Brøndby og FC København fik et grimt forspil, da en lille flok blågule-tihængere formåede at bryde igennem sikkerhedsforanstaltningerne og kom i konfrontation med udebanefansene, der svarede tilbage med samme midler - kast med romerlys og andre genstande. 

Heldigvis så der ikke umiddelbart til at være nogen personskader, og de to grupperinger trak sig tilbage, inden de fysisk nåede hinanden, da det væltede ind med politi.

De grimme scener betød dog, at kampen blev udskudt med et kvarter, og de voldsomme billeder kommer på bagkant af tidligere ballade mellem Brøndby og FC Københavns fans.

Brøndby-direktør Ole Palmå slår fast, at klubben sammen med ordensmagten vil gøre alt for at komme til bunds i sagen, hvorfor man nu jagter de maskerede vandaler.  

- Det bør ikke kunne ske. Det er enormt skæmmende, og der er ikke nogen, der er mere kede af det end os, der til daglig arbejder med det. Det er 15-20 stykker, der vælger at forcere/torpedere et hegn - jeg kender ikke alle detaljerne endnu - og på den måde løber ned og skaber et kæmpe problem som dét, der er dér. Og så oplever vi nogle skandaløse scener efterfølgende, siger han og fortsætter: 

- Vi arbejder til daglig alt, hvad vi kan, for at holde fansene adskilt, og der er et stort sikkerhedeapparat, som foregår i klubberne sammen med politiet. Og på en eller anden måde tror jeg, at det her er illustrativt i forhold til, at hvis nogle få vælger, at det eneste, de ønsker, er konfrontation og konflikt, så kan vi finde på alle mulige sikkerhedsforanstaltninger, men i sidste ende er der nogle, der vil gøre alt, hvad de kan, for at komme omkring det. Det er fuldstændig uacceptabelt.

Ole Palmå understreger også, at vagterne på stadion gjorde, hvad de kunne, da først balladen var brudt ud, og han håber nu, at der er kommer politisager ud af det, så man virkelig kan få ram på de skyldige. 

- Vores sikkerhedsfolk har andre beføjelser end politiet og skal ikke lægge sig ud med den slags typer. De får dem skubbet tilbage, som jeg forstår det, og jeg tror, at man får fat i nogle stykker, men resten får spurtet tilbage maskerede og gemmer sig blandt andre. Så nu ligger der et arbejde i fra vores side i samarbejde med politiet at se overvågningen igennem og stykke noget sammen, så vi kan få en sag. Det afgørende er, at vi kan få en sag. Så kan man sanktionere.

Tidligere har de her voldelige episoder ført til, at derbyerne mellem Brøndby og FC København bliver spillet uden udebanefans, og det kan meget vel blive løsningen til de komme rivalopgør, mener Ole Palmå. Han håber ikke, at kampene skal spilles helt uden tilskuere, men sikkert er det, at det kommer en eller anden form for konsekvens.  

- Jeg vil sige, at en løsning med derby uden tilskuere er så langt fra, hvad vi alle ønsker. Der er 26.000 her i dag, og der er måske 100, der skaber problemerne. Jeg vil ikke kunne udelukke, at konsekvensen kan blive derbies uden udebanefans i en periode. Det ville være ufatteligt trist, siger Palmå og tilføjer: 

- Vi skal have ram på de få, der ødelægger det for de mange.

Ole Palmå betoner også, at klubberne gør alt, hvad de kan, for at få bugt med problemerne. 

- Det er for let købt at sige, at det er klubbernes ansvar. Vi investerer utroligt mange midler på at sikre, at vi kan lukke af for det, forklarer han og pointerer, at der i de her tilfælde bliver brudt love, og derfor er der mere at gå på, end hvis tilhængerne 'blot' havde overtrådt stadionreglementerne. 

- Livsstilskarantæner er ikke nødvendigvis en god sanktionsmuligheder, som jeg forstår det. Der er årssanktioner, så de forhåbentlig kommer på bedre tanker. Her har man overtrådt loven, og der skal komme en politisag ud af det, for så er der nogle andre sanktionsmuligheder.

Det sidste ord i sagen er altså ikke sagt.