Brøndbys fans har igen i denne sæson skabt problemer for klubben ved gentagne gange at skabe kampafbrydelser ved at kaste ting på banen eller afbrænde fyrværkeri af på tribunen i så massiv grad, at røgen har skabt problemer for afviklingen af kampen.
Det har medført flere bøder men det gik helt galt i efterårets pokalkamp mod FC København, da hundredvis af fans invaderede banen, hvilket resulterede i en sanktion på to kampe uden tilskuere.
Brøndby ansatte tidligere på året Mickel Lauritsen som ny sikkerhedschef, og Tipsbladet mødte ham for få uger siden til en snak om, hvordan udfordringerne med de uregerlige fans skal tackles
Få hele historien her:
Bragt i Tipsbladet 12. april:
Søndag eftermiddag mødes Brøndby og SønderjyskE i et vigtigt opgør i den nederste halvdel af Superligaen, men rammerne bliver ikke lige så intense og spændstige, som de normalt er til en spændende bundkamp.
For anden hjemmekamp i træk spiller Brøndby nemlig uden publikum. Den første mod AGF for to uger siden endte lykkeligt for Brøndby med en 3-2-sejr sikret på to mål kort før tid, men det var en bizar oplevelse at være til kampen. Kun pressen samt enkelte VIP’er og andre personer med særlig grund til at være til kampen var på tribunen, og det kunne selvsagt mærkes. Undervejs kunne man høre spillerne råbe til hinanden, og da kampen nåede sit dramatiske klimaks i slutminutterne med to to Brøndby-scoringer, råbte den ekstatiske stadionspeaker målscorernes fornavne op og blev svaret af tre-fire lige så glade Brøndby-ledere på hovedtribunen. En bizar prik over i’et blev sat, da spillerne efter kampen tog hinanden i hænderne og jublede foran tre kontrollører på Sydsiden.
På grund af den opsigtsvækkende afslutning og de unikke scener på det tomme stadion blev kampen en mindeværdig affære, men det er på en trist baggrund. Tilskuerne blev udelukket efter de uhyggelige begivenheder på Brøndby Stadion den 28. november sidste år til pokalkampen mod FC København, da hundreder af fans løb ind på banen, først for at hylde målscorer Mike Jensen, men siden for at storme ned mod FCK-fansene, og der blev blandt andet kastet med romerlys og flag fra den ene gruppe til den anden. For første gang nogensinde beordrede DBU, at to kampe skulle spilles uden tilskuere, og godt en måned senere var sikkerhedschef Emil Bakkendorf fortid i klubben – officielt med begrundelsen, at det var tid til et generationsskifte på posten.
Hans afløser og dermed manden, der skal sætte en stopper for de negative fanepisoder er Mickel Lauritsen. Den 37-årige tidligere politimand blev ansat som ny sikkerhedschef i slutningen af februar og har derfor været godt halvanden måned i jobbet, da han mødes til et interview med Tipsbladet om starten i jobbet og de mange udfordringer som ansvarlig for sikkerheden på Brøndby Stadion. Mickel Lauritsen er en høj og muskuløs mand, der nok skulle kunne sætte sig i respekt over for selv den hårdeste hooligan, men han er ikke typen, der i første omgang har tænkt sig at sætte hårdt mod hårdt over for nogle af de barske folk i Brøndbys fangrupperinger.
”Jeg tror på dialogen, og det har jeg gjort al den tid, jeg har arbejdet med fodbolden. Jeg tror ikke, man kan løse problemerne på en tribune uden at involvere fansene. De er der, og de skal være medindstillede på, at vi skal have tingene til at køre i en vis retning. Vi kan være med til at opstille nogle rammer, som de kan arbejde inden for, men generelt skal de være med, for at vi kan få det bedste resultat,” siger Mickel Lauritsen, der sammenligner tilhængerne på Brøndby Stadions tribuner med kunder i en butik eller af et specielt produkt.
”Jeg tror ikke, det er så meget anderledes, end hvis man som fabrikant af en genstand hører brugeren om, hvad de gode og dårlige ting er. Så kan man lave en form for brugerundersøgelse. Der vil altid være nogle problemstillinger hos dem, som jeg ikke kan regne mig frem til på forhånd, og det er vigtigt at få den vinkel med,” siger sikkerhedschefen.
Han giver et par eksempler på hvilke problemer, som kan løses, hvis supportere og sikkerhedsapparat taler sammen.
”Det kan være alt lige fra bølgebrydere til, hvordan man får løst problemer med flag og tifoer. Det er noget af det, som kan give spændinger på udebane. Hvad er tilladt, hvad er ikke tilladt? Hvad har de med, hvad har de ikke med? Det kan give irritationsmomenter, men hvis man på forhånd har forberedt de ting, så det foregår gnidningsfrit, får man en meget bedre kamp ud af det.”
Læs resten af historien på næste side
Baneløbersikring på vej
På kort sigt handler arbejdet for Mickel Lauritsen om at forhindre mere tilskuerballade i denne sæson. Brøndby har allerede haft så mange sager hos DBU’s disciplinærudvalg, at yderligere episoder vil kunne få meget store konsekvenser, og det er noget af det, som Mickel Lauritsen har brugt sin første tid i klubben på. Blandt andet er der blevet sat et net op foran Sydsiden for at forhindre, at lightere, romerlys og andet kasteskyts ender på græsset
”Det satte vi op, fordi vi skulle begrænse nogle ting, og jeg synes, det har virket fint. Der er nogle ting, som folk er irriteret over til at starte med, men det vil der næsten altid være med nye tiltag. Generelt er det blevet taget rigtigt godt imod, og det har i hvert fald virket efter hensigten,” siger Mickel Lauritsen om nettet, som blev sat op før pokalkampen mod Esbjerg midt i marts.
Desuden er der også tiltag på vej, som skal forhindre baneløbere.
”Det er også noget, vi har inde i tankerne, og der skal vi have fundet den mest smidige metode, set ud fra vores stadion. Der er jeg i gang med at kigge på nogle forskellige tiltag. Parken og Århus Stadion har det, jeg kalder et tripnet. Det går, så man har cirka en meter fra hegnet og ud mod banen. Der er sat netmasker op, så hvis folk træder udover banden, træder de direkte ned i et net, og det forsinker dem i deres baneløberi, så kontrollørerne kan få fat i dem med det samme,” siger Mickel Lauritsen.
Det vigtigste skridt i forhold til tt at undgå flere sager i denne sæson har dog været dialogen. Den nyansatte sikkerhedschef har holdt møder med en række af fangrupperingerne omkring Brøndby, og emnet har været, at sagerne skal stoppe nu.
”Jeg har grebet det an ved at gøre fansene det klart, hvad det har af konsekvenser. Vi fortalte, hvad der ville ske, og hvad den næste straf vil blive. Det kan man kun gætte sig til, men man kan også komme med et realistisk scenarie for, hvad der sker fremadrettet, hvis vi får en stor episode igen. Vi er desværre ikke i en position, hvor vi kan tåle pointstraf for eksempel,” siger Mickel Lauritsen, der tror, at det vil hjælpe i den resterende del af sæsonen.
”Vores fans har klubbens bedste for øje. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Jeg synes, vi fik gjort det klart for dem, hvad konsekvensen var, og hvis de fortsatte sådan, ville vi ende der – og var det det, de var interesserede i? Der har været bred enighed om, at det var ikke den vej, man ville gå. Der har så været mange forskellige løsningsforslag til, hvordan man kan komme videre derfra, og det kigger vi på lige nu,” siger Mickel Lauritsen.
Vil snakke med alle
Konkret har den nye sikkerhedschef planlagt, at han efter hver kamp vil holde møder med fansene.
”Det er ikke altid, der bliver fundet tid til det, for det skal passe alle, men vi prøver så vidt muligt at holde dem, så de får at vide, hvad der er gået godt, og hvad der er gået skidt. Og har de noget, som vi eventuelt kan gøre noget ved? Jeg synes faktisk, det har bragt noget med sig. Det har lagt en dæmper på aktiviteterne på tribunen, i hvert fald set i forhold til, hvad der har været. Det er aldrig godt nok, når tingene ikke bliver overholdt, men vi må være realistiske og tage det, som vi kan. Jeg synes faktisk, det er lykkedes meget godt,” siger Mickel Lauritsen.
Der var problemer til den første kamp efter hans ansættelse, en hjemmekamp mod Randers som blev kortvarigt standset på grund af kastede genstande, men efterfølgende har der været færre problemer til kampene. Sikkerhedschefen vil ikke fortælle, hvilke fangrupper, han har talt med, men mener, at han er nået bredt ud.
”Jeg synes ikke, der er nogen, vi ikke er nået ind til. Jeg har den politik, at der er ikke nogen, jeg ikke vil snakke med. Min dør er altid åben. Det er ikke altid, jeg kan gøre noget ved det, og det er ikke altid, at klubben er enig i de betragtninger, fansene har, men uagtet vil der altid være ting, der kan bruges i det store puslespil, når vi skal have tingene til at gå op i en højere enhed,” siger Mickel Lauritsen.
I dialogen har sikkerhedschefen også gulerødder med, så det ikke kun er dommedagsscenarier for klub og fans, hvis reglerne ikke overholdes.
”Det kunne være at involvere fansene mere i, hvad der foregår. Måske give dem noget ansvar og indlemme dem lidt mere, så de får lidt ejerskabsfornemmelse. Så kan man rette dem ind til at sige, at ”vi ikke vil ødelægge det, for det her er vores”,” siger Mikkel Lauritsen, der har en drøm om, hvordan det kunne blive i fremtiden.
”Et drømmescenarie – og det er måske naivt – er, at en tribune kan være selvstyrende; at fansene selv kan administrere, hvad der foregår, og at kontrollørerne er der til ren service og evakuering, hvis det skulle blive nødvendigt. Det er den ideelle situation, og jeg ved ikke, om det er det, vi når, men vi skal i hvert fald forsøge.”
Festlige rammer
er målet
Sideløbende med, at Brøndbys fanskare har udviklet supporterkulturen i Danmark, har der også været mange sager, som har givet Brøndby et dårligt ry. En af de første episoder i Superligaen var Sorte Fredag i september 1994, da Brøndby-fans raserede et tribuneafsnit i Parken efter et nederlag til FCK, og siden har der op gennem årene været talrige eksempler på ballade – ballade i et omfang som et fåtal af Superliga-klubber må døje med fra deres supportere.
”Der har altid været en meget passioneret fanskare, som har haft følelserne uden på tøjet. Vi har været banebrydende på rigtigt mange områder, rigtigt mange gode områder også, men så har vi desværre også været det på rigtigt mange uheldige områder. Jeg ved ikke, hvorfor tingene har udviklet sig, som de har, men det er noget, som vi bliver nødt til at tage hånd om. Hvis man får vendt den passion og meddelagtighed, som de har i kampene, og den trofasthed og loyalitet, som de har over for holdet, vil vi også kunne fjerne fokus for de uheldige ting og vise omverdenen, hvor gode fans vi i bund og grund har,” siger Mickel Lauritsen, som dog understreger, at der er planer om hårdere tiltag, hvis samarbejdet med fansene ikke kan fungere.
”Så er der selvfølgelig nogle ting, som jeg ikke vil nævne, som vi har på tegnebrættet. Der er de ting, som vi kan gøre rent dialogmæssigt, men så er der desværre også ting, vi bliver nødt til at gøre som en ansvarlig klub, hvis dialogen bryder sammen,”
Allerhelst vil sikkerhedschefen dog fokusere på at få tingene til at fungere og glæde sig over de positive ting, som Brøndbys markante fangrupper bidrager med.
”Lige så mange ting der er gået galt, lige så mange gode ting laver de også. Der er ingen tvivl om, hvor meget det bakker holdet op, at der står 1300-1400 på en tribune under en hel kamp på udebane. Det har en fantastisk indvirkning på spillerne, og så er det fantastisk at kunne vise, at man gang på gang, uanset hvordan det er gået, kan stille med det antal på udebane. Det er jo festligt, og det er bedst at have fyldte tribuner og liv på stadion,” siger Mickel Lauritsen.
Når man hører om sikkerhedscheferne i Superligaen, handler det ofte om restriktioner eller om negative sager, men Brøndbys nye tt sikkerhedschef vil hellere vende det om.
”Det er hele målet, at det her bliver til en fest. Det er en stor del af det at sørge for, at rammerne er der til at få den fest, vi gerne vil have.”
Klar til at tage ansvar
I slutningen af firserne begyndte Mickel Lauritsen at interessere sig for Brøndby IF, og han er i mange år kommet på stadion som fan. Senere som politibetjent tog han interessen med ind i jobbet, da han blev spotter i forbindelse med fodboldkampe. I de sidste år af sin politikarriere arbejdede han med fodbold på fuld tid.
”Som spotter arbejder man på at holde fokus på de fans og elementer i fangrupperingen, som vil noget andet end hovedflokken. Der er nogle, som har balladen som interessepunkt, og det er dem, man har med at gøre. Man samarbejder med den modtagende politikreds, og man er nogle gange med til at fungere som stødpude. Det handler også om et tillidsforhold, og det er noget, som man opbygger ved at være iblandt dem. Der vil de i større grad komme hen til en af deres normale betjente og snakke om nogle ting, som man så kan snakke med den nye kreds om og løse nogle spændinger ret hurtigt. Jeg havde så også nogle administrative opgaver set i forhold til planlægning af kampe, snak med fangrupperinger, snak med klubberne, snak med de andre politikredse om, hvordan vi fik løst de givne kampe, som lå forude,” siger Mickel Lauritsen.
Det var i sin tid i politiet, at han valgte den dialogbaserede tilgang til fanmiljøet.
”Jeg har en indgangsvinkel, som mange andre ikke har haft, netop fordi jeg har arbejdet med dem i så lang tid. Der har det været meget koncentreret om de virkeligt hårde grupper. Jeg har en viden om, hvem man skal have fat i og snakke med, for at det nytter noget. Det har ikke været det helt store problem at få fat i de personer og snakke med dem. I bund og grund er det også fodbolden, det handler om for dem. De har så nogle sideaktiviteter, som er deres interesse, men i bund og grund vil de også gerne stå på tribunen og kunne se fodbolden og have den fest ud af det, som det er at være til Superliga-kamp. Jo mere afstandtagen, man tager til personer, desto dårligere lærer man dem at kende, og desto dårligere vil et forhold blive. Derfor er det bare at gå ind i blandt dem og snakke med dem,” siger Mickel Lauritsen, der har lært de mest hardcore supportere at kende i sin tid hos politiet.
”De kender også mig. Det er en fordel, at man opbygger et tillidsforhold. De ved, at når man siger nogle ting, er det det, de kan regne med. Man giver dem nogle rammer, og de skal kende konsekvensen af at gå uden for dem. Det skal være rimeligt fast, for det andet giver forvirring, og det er der, det hurtigt kan blive et problem,” siger Mickel Lauritsen.
Han blev headhuntet til jobbet som sikkerhedschef i Brøndby i begyndelsen af året, men brugte lidt til på at overveje, om han skulle sige ja.
”Når man har en passion for klubben rent privat, vil man klubben det bedste, og så er man en smule beæret over at blive spurgt, for det er en vigtig stilling i forhold til de tilstande, der har været. Det ville være ærgerligt at tage imod jobbet og på forhånd vide, jeg ikke var klar til det. Så der var en del tanker for og imod, og jeg endte med at sige ja tak,” siger Mickel Lauritsen.
Før var han totalt ukendt for den brede offentlighed i sit politijob, men nu er det Mickel Lauritsen, som vil blive stillet til ansvar i pressen, hvis der er ballade. Journalisternes fokus er noget, han skal vænne sig til, men ansvaret tager han gerne på sig.
”Ansvar tager jeg meget alvorligt. Jeg ville have det skidt med, at nogle havde en dårlig oplevelse eller kom til skade på stadion på grund af nogle ting, som vi kunne have forhindret på forhånd. Derfor går jeg ekstremt meget op i, hvordan vi forbedrer tingene. Det var helt sikkert noget, jeg tænkte meget over, om det var noget, jeg kunne løse og tage ansvaret for. Det kom jeg frem til, at jeg kunne.”
Tæt duel: Brøndby-stjerne vinder Det Gyldne Bur
FCK-legende til Danmark? ‘Jeg er interesseret’
Advarer Kasper Dolberg: Tag ikke til den liga
FCK skal møde Tysklands ‘Sir Alex’
Storspillende dansker har Messi-drøm
Fanklubben: Her er Superligaens 5 bedste målmænd
Far lønforhandlede med søn
Ny City-nedtur: Stjerne ude i fire uger
– Jeg vil aldrig sige nej til Brøndby-skifte
Peter Schmeichel gik amok
Pistol-skandale: Nu ophæver dansk keeper
Monstersalg: FCK-boss blæst bagover
I centrum før Brøndby-kamp – nu er den gal igen
Kæmpe Thomas Frank-hyldest: Har set fantastisk ud
Langtidsskadet dansk stortalent forlænger til 2028
Hård kritik af Rasmus Højlund
Eksperter i chok: FCK køber én til denne position
Drømmer om at leje German Onugkha
Pludselig dukkede Braithwaite op – så jublede de
Bullseye: ‘En fuldstændig fænomenal transfer!’
Her er FCK’s modstander i Conference League
Spotpris: Så billig er Superligaens bedste spiller
Kasper Dolberg melder klart ud om transfer
Patrick Dorgu har sagt ja til denne klub
13 skarpe til lørdagens Tips 13
Vildt sympatiske Schmeichel hyldes: ‘Uhørt klasse’
‘AC’ forventes at få comeback i Saudi-Arabien
Dansker tæt på 10. klubskifte i Italien
Droppet af Randers: ‘Stort mysterie for mig’
Lurer på Brøndby-stjerne: ‘De skal slå til nu’
Farvel til Brøndby-legende: Jeg var så uheldig
Amorim om United-stjerne: Han er vred på mig
Roser Mark Strudal: ‘Han er et fedt menneske’
Karakterer: En vanvittig genistreg, Viborg!
Fanklubben: Tidl. OB’er ville passe perfekt i AaB
Björn Wesström fyret
Karakterer: Enmandshær – sikke en åbenbaring
Hylder Bo Henriksen: Vanvittigt hvis det ikke sker
Afsløring: SL-rivaler er vilde med AaB-kaptajn
Milliongave til dansk klub
Nathan Trott overrasket over Neestrup-beslutning
Eksperter uenige: De kommer i pokalfinalen
FCM trækker storklub i Youth League
AaB-chef er rasende over rødt kort!
Afslører planen for Mileta Rajovic
– Vi har samme ambitioner som med Kasper Dolberg og Robert Skov
FC København sælger midtbanespiller
I svime over Thomas Frank: Deres vigtigste våben
Fyret tirsdag: ‘Har allerede fået henvendelser’
Spillede for ærkerivalen, nu er han ansat i FCM
Karakterer: Han ligner et fejlskud, AaB