Video : Tipsbladet
Superliga

Betaler kassen: Det koster et Superliga-point

Det er ikke billigt at spille med i Superligaen. Her er oversigten over, hvad Superliga-klubberne har betalt for deres point hidtil i sæsonen.

Hvad skal der til for at spille med i Superligaen?

Det spørgsmål går igen og igen i Superliga-klubberne og såmænd også i 1. Division, hvor mange klubber drømmer om at komme i bedste række og blive der.

Og penge garanterer ikke alt.

Sidste sæson rykkede OB ud af Superligaen med det sjettestørste budget, og FC Københavns store budget garanterede ingenting ud over meget stor skuffelse til sidst over en tredjeplads.

Lige nu slås FC Nordsjælland og Viborg FF med at leve op til deres budgetter, mens FC København, FC Midtjylland og Brøndby IF forsøger at få point nok til at berettige deres høje forbrug med et mesterskab og nye ture i Europa-turneringerne i de kommende år.

Så hvad kan vi lære af tallene? Det ser vi nærmere på her.

Er et lavt forbrug lykken?
I tidligere sæsoner har Lyngby og Esbjerg fået bronze, mens Viborg FF blev firer for to år siden.

Det gjorde de tre klubber med budgetter, der var blandt de laveste i ligaen, så er det ikke noget at stræbe efter?

Over tid er det næppe tilfældet.

Sammenhængen mellem et højt budget og en høj placering lever fortsat over tid, og både Lyngby og Esbjerg røg ned sæsonen efter deres bronze, mens Viborg foreløbig ikke har været i nærheden af en fjerdeplads igen.

Nej, det er dyrt at spille med i toppen, og som Superligaen og international fodbold er skruet sammen nu, bliver det ikke anderledes i de kommende år, med mindre der sker noget meget drastisk.

Så FCK, FCM og Brøndby gør ikke noget strategisk forkert ved at have hamrende dyre hold, hvor pointene koster langt mere end hos alle andre, så længe de hver sæson spiller i toppen af Superligaen.

Bemærk også, at FC København og FC Midtjylland betaler voldsomt mange penge for deres førstehold, fordi de samtidig spiller i Europa – den dag, de ikke gør det, er der problemer.

Endelig rammer Randers FC og Silkeborg IF virkelig godt her i første halvdel af sæsonen.

De to klubber er lige nu drømmen for alle andre fuldtidsprofessionelle klubber i Danmark, der ikke er del af den eksklusive klub oppe i den økonomiske Top 5 (FCK, FCM, BIF, AGF og FCN), der er nærmest urørlige i forhold til nedrykning.

Men der er også kamp om den plads, så at Randers og SIF lige nu rammer plet, betyder ikke, at de større klubber er dumme, når de bruger langt flere penge på deres spillere, eller at mindre klubber bare kan skrue budgettet op på 35 millioner kroner og så tro, man er Superliga-klub til evig tid.

Alle beløb er i millioner kroner, prisen på pointene er regnet ud fra, at vi er 15 spillerunder inde i en Superliga på 32 runder. For FCM og FCK gælder det, at de ud over Superliga og pokal får en masse Europa-kampe og dermed indtægter og sportslige resultater ud af deres spillere og spillerbudgetter.

Jacob Neestrup efter 1-1-kampen i Århus søndag 10. november. Foto: Alamy

FC København
Spillerbudget: 250
Point: 27
Pris per point: 4,3
Point efter 15 runder i 2023/24: 33
Difference fra 2023/24: -6 point
Har de hentet nok point? Nej

Det er svært at matche sidste års flotte efterårssæson, hvor man også gik videre i Champions League. Men det er lidt pauvert, når vi husker på, at FC København har historiens største spillerbudget.

FCM-cheftræner Thomasberg og Claus Steinlein, der for nylig blev bestyrelsesformand i FCM og direktør i ejeren Anders Holch Povlsens fodboldvirksomhed The Football Collective, ved en tidligere kamp. Foto: Alamy

FC Midtjylland
Spillerbudget: 180
Point: 27
Pris per point: 3,1
Point efter 15 runder i 2023/24: 30
Difference fra 2023/24: - 3
Har de hentet nok point? Nej

De har egentlig et ok antal point, men spillet siden seneste landsholdspause er godt nok bekymrende. Pilen peger i den grad ned efter en række nederlag.

Brøndby IF
Spillerbudget: 120
Point: 23
Pris per point: 2,4
Point efter 15 runder i 2023/24: 30
Difference fra 2023/24: -7
Har de hentet nok point? Nej

Det hjælper Jesper Sørensen, at Brøndby tørrede gulv med FC Midtjylland i ligaen og pokalen, men det ændrer ikke på, at Brøndby stadig har meget at bevise og ikke henter point nok i øjeblikket til, at det over en hel sæson er tilfredsstillende.

AGF
Spillerbudget: 80
Point: 27
Pris per point: 1,4
Point efter 15 runder i 2023/24: 24
Difference fra 2023/24: +3
Har de hentet nok point? Ja

Det her kan AGF bestemt ikke være utilfreds med. Det koster at ligge med i toppen, men det er værd at lægge mærke til, hvor meget billigere, holdet stadig er end Europa-deltagerne FCK og FCM. Og så lægger man vel at mærke etter i årets sidste landsholdspause.

FC Nordsjælland og Brøndby IF er to af de klubber, der forsøger at udfordre Superligaens to rigeste klubber FCK og FCM. Foto: Alamy

FC Nordsjælland
Spillerbudget: 70
Point: 23
Pris per point: 1,4
Point efter 15 runder i 2023/24: 25
Difference fra 2023/24: -2
Har de hentet nok point? Tja

De kommer fra to gode sæsoner i toppen, hvor man en overgang spillede med om DM, så det er egentlig ikke fordi, sæsonens pointhøst er nogen katastrofe. Men der er lige nu ikke samme begejstring om holdet som sidste og forrige år, og budgettet er også, for nu, lavere.

AaB
Spillerbudget: 38
Point: 16
Pris per point: 1,1
Point efter 15 runder i 2023/24: 37 (1. Division)
Har de hentet nok point? Ja

De er oprykkere, de har ommøbleret vildt og voldsomt i truppen, og uden at det er imponerende, er der en bund i pointhøsten her halvvejs i sæsonen.

Randers FC
Spillerbudget: 35
Point: 24
Pris per point: 0,68
Point efter 15 runder i 2023/24: 15
Difference fra 2023/24: +9
Har de hentet nok point? Ja

Randers leverer spil over finansiel evne i øjeblikket, også selv om man betaler markant mere for spillere nu end to-tre-fire år siden. Det er rigtig fin fremgang, Randers har fået for pengene det seneste års tid.

Silkeborg får meget for pengene i disse år. Foto: Alamy

Silkeborg IF
Spillerbudget: 35
Point: 25
Pris per point: 0,66
Point efter 15 runder i 2023/24: 27
Difference fra 2023/24: -2
Har de hentet nok point? Ja

De ligger flot til med tanke på de absurd mange uafgjorte kampe på det seneste. Ligesom i sidste sæson skal man passe på, at det ikke tipper over til en dårlig slutning på grundspillet.

Viborg FF
Spillerbudget: 35
Point: 20
Pris per point: 0,82
Point efter 15 runder i 2023/24: 16
Difference fra 2023/24: +4
Har de hentet nok point? Nej

Der mangler noget i Viborg, selv om holdet scorer flittigt: Point. Forskellen i point til Silkeborg og FC Nordsjælland er ikke stor, men der skal mere til nu i de sidste syv runder af grundspillet. Sejren over FCM giver et godt rygstød.

Lyngby og AaB skal sandsynligvis mødes igen i nedrykningsslutspillet til foråret. Foto: Alamy

Lyngby Boldklub
Spillerbudget: 29
Point: 10
Pris per point: 1,4
Point efter 15 runder i 2023/24: 16
Difference fra 2023/24: -6
Har de hentet nok point? Nej

Vi forventer jo ikke, Lyngby maser og moser alle, men det har godt nok været for ufarligt. Har man de rette løsninger til truppen, efter Freyr Alexanderssons islandske forbindelser er en saga(ø) blot?

Vejle
Spillerbudget: 28
Point: 6
Pris per point: 2,2
Point efter 15 runder i 2023/24: 12
Difference fra 2023/24: -6
Har de hentet nok point? Nej

VB ser jo på papiret ikke ud til at være langt efter de andre i budget, men de er godt nok i sportslig effekt. Derfor er der også et skidt forhold mellem budgettet og det meget beskedne antal point.

Sønderjyske
Spillerbudget: 24
Point: 12
Pris per point: 0,94
Point efter 15 runder i 2023/24: 36 (1. Division)
Har de hentet nok point? Matcher forventningen

Det er jo ikke en tsunami af point, vi her er vidne til, men Sønderjyske spiller eget spil og ligger over stregen her, hvor Superligaen er én runde fra halvvejs-punktet. Mere kan man jo dårligt kræve.