Brøndby IF vandt mesterskaber i 2005 og 2021 med flere unge profiler, man selv havde udviklet.
Jesper Lindstrøm, Morten Frendrup, Daniel Agger – det er den historie, man gerne fortæller, ved siden af evnen til at tiltrække de bedste profiler fra resten af Superligaen og dygtige spillere fra udlandet.
Men efter 2021 er man nede i en bølgedal med spilletid til de egenudviklede spillere.
Mathias Kvistgaardens skade i slutspillet gjorde intet godt for statistikken, men uanset, hvordan man vender og drejer det, har Brøndby klart færre unge talenter i brug på førsteholdet end rivalerne i toppen, mens spilletiden kun holdes lidt oppe af hjemvendte Daniel Wass, der stod for 2.527 ud af 4.518 minutter.
Brøndby bygget for at vinde her og nu
Kun Hvidovre havde en højere gennemsnitsalder i Superligaen i den sæson, der netop er slut, og det er meget betegnende for Brøndby, at man havde 12 spillere på 27 år og derfor.
Det er gammelt i Superliga-sammenhæng, og det fortæller os, at planen med Global Football Holdings som ejer har været at vinde Superligaen her og nu, ikke om tre, fem eller syv år.
Der er købt ind for et trecifret millionbeløb, og havde Brøndby IF på sidste spilledag fået uafgjort mod AGF i stedet for at tabe 2-3, var satsningen lykkedes.
Det var tæt på, men på sidste spilledag gik det galt mod AGF, så man nu skal slå sig en noget sværere vej gennem Conference League.
Brøndby kan have talenterne i truppen allerede. Oscar Schwartau, der nærmest ikke spillede i 2023/24 efter store løfter sæsonen inden, og Noah Nartay er der enorme forventninger til, og bliver de Superliga-profiler a la Lindstrøm og Frendrup, er alt jo godt.
Men der venter en udfordring, der vil noget.
Der skal penge i kassen, sandsynligvis i form af ny kapital fra de amerikanske ejere, måske også fra et stort spillersalg, og så kunne Brøndby i endnu højere grad bruge, at der kommer nogen, der virkelig brænder igennem fra ungdomsafdelingen.
Et håb er også, at de indkøbte, yngre spillere Filip Bundgaard, Emmanuel Yeboah og Mateusz Kowalczyk brager igennem, og at man kan holde på snart 23-årige Yuito Suzuki.
Men det er store knaster, der skal høvles ned, selv om man godt kan forvente, at veteranerne på holdet har 12 måneder, måske 24, tilbage i sig som titeludfordrer.
Benhård konkurrence
Så hvad er der i vente?
Brøndby har et pænt antal spillere på ungdomslandsholdene, men de tre store rivaler FC København, FC Midtjylland og FC Nordsjælland peger konsekvent på hinanden som de største rivaler i udviklingen af storspillere, og betragter Brøndby som værende et niveau under.
Det skal FC-klubberne selvfølgelig ikke have lov at definere, men Brøndby skal have bevist noget.
På kort sigt er der nok behov for flere indkøb for at holde sig helt inde i guldkampen med revanchelystne FC København og FC Midtjylland og FC Nordsjælland på indkøbstogt, og så handler det også om at få nogle af de unge på banen og finde ud af, om de reelt kan være med til at bære en startplads på et hold, der kan vinde DM-guld.
Brøndby IF
Andenplads i 2023/24
Anslået spillerbudget i 2023/24: 120 millioner kroner (3 i Superligaen)
Investering i talentarbejde: Nummer fire i Danmark
Danske EM-spillere med fortid i klubben: 6
Frederik Rønnow, Mads Hermansen, Andreas Christensen, Jannik Vestergaard, Pierre Emile-Højbjerg, Christian Nørgaard
Brøndby IF i sæsonen 2023/24
Klubtrænet: 14,3%
Landetrænet: 30,5%
Udlandet: 55,2%
Brøndby IF i sæsonen 2022/23
Klubtrænet: 21%
Landetrænet: 39,8%
Udlandet: 39,3%
Brøndby IF i sæsonen 2021/22
Klubtrænet: 23,1%
Landetrænet: 34,4%
Udlandet: 42,5%
Spillere
Klubtrænet: 5 (6)
Landetrænet: 9 (12)
Udlandet: 17 (12)
I parentes står antal spillere i kategorien i hele sæsonen 2022/23.