De fleste er klar over, at Brad Friedel har spillet et hav af Premier League-kampe for klubber som Blackburn, Tottenham og Liverpool - 450 for at være helt præcis. At han er noteret for et væld af landskampe for USA ringer nok ligeledes en klokke.
Målmandens skaldede isse og tætte statur kan fodboldfans med mere end en snes år på bagen sandsynligvis også genkalde sig.
Der er dog én ting, mange nok er tilbøjelig til at glemme eller måske slet ikke er klar over, når snakken falder på en af historiens største amerikanske fodboldspillere.
Brad Friedel har en fortid i Brøndby IF.
Jeg tjekker Brøndbys resultater, og det gør jeg jo kun, fordi jeg har et særligt forhold til klubben.
Brad Friedel
Med tanke på den karriere, han fik efter sit korte ophold på den københavnske Vestegn, er det en fair betragtning at regne Brad Friedel som ét at af de største udenlandske navne, der har været på lønningslisten i dansk fodbold, men at det skulle blive et faktum, kunne ingen vide, da en ung og uprøvet amerikaner stemplede ind i Brøndby IF i 1995.
Næsten 30 år er gået siden, og Brad Friedel har aldrig givet et interview om de seks måneder, han var i Danmark - før nu.
Tipsbladet har således talt med den nu 52-årige stjerne, der taler varmt om Brøndby IF og Danmark, selv om han aldrig noterede sig for en eneste førsteholdskamp og i øvrigt tankede så uforglemmelige minder senere i karrieren, at man dårligt kan fortænke ham i, hvis det halve år som reserve i Brøndby står noget tåget i hukommelsen.
- Jeg elskede virkelig København, det er en smuk by – jeg holdt især af at komme på Christianshavn. Jeg boede i Hvidovre og tilbragte især meget tid sammen med Dan Eggen, som stadig den dag i dag er en god ven. Jeg har også hilst på Kim Daugaard siden hen, og jeg har spillet mod Bo Hansen. Jeg vidste, at jeg kun skulle være i Danmark i et halvt år, så det var en kort fornøjelse, men det er virkelig noget, jeg tænker tilbage på med et smil, siger Brad Friedel til Tipsbladet.
Danmarks største klub
Det var slet ikke meningen, at Brad Friedel skulle have været til Brøndby i kølvandet på VM-slutrunden i 1994, hvor målmanden var en del af USA's landshold.
Brad Friedel, der på det tidspunkt var 22 år, var lige skiftet til Newcastle, men han fik ikke arbejdstilladelse i England, og så besluttede parterne, at han skulle udlejes. Friedels agent var Paul Stratford, som også repræsenterede Peter Schmeichel. I 1991 var Stratford involveret i Schmeichels skifte fra Brøndby IF til Manchester United, og derfor kendte han Per Bjerregaard.
Det blev Brad Friedels held, for Brøndby stod og manglede en reservekeeper for Mogens Krogh.
- Brøndby var den største klub i Danmark på det tidspunkt. Nu er det nok FC København, men dengang var det uden tvivl Brøndby , og jeg kan huske, at der var mange fantastiske spillere i klubben. Ebbe Skovdahl var også en dygtig træner, som elskede at sende os på løbeture i skoven. Det var en god klub med fantastiske fans, siger Friedel og tilføjer:
- Jeg var klar over min rolle som andenmålmand, og Mogens Krogh var en virkelig dygtig keeper. Ham husker jeg tydeligt. Mange af spillerne var ungdomslandsholdsspillere og A-landsholdsspillere. Jeg husker også Ole Bjur, som var en fantastisk fodboldspiller.
Måtte opgive golfen
Brad Friedel sad på bænken i en række kampe for Brøndby IF og fik aldrig debut, så de sportslige minder har han ikke ret mange af. Dem blev der til gengæld kompenseret for uden for kridtstregerne, hvor amerikaneren - især i selskab med Dan Eggen - elskede at gå på opdagelse i København.
- Jeg forsøgte at lære at spille golf, mens jeg var i Danmark, men jeg kan konstatere, at det altid blæser i jeres land, så det gav ingen mening at fortsætte det projekt. Men jeg lavede mange andre sjove ting og vil beskrive det som en meget sjov tid i mit liv, siger Brad Friedel.
Selv om amerikaneren var klar over, at hans ophold i Danmark ville blive kort, gjorde han alt for at suge kulturen til sig.
- Jeg interesserer mig meget for historie, og jeg har især været nysgerrig på de steder, jeg har boet. Derfor læste jeg meget om København og Danmark. Jeg lærte det politiske system, og jeg lærte om et monarki.
- Jeg ville også gerne have lært at tale dansk, men det var ikke nødvendigt, fordi alle i Danmark taler så godt engelsk. Alle insisterede på at tale engelsk til mig, og så fik jeg aldrig lært dansk. Det er jeg ked af, for jeg har lært at tale både tyrkisk og fransk på grund af min fodboldkarriere, lyder det fra Friedel.
Følger stadig Brøndby
Brad Friedel fylder 53 i næste måned, og dermed er han ved at være en moden herre, men det er faktisk under 10 år siden, at han indstillede sin karriere. Målmanden var aktiv på grønsværen helt frem til sin 44 års fødselsdag.
Nu er han gået på pension og kan se tilbage på en flot karriere, hvor Brøndby dårligt nok udgør en parentes at den samlede fortælling. De blå-gule betyder dog nok for ham til, at han stadig følger sin tidligere klub i Danmark.
- Jeg tjekker Brøndbys resultater, og det gør jeg jo kun, fordi jeg har et særligt forhold til klubben. Jeg ved, at de kæmper for at vinde mesterskabet i denne sæson, og jeg krydser fingre for dem. Engang imellem tjekker jeg også lige deres trup for at se, hvem der spiller i Brøndby, og jeg har noteret mig, at der er en enkelt amerikaner (Christian Cappis, red.). Brøndby har jo også amerikanske ejere, slutter Brad Friedel.
Amerikaneren indtager i dag forskellige roller inden- og udenfor fodbolden, og han forventer, at en del ambassadøropgaver lander på hans skrivebord i forbindelse med VM 2026, der har USA som én af tre værtsnationer.
Brad Friedel bor halvdelen af tiden på Bahamas og den anden halvdel i Miami. Han besøger stadig København fra tid til anden.