Video : Tipsbladet
Superliga

AGF sidst på talentliste: Ikke et kæmpe problem

TALENTER OG UDLÆNDINGE: AGF giver klart mindst spilletid til egenudviklede spillere i Superligaen. Har AGF så ikke et kæmpestort problem? Ikke nødvendigvis.

Hvem bruger hvilke spillere i Superligaen?

Det har vi set på i vores serie om de spillere, der var banen for de 12 Superliga-klubber i efteråret, og her skiller AGF sig markant ud.

Som tallene viser, er AGF den klub, der har givet mindst spilletid til egenudviklede spillere i Superligaen i denne sæson, og så er topscoreren på listen Thomas Kristensen endda væk og har været det i adskillige måneder, da han blev solgt på deadlinedag i sommer til Udinese.

De spiller i udlandet
Så er det ikke et kæmpe problem for AGF?

Ved allerførste øjekast jo.

For når de egenudviklede spillere fra talentafdelingen på Fredensvang, der snart opgraderes med et decideret akademi, hvor teenagerne hvor på stedet, ikke spiller for Superliga-holdet, skal man jo i sagens natur have spilleminutterne andetsteds fra.

Det betyder som regel lidt ældre, eller en del ældre, spillere hentet fra andre danske klubber og fra udlandet, og i AGF er det en skønsom blanding af danskere hentet fra udenlandske klubber og i andre danske klubber, og udlændinge.

Og vi skal passe på med at konkludere, at den er rivrav-ruskende gav i AGF med talenterne, bare fordi man havde færrest egenudviklede minutter i efteråret, i øvrigt cirka samme sted, AGF har befundet sig i rangeringen i flere år.

For AGF har de seneste år solgt Albert Grønbæk, Adam Daghim og Thomas Kristensen, så på den måde skal man til Bodø, Salzburg og Udine for at se cremen af AGF's ungdomsarbejde.

Var de tre der ikke, så situationen i sandhed dyster ud for AGF – nu kan man i stedet koncentrere sig om at arbejde målrettet mod at få de unge mere og gerne tidligere i spil.

Og så hjælper det heller ikke på tallene, at FC Midtjylland for år tilbage hapsede Mikael Anderson og Mikkel Duelund, da de var store drenge i AGF, så de to østjyder tæller som midtjyder i DBU og UEFA's definition af en egenudviklet spiller.

Det går jo meget godt
Det hører også med til historien, at AGF i høj grad spiller – og skal spille – for at vinde her og nu og komme i Top 6, ikke for at spille med tre-fire egenudviklede spillere og så blive nummer otte eller ni i tabellen.

Som AGF er skruet sammen med med et spillerbudget, der helt klart er til Top 6 hvert år og til flere medaljer, dur det ikke at lege udviklingsklub. Hvilket man så heller ikke kan, når der, og det er også del af historien, ikke er flere af de egenudviklede, der brager igennem og slår de etablerede danske og udenlandske navne af.

Århusianerne opruster kraftigt på talentarbejdet i disse år, ikke kun i form af akademi-byggeriet men også ansættelser i ungdomsafdelingen, og der skal helt til at ske noget – det må bare ikke ske på bekostning af resultaterne her og nu, hvor man også har et gigantisk og ikke ukompliceret stadionbyggeri at bokse med.

AGF i efteråret 2023
Klubtrænet: 4,8%
Mest spilletid blandt nuværende klubtrænede i AGF: Jacob Andersen, 234 minutter på 7 kampe

Landetrænet: 59,2%
Mest spilletid blandt nuværende landetrænede i AGF: Frederik Tingager, 1.530 minutter på 17 kampe

Udlandet: 36%
Mest spilletid blandt udenlandsk trænede i AGF: Felix Beijmo, 1.419 minutter på 17 kampe

Spillere
Klubtrænet: 4 (6)
Landetrænet: 13 (13)
Udlandet: 8 (9)

I parentes står antal spillere i kategorien i hele sæsonen 2022/23.

AGF i sæsonen 2022/23
Klubtrænet: 6,5%
Landetrænet: 59,4%
Udlandet: 34,1%

AGF i sæsonen 2021/22
Klubtrænet:15,3%
Landetrænet: 49,2%
Udlandet: 35,5%