Hvis AGF ikke havde solgt Thomas Kristensen og Adam Daghim sidste sommer, havde århusianerne sikkert ligget oppe omkring 20 procent spilletid til egenudviklede spillere foran blandt andre Brøndby.
Men nu valgte AGF som bekendt at sælge de to egenudviklede spillere, der med succes kan indbringe AGF op mod 100 millioner kroner, hvis alle betingelser bliver indfriet, og mere hvis de en dag bliver solgt videre med profit.
Så sort-i-sort er det bestemt ikke for AGF med at finde og uddanne unge spillere, selv om man er nummer 12 ud af 12 i Tipsbladets gennemgang af sæsonen 2023/24 og brugen af spillere, man selv har udviklet.
På Fredensvang vil man sikkert også påpege, at Mikkel Duelund og Mikael Anderson jo var AGF'ere, før FC Midtjylland tyvstjal de to toptalenter omkring 13-årsalderen, men sådan kan kriterierne for egenudvikling ikke gradbøjes væk efter klubbernes eget ønske, hvilket de jo heller ikke kan, når spillerlister skal indberettes til DBU (hvor man bliver egenudviklet ved at være tre sæsoner i en klub, fra mellem man fylder 15 år og seks år frem).
Mange danskere
Et sted, hvor AGF skiller sig ud fra den øvrige Top 5 i Superligaen, hvor ressourcerne er klart større end i resten af dansk fodbold, er brugen af spillere, der er udviklet i andre danske klubber.
AGF finder igen og igen spillere, der har gjort det godt i andre danske klubber og måske har været et smut i udlandet, senest med købet af Jonas Jensen-Abbew på deadlinedag 1. februar, en handel der alt efter regnemetode er klubbens andet- eller tredjestørste køb nogensinde.
På den måde er AGF Superliga-hold med stort S, især sammenlignet med FC København og FC Midtjylland med deres store fokus på udlændinge og egenudviklede spillere, mens Brøndby IF groft sagt befinder sig på halvvejen strategisk mellem de to FC-klubber og AGF.
Så AGF har et tydeligt Superliga-præg med spillere, der ikke har haft stor behov for tilvænning til Danmark, men hvor loftet i sportsligt niveau og fremtidigt udviklingspotentiale heller ikke er lige så stort som i trupperne hos de fire rigere klubber foran AGF på budget-ranglisten.
AGF har tidligere haft et stærkere udenlandsk præg end nu, og det skal blive interessant at se, om AGF på et tidspunkt bevæger sig i samme retning som rivalerne med flere udlændinge og flere egenudviklede talenter.
Talenter ser ud til at fylde mere
Så ja, hvad er indikationerne for AGF?
Flere faktorer indikerer, at egenudviklede spillere skal fylde mere i de kommende år, også selv om det er noget, vi og AGF har sagt i flere år, uden det helt er slået igennem på den faktiske spilletid.
AGF står klar med et ungdomsakademi til efteråret, der kommer i omdrejninger i løbet af 2025, og selv om effekten først ses om nogle år, fortæller det tydeligt om den strategiske retning.
Det samme gør det samarbejde med fodboldskolen El Cambio i Uganda, der bestemt også har en social og samfundsmæssig vinkel, men som inden for en kort årrække skal styrke ungdomsårgangene hos AGF.
Så planerne findes, AGF har oprustet og leverer bedre rammer end nogensinde til ungdomsarbejdet, og så er det med at ramme en balance, hvor man både finder endnu flere topspillere a la Yann Bisseck, gør sig til i kampen om Europa-pladser og medaljer, og får skruet andelen af talenter i truppen og ikke mindst på banen i vejret.
AGF
5. plads i 2023/24
Anslået spillerbudget i 2023/24: 70 millioner kroner (5 i Superligaen)
Investering i talentarbejde: Nummer 5-7 i Danmark
Danske EM-spillere med fortid i klubben: 0
AGF i sæsonen 2023/24
Klubtrænet: 5,1%
Landetrænet: 59,8%
Udlandet: 35,1%
AGF i sæsonen 2022/23
Klubtrænet: 6,5%
Landetrænet: 59,4%
Udlandet: 34,1%
AGF i sæsonen 2021/22
Klubtrænet:15,3%
Landetrænet: 49,2%
Udlandet: 35,5%
Spillere
Klubtrænet: 7 (6)
Landetrænet: 15 (13)
Udlandet:8 (9)
I parentes står antal spillere i kategorien i hele sæsonen 2022/23.