Video : Tipsbladet
Superliga

Afsløring: Det scorer SL-klubber i ny tv-aftale

Man fristes til at sige, at Superliga-klubberne får i pose og sæk i den ny tv-aftale med Viaplay og TV2, en aftale der løber fra 2024 til 2030.

Det har fyldt på korridorerne i månedsvis, og tirsdag blev det, mange havde forventet, så virkelighed, da Viaplay og TV2 blev præsenteret som nye rettighedshavere til Superligaen fra 2024 til 2030.

Det betyder et farvel til et mangeårigt samarbejde med Discovery, og en masse spørgsmål om, hvornår kampene skal vises, og hvad tv-pakkerne og streaming-mulighederne kommer til at koste.

Forventningen blandt de Superliga-klubber, Tipsbladet har vendt aftalen med, er flere kunder i butikken på grund af de flere danskere, der kan se TV2, men hvordan det kommer til at udspille sig præcist ved vi nok først, når første spillerunde i sæsonen 2024/25 nærmer sig.

Og den tv-aftale, der nu skal forrentes og give penge på bundlinjen i Viaplay og TV2, er ikke billig.

Tipsbladet kan afsløre, at den samlede værdi af tv-aftalen stiger, så der hvert år kommer flere millioner til fordeling mellem klubberne, end det er tilfældet i dag.

Der er ikke tale om nogen enorm stigning, men aftalen er skruet sådan sammen, at der ifølge Tipsbladets oplysninger bliver et sted mellem 6 og 8 procent flere midler at udbetale i tv-penge per sæson.

For perioden 2021 til 2024 skal der alt i alt været røget omkring 410 millioner kroner i kassen per sæson på tv-aftalen, lige over 1,2 milliarder kroner over de tre års løbetid, som Ekstra Bladet berettede om tilbage i 2020.

Det vil sige, at aftalen ligger på et niveau mellem 435 og 445 millioner kroner per sæson fra 2024 til 2030, og meget vel kan være med en form for lille niveauændring mod slutningen af kontrakten med en anelse flere penge der, hvilket er den gængse måde at lave medieaftaler på i såvel Danmark som udlandet for at korrigere for inflation.

Over seks år vil det altså sige en aftale, der samlet set havner i lejet 2,6 til 2,7 milliarder kroner.

Fordelingsnøglen mellem klubberne såvel som Superligaen og 1. Division skal være uændret og løber frem til et tidspunkt efter, at den nye tv-aftale udløber i 2030.

Tidligere har det været sådan, at lige omkring 70 procent af den samlede tv-aftale blev udbetalt til Superliga-klubberne, mens 1. Division og i mindre grad 2. Division og pokalturneringen ligeledes får et overskueligt millionbeløb fra aftalen per sæson.

Læs mere om, hvad den nye tv-aftale betyder for dig som seer, i denne analyse og i vores nyhedsdækning om den ny tv-aftale.