Video : Tipsbladet
Superliga

Afsløring: Holder møder om FCM og Brøndbys model

I denne uge tager UEFA hul på møder om blandt andet multiklub-ejerskaber. Fodboldverdenen lover stramninger, men en dansk politiker tvivler på reformviljen.

I Superligaen er Brøndby IF, FC Midtjylland og FC Nordsjælland på forskellig vis del af såkaldte multiklub-ejerskaber, hvor samme ejer eller ejerkreds har anparter i eller ejer flere klubber på samme tid.

Og både i Danmark og Europa er modellen til heftig debat i disse måneder.

Læs også: Udenlandske ejere kan snart styre alt i Danmark

I denne uge holdes der ifølge Tipsbladets oplysninger møder i UEFA-regi, hvor der blandt andet vil blive set nærmere på multiklub-ejerskaber, lejeaftaler og transfers mellem klubber, især dem med samme ejer eller relaterede ejere.

På sigt skal der være lagt op til restriktioner, der eksempelvis gør det sværere at flytte spillere mellem klubber med samme ejer, noget City Football Group og Red Bulls fodboldorganisation har været eksponenter for i over et årti.

EU holder øje
Multiklub-ejerskaber er også kommet på radaren i EU-regi.

Efter Tipsbladets dækning af multiklub-ejerskaber i dansk og europæisk fodbold i sommer (læs mere her) stillede Europa-parlamentarikeren Niels Fuglsang (S) flere spørgsmål til Europa-Kommissionen om UEFA's og FIFA's evne til at regulere området.

David Blitzer (til venstre) er forperson i Brøndby-ejergruppen GFH og købte i år også en mindre andel af NFL-holdet Washington Commanders sammen med den mangeårige forretningspartner David Blitzer og den tidligere NBA-stjerne 'Magic' Johnson (i midten). Den handel kostede i alt omtrent 45 milliarder kroner.

Et indgreb er man ikke klar på, men området bliver fulgt tæt.

- Kommissionen bemærker, at EU's konkurrenceregler ikke i sig selv forbyder multi-club-investeringsstrategier. Aftaler mellem konkurrenter, der "påvirker handelen mellem medlemsstater, og som har til formål eller til følge at hindre, begrænse eller fordreje konkurrencen inden for det indre marked", er dog i strid med artikel 101 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. Kommissionen tager derfor rapporten til efterretning.

- Kommissionen gør desuden opmærksom på, at UEFA kan overveje at tage spørgsmålet op til behandling, hvis det er nødvendigt for at bevare de europæiske klubturneringers integritet.

- I øjeblikket er det op til de nationale fodboldforbund selv at regulere disse spørgsmål på nationalt plan. Selv om det teoretisk set er muligt at regulere sådanne spørgsmål gennem europæisk lovgivning, har forbundene gode forudsætninger for selv at gøre det, og der er i øjeblikket ingen planer om europæisk lovgivning, lyder det i høringssvaret fra Europa-Kommissionen.

Ræven vogter høns
I fodboldverdenen har snakken i flere år gået på, at man nok med fordel kunne have begrænset multiklub-modellerne kraftigt eller helt forbudt dem allerede for adskillige år siden.

Opmærksomheden var slet ikke lige så stor, da City Football Group, Red Bull og eksempelvis familien Pozzo i Udinese og Watford satte turbo for udviklingen fra omkring år 2008 og frem.

Niels Fuglsang håber, UEFA og FIFA kan få multiklub-ejerskaberne og de relaterede udfordringer på transfermarkedet under kontrol, men han tvivler noget på, at UEFA selv kan klare opgaven.

- Jeg må indrømme, at min tiltro til, at UEFA selv kan finde ud af at regulere det her område ikke er særlig stor. Europæisk fodbold er blevet så infiltreret i penge - ikke kun på klubniveau, men også i organisationerne. At tro på at UEFA selv kan regulere det her, svarer lidt til at tro på, at ræven kan vogte høns, siger Niels Fuglsang til Tipsbladet.

Socialdemokraten, der sidder i Europaparlamentet, bider mærke i, at kommissionen i det diplomatiske høringssvar trods alt understreger, at man kan gribe ind, hvis fodboldens organisationer ikke selv gør noget.

- Selvom Kommissionen tydeligvis ikke har aktuelle planer om at skride til handling, så er jeg glad for, at vi nu ved, at de trods alt har kompetencerne til det. For jeg er sikker på, at det her problem kun vokser sig større i fremtiden, siger Niels Fuglsang.

Et af fokuspunkterne i UEFA's arbejde er lejeaftaler og det, der ligner lejeaftaler forklædt som permanente transfers, noget FC Midtjylland har fået kritik for i forbindelse med købet af den lille portugisiske klub CD Mafra (læs mere her).

Læs også FC Midtjylland-direktør Claus Steinleins svar på kritikken her

Også i Brøndby har der været massivt fokus på, at ejerkredsen i Global Football Holdings har ejerandele i en lang række fodbold- og sportshold.