Et indspist udvalg og regnearksfolk.
Det var, hvad FC Midtjyllands formand, Rasmus Ankersen, i går kaldte dem, der stod for DBU's nye licensrangering af landets talentudviklingsklubber. FC Midtjylland var nummer fire på listen.
Samme ord bruger Allan Gaarde ikke om DBU-udvalgets arbejde, men en undren over sin egen klubs placering deler han med Ankersen. AaB er nummer 12 på DBU's nye rangering, og det er alt for lavt, mener sportsdirektøren i Aalborg.
- Vi undrer os selvfølgelig utrolig meget over den rangering, vi har fået, for det er ikke noget, som afspejler virkeligheden. Vi synes selvfølgelig, det er meget underligt, at vi ligger, hvor vi gør, med tanke på at vi ligger nummer tre i Europa over hold, der bruger flest spillere af egen avl, vi fik medaljer i både U17 og U19 sidste sæson, og vi fører U19-rækken lige nu, siger Gaarde til tipsbladet.dk.
Over 66 procent af spilletiden på AaB's Superliga-hold i denne sæson er gået til spillere af egen avl. Nummer to på den liste er FC Nordsjælland med godt 50 procent, mens Esbjerg fB er nummer med 41.
Rasmus Ankersen fra FC Midtjylland uddyber over for BT sin kritik fra i går og fremhæver blandt andet, at produktivitet - altså hvor mange spillere man udvikler til topfodbold - er vægtet for lavt i det nye system.
- Det er også helt håbløst, at produktivitet tæller så lidt som det gør i den rapport, vi lige har set, for det er jo det, som det hele handler om, og man kan blive produktiv på mange forskellige måder, siger han blandt andet.
Læs DBU's svar på kritikken her.
"Det må være en fejl"
Allan Gaarde vil stifte nærmere bekendtskab med den nye rangering og dens vægtning, før han forlanger den lavet om.
- Nu er vores opgave at undersøge, hvad det skyldes. Det er jo første år, det her system kører. Skyldes det noget, vi ikke har dokumenteret korrekt? Er det en fejl, vi har lavet? Eller er det simpelthen, at metoden er forkert, spørger han retorisk.
- Vi må undersøge, hvad der ligger bag alt det her. Vi vil tage en dialog med dem, som har vurderet det, og hurtigst muligt få et et møde sat op for at forstå, hvad der er op og ned. Så har vi et bedre grundlag at beslutte os på. Der sidder nogle mennesker, som har prøvet at lave et fint system, så selv om vi ligger, som vi gør, hvilket må være en fejl, vil vi hellere indgå i dialog end komme med spydige kommentarer.
Har I fået en forklaring på, hvorfor I scorer lavt på de forskellige parametre?
- Vi har fået et procenttal for de enkelte områder, men det er vi nødt til at dykke ned i og så sætte et møde med DBU op. Det kan også være noget, som ikke kan måles. Vi har helt klart et meget uformelt miljø, hvilket er en af vores styrker. Folk internt i organisationen formår at tale sammen, og det er lige fra U13-træneren til Superliga-træneren, og jeg vil påstå, at den sammenhængskraft er unik, men det kan også være en del af forklaringen (fordi det ikke kan måles, red.), siger Allan Gaarde.
- Der er også nogle objektive krav om antallet af ansatte, og der er vi nok i den lave ende. Der er ingen tvivl om, at der er nogle klubber, der investerer noget kraftigere økonomisk, end vi gør, men dermed ikke sagt, at vi laver dårligere talentudvikling end dem.
Randers kan se begge sider
Gaardes kollega lidt længere sydpå, Søren Pedersen i Randers FC, er delvist enig med Rasmus Ankersen. For et år siden fik Randers den daværende B-licens til klubbens store undren og utilfredshed, så han ved, hvad det vil sige at føle sig uretfærdigt bedømt.
Her et år senere mener han dog også, at man kan tage ved lære af DBU's vurderinger.
- Jeg kan godt følge ham langt hen ad vejen, og det var meget af det samme, jeg sagde sidste år. I sidste ende handler det jo om at udvikle gode talenter med mulighed for at sælge videre, men omvendt har jeg også kunnet se, hvilken betydning det har haft, at vi har fået bedre styr på papirarbejdet, som var noget af det, vi blev kritiseret for. Så jeg kan se det lidt fra begge sider, siger sportsdirektøren.
- I sidste år var det som sagt mig, der havde den kasket på, som Rasmus Ankersen har lige nu. Der var det os, der følte os lidt forurettede og skidt behandlet, men når skuffelsen har lagt sig, og man ser lidt mere nøgternt på det, er der meget af kritikken, der bestemt er værd at tage til efterretning.
Rasmus Ankersen kritiserer også, at nogle af medlemmerne i DBU's udvalg er ansat af forskellige klubber. Søren Pedersen kan godt se faremomentet i det, men har omvendt tiltro til medlemmernes integritet.
- Det kan godt være et problem. Men jeg håber så sandelig, at de, der sidder i udvalget, gør det til gavn for dansk fodbold og ikke for egen vindings skyld. Det vælger jeg at tro på, men det er selvfølgelig noget, man skal være opmærksom på, siger han.
De klubfolk, der er medlemmer, er FC Københavns Sune Smith-Nielsen, Silkeborg IF's Jesper Stüker og Nykøbing FC's Claus Jensen. Stüker forklarede forleden til Midtjyllands Avis, at han gik uden for døren, da SIF skulle vurderes. Hele udvalget kan ses her.