For nogle er det bare et tal, men for andre er det et synonym. For dem er rygnummeret synonym med en position eller en person. For dem er nummeret på ryggen lige så mytisk som navnet lige oven over. Tallet alene kan ikke få spilleren til at gå over i historien, men spilleren kan gøre tallet legendarisk.
Laudrup, Maradona og Pelé i 10’eren; George Best, Eric Cantona og David Beckham i Manchester Uniteds 7’er; Johan Cruyff i nummer 14. Nummeret forpligter, og hver dag frem mod jul kigger tipsbladet.dk nærmere på et rygnummer og den historie, der gemmer sig bag spilleren, som bærer det.
I dag er den 3. december, og vi sætter fokus på nummer 3 i FC Midtjylland, Tim Sparv.
Tallet 3 har sit på det rene, når det kommer til historiefortællingen. Det er et af det klassiske eventyrs vigtigste tal, ofte i form af de tre prøvelser, som helten eller heltinden skal igennem, før det onde er besejret, og historiens hovedperson kan vende hjem og gifte sig med prinsessen, eller hvad der nu engang er på spil i eventyret.
Helt sådan hænger det ikke sammen i fodbolden med tallet 3, men der er alligevel prøvelser og historier, som aktørerne i fodbold skal igennem - både i deres karrierer og i deres liv.
Det kan FC Midtjyllands nummer 3, Tim Sparv, skrive under på.
Den finske midtbanespiller er en af Superligaens mest interessante personer. En hård nød på banen, der til tider går over stregen i bestræbelserne på at vinde. Uden for banen en reflekteret person, der nyder at bo i udlandet, skriver klummer i en finsk avis og er i gang med at færdiggøre en gymnasiel uddannelse.
Tim Sparv får her et af de 18 gule kort, han har fået i Superligaen for FC Midjtylland. Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
En interessant finne, som vi i dag - fordi det er den 3. december, og fordi Tim Sparv spiller i trøje nummer 3 - får tre historier med. Tre historier, du måske slet ikke kendte.
"TEDDY BEAR" SPARV
Som ung kæmpede Tim Sparv for at få drømmen om at blive professionel fodboldspiller opfyldt, og de gjorde den nu 30-årige FC Midtjylland-stjerne i Oravais på den finske vestkyst, hvor han er født og opvokset. Hans mor var en af de bedste hækkeløbere i Finland på 400-meter distancen, og faren spillede fodbold på amatørniveau og var Tims træner i 10 år, inden Tim rykkede til udlandet i forsøget på at slå igennem.
En lovende fodboldspiller var Tim Sparvs bror, Glenn Sparv, også.
Men Glenn, der er et år yngre end Tim, havde problemer med mange knæskader som ung, og han måtte derfor stoppe med at spille fodbold og havde en periode, hvor han ikke havde noget at lave. Han blev rodløs.
Uden fodbolden havde Glenn Sparv svært ved at finde sig til rette, og han ledte i stedet efter et sted at være. Det fandt han. Lillebror Sparv blev MMA-kæmper, mixed martial arts, en kampsport, der inddrager mange forskellige kampsportsteknikker.
- Han havde lidt problemer, og når han gik i byen, var det ikke altid, han opførte sig ordentligt. Men så opdagede han MMA, og han begyndte at træne helt enormt. Træningsmængden er jo langt mere, end hvad fodboldspillere udsættes for, og på den måde fik han sine aggressioner ud igennem sporten, og det gjorde også, at han blev en rolig person uden for ringen.
- Efter nogle fights i Finland besluttede han sig for, at han ville være mere seriøs, og hvis man vil satse, er Thailand et godt sted at være. Det er billigt at bo og spise i Thailand, så han kan leve for de penge, han får ind gennem MMA, og miljøet er meget proportionel, så han får den træning, han vil have, og han får de kampe, han vil have. Det er meget inspirerende, og han føler sig så inspireret, at han nu har boet i Thailand i fem-seks år, fortæller tim Sparv.
"Teddy Bear" er Glenn Sparvs navn, når han er i ringen. Den finske MMA-kæmper er professionel og har haft 20 kampe. 16 af dem har han vundet. Senest var han i ringen i september, hvor han vandt på en teknisk knockout.
Tim Sparvs bror, Glenn Sparv. Foto: Glennsparv.com
Tim Sparv har endnu ikke set en af "Teddy Bears" kampe live.
- Men det har min mor, og det var jeg meget imponeret af. Jeg var sikker på, at hun ikke havde lyst til at se noget så voldsomt. Hun kan godt være nervøs, når hun ser en fodboldkamp, så jeg var meget imponeret og overrasket over, at hun kunne se en MMA-kamp. Men det er klart, at jeg kigger på nettet og følger hans fights på den måde. Det er nogle hårde typer i ringen, og det ser lidt voldsomt ud nogle gange. Men jeg ved, han er god til at beskytte sig. Han er blevet knockoutet før, så han har fået nogle slag, men sådan er det, siger Tim Sparv.
FC Midtjylland-profilen er som person skruet anderledes sammen end sin bror. Derfor var der heller ikke det store behov for, at Tim skulle inspirere Glenn, da "Teddy Bear" måtte opgive sin fodboldkarriere.
- Min bror er måske familiens sorte får. Han gør tingene på sin egen måde, og han er den, der går sine egne veje. Det er faktisk inspirerende. At han stoppede med at spille fodbold og havde noget tid, hvor han var lost, og at han så finder en sport, han bliver så dedikeret til, er dejligt at se, og det betyder meget at se, at han tør satse på sin sport.
- Han har i hvert fald inspireret mig, men jeg ved også, at han har set, at jeg er kommet så langt i min karriere. Han ser en mulighed for at gøre noget af det samme, siger Tim Sparv.
FINSKE RESTAURANT-DRØMME
I de fleste eventyr vender helten altid hjem til sidst. Han starter hjemme, tager ud og tager så hjem igen til sidst. I den her historie om FC Midtjyllands nummer 3, Tim Sparv, er det ikke til at sige, om han nogensinde vender hjem igen. Men han elsker sit hjem.
Tim Sparv kan godt lide at bo i udlandet og har gjort det i 15 år, bromand Glenn Sparv lever i Thailand og har gjort det i mere end en håndfuld år. Også deres søster, Sonja Sparv, bor i Umeå i Sverige og har gjort det i snart fem år.
At de tre er flyttet uden for Finlands grænser, er en kærkommen lejlighed for deres mors veninder til at drille hende med, at hun må have gjort et eller andet, siden de er flyttet så langt væk.
Tim Sparvs forældre bor ikke længere sammen - faren bor i Vaasa, der ligger godt 50 kilometer fra Oravais. Oravais, hvor deres mor stadig bor. Noget kan dog stadig samle familien.
- Julen er et tidspunkt, hvor vi alle er hjemme. Det er det eneste tidspunkt. Min bror kom hjem for nogle dage siden, og han er der i hele december og januar. Jeg tager selv hjem den 22. og ved, at min søster kommer hjem den 21. Så der er vi alle samlet, hygger og "cather" op.
- Det er ikke det samme, når man kun holder kontakten på Facetime og WhatsApp, det er bedre, når vi ses live og bare har det sjovt. Vi har meget at snakke om, siger Tim Sparv.
At hjemlandet og hjemegnen stadig har stor betydning for Tim Sparv, er der ingen tvivl om. Passionen i stemmen er ikke til at tage fejl af, når han fortæller, at han og familien er Finlandssvenskere og altså er en del af en minoritet i Finland, der har svensk som modersmål. En minoritet, som udgør lidt mere end fem procent af befolkningen, og som primært hører til i det vestlige og sydlige Finland.
Man kan også mærke utilfredsheden i hans stemme, når han taler om en ophedet debat i Finland i øjeblikket, der handler om, hvordan partier på den yderste højre fløj vil have afskaffet det svenske, fordi de ikke ser en fordel i at kunne flere sprog.
Tim Sparv i aktion for Finland i 2009. Foto: Getty Images
Noget, der også interesserer Tim Sparv, er byen Vaasa, som hans far bor i, og som Tim Sparv i dag kalder "hjem". Selv om han ikke har boet i Finland i mange år, fortæller han, at han er gået i gang med et projekt, fordi han gerne vil være med til at præge sin hjemegn.
- Der var en tidligere kollega, der spurgte, om jeg havde lyst til at være med, fordi de vil bygge en restaurant og en sauna på en pram, og det syntes jeg lød interessant. Jeg vil også gerne lave andet end fodbold, og jeg havde en idé om at skabe noget i min hjemby. Derfor følte jeg, det var noget, jeg ville være med til. Det viste sig, at det sted i vores hjemby, hvor vi ville bygge, var meget interessant for andre også, og der var mange, der også ville bygge. Det endte i bystyret, hvor politikerne skulle om projekterne. Vi vandt med stemmerne syv mod seks. Så det var "tight".
- Det viser bare, at vores idé er god, og vi har et samarbejde med en, som bygger en bådhavn tæt på vores projekt. Så vi håber på en synergieffekt. Jeg tror stenhårdt på vores projekt. Vi har en forhåbning om at være klar i sommeren 2018, men det er en stram tidshorisont, og der er meget praktisk, der hører til. Men for mig er det inspirerende at være en del af et projekt, fordi jeg hele tiden lærer noget nyt og bliver klogere, siger Tim Sparv om projektet.
Tim Sparv forestiller sig, at det bliver en forholdsvis stor restaurant, selv om det ikke er helt sikkert endnu, hvor stor prammen skal være. Han fortæller, at den kommer til at ligge i havnen fast, og at det måske er lidt ambitiøst at tro, den bliver klar til 2018. Men mindre kan også gøre det, for Tim Sparv har på den måde ikke travlt. Han nyder at komme ud af sin "comfort zone", og han nyder også tanken om sin hjemby.
- Det er måske muligt, at man overromantiserer sin hjemby, når man har boet ude i så lang tid. Da man boede hjemme, ville man bare væk, og når man bor ude, vil man bare hjem. Det er dejligt at komme hjem til Vaasa, og alle ens venner og familie bor der. Slægten er der. Det er specielt, og jeg har et tæt forhold til min hjemby. Jeg har haft en drøm om at skabe noget i min by og være med til at udtrykke byen, siger han og forklarer, hvad Finland i dag betyder for ham:
- Det betyder tryghed. Jeg føler, at jeg savner visse ting. Venner, en rigtig sauna, vinterbadning, maden og hele kulturen, som man ikke er i kontakt med i udlandet, siger Tim Sparv.
MISS TJEKKIET
Hvis Tim Sparv samler regningen op, når den tjekkiske holdkammerat fra FC Midtjylland, Filip Novak, er med ude for at spise, er det kun naturligt. Tjekken har nemlig ageret Kirsten Giftekniv og sat ekskærestens gode veninde Jitka Novackova op med Tim Sparv.
Det arbejde har Filip Novak haft stor succes med, og Tim Sparv har været i et forhold med Jitka Novackova i mere end et halvt år nu.
Mens Tim Sparv bor i Silkeborg og træner i Ikast, bor Jitka Novackova i Prag, Tjekkiet, og hun arbejder over hele kloden. Det er nemlig ikke hvem-som-helst, den finske landsholdsspiller er blevet sat op med. I 2011 vandt Jitka Novackova "Miss Tjekkiet" og deltog efterfølgende i Miss World-konkurrencen. Hun er et meget kendt ansigt i Tjekkiet med næsten 100.000 følgere på Instagram og mere end 50.000 følgere på YouTube.
- Når man er kæreste med en model, skal man helt sikkert ikke være en jaloux type, og det er jeg heldigvis heller ikke. Når man er i et langdistance forhold, er man nødt til at stole på hinanden. Det går ikke, at man er jaloux, siger Tim Sparv.
Deres forhold er i den grad et langdistanceforhold. Tim Sparv fortæller, at de kun ses hver tredje uge, og at det er op til Jitka at sikre, at de ses. Tim Sparv har kun én fridag i ugen, og at det derfor ikke giver meget mening, at han skal rejse til Tjekkiet for at rejse hjem igen hurtigt derefter.
Så forholdets tålmodighed er også på prøve.
- Det er svært nogle gange, og vi bliver også nødt til at flytte sammen på et tidspunkt. Men hun har også meget travlt med sit modelarbejde og sine studier, og hun har sin egen YouTube-kanal. Hun er en meget ambitiøs type, så hun har heller ikke mange fridage i sin kalender. Det er svært at få det til at passe sammen, men nu er der ferie om et par uger, og så kan vi se hinanden i lidt længere tid.
Det er nærliggende at få den tanke, at Tim Sparv måske tøver med at sætte sig signatur på en forlængelse med FC Midtjylland, fordi han gerne vil bo tættere på sin kæreste. Det afviser den rejseglade finne dog.
- Det ville selvfølgelig være dejligt, hvis jeg kunne være tættere på Jitka, men det er ikke noget, som påvirker min beslutning i forhold til kontrakten, lyder det fra FC Midtjyllands nummer 3.
Hvorfor har du egentlig valgt at spille i nummer 3, Tim Sparv?
- Var det ikke Nicklas Bendtner, der spillede i det nummer i Wolfsburg?
Jo, det er rigtigt.
- Ej, det er nu ikke derfor. Jeg ved faktisk ikke, hvorfor jeg endte med nummer tre i Midtjylland, men det der med tallet på trøjen spiller ikke så stor en rolle for mig, jeg tog bare et nummer, der var fri. Det kan vores materialemand Jørn (Kjær) godt lide.
Hvad tænker du så om, at defensive spillere tager offensive numre?
- Det er forkert, når defensive spillere spiller i trøjenumre som 9, 10 eller 11, men der sker ting i den moderne fodboldverden, som vi ikke forstår os på.
Et utroligt øjeblik for Tim Sparv og FC Midtjylland: I august 2015 scorede han mod sin tidligere klub Southampton og sendte FC Midtjylland i sit første europæiske gruppespil nogensinde. Eventyret fortsatte, og han gik sammen med FCM videre fra Europa League-gruppespillet og trak Tim Sparvs absolutte favoritklub, Manchester United. Efter en sejr på 2-1 hjemme på MCH Arena måtte de dengang danske mestre dog kapitulere på Old Trafford, hvor det blev til et nederlag på 1-5. Marcus Rashford fik debut i den kamp og scorede to gange. Foto: Lars Rønbøg/Getty Images