Video : Tipsbladet
Premier League

Dansk klubkøb en mulighed? Det skal dansk PL-boss

Hvad skal Aston Villas Johan Lange, efter klubbens ejere har hyret spanske Monchi som fodbolddirektør? Det kan Tipsbladet løfte sløret for her.

Der har været mange interessante historier med dansk islæt i den Premier League-sæson, der netop er færdigspillet.

Thomas Frank og danskerkolonien i Brentford klarede sig forrygende, Christian Eriksen viste sig at være starter i Manchester United, og Rasmus Ankersen og Henrik Krafts projekt i Southampton gik rent galt på banen med en nedrykning til følge.

Men i Birmingham var der også en dansker i en hovedrolle, da Aston Villa styrede fra alvorlige problemer nær bunden i efteråret under Steven Gerrard til en syvendeplads og tur i Europa med Unai Emery.

Det er sportsdirektør Johan Lange, der har været med til at snitte den Villa-trup, der altså endte med at komme i Europa, og som under de nuværende ejere Nassef Sawiris og Wes Edens har taget turen fra Championship til at være en klub, der nu kan regnes med i Premier League.

I det lys var det en særdeles opsigtsvækkende manøvre, da Aston Villa i slutningen af sidste uge ansatte Sevilla-direktør Ramón Rodríguez Verdejo, bedre kendt under sit spillernavn Monchi, som president of football operations, hvor spanieren får ansvaret for transfers på førsteholdet i Aston Villa.

Monchi er en af de mest kendte sportsdirektører i verden og har tidligere haft et tæt samarbejde med Villa-cheftræner Unai Emery i Sevilla, og det er oplagt, at de to kommer til at indgå et tæt parløb i de kommende år.

Danske Johan Lange flyttes til en ny rolle som global director of football development, hvor han bliver ansvarlig for nye klubber i holdingselskabet V Sports, som også står bag Aston Villa.

Tipsbladet har talt med flere kilder i det britiske fodboldmiljø for at afsøge, hvad det præcist dækker over, og selv om det altså ikke længere er Lange, der sammen med den nu afskedigede direktør Christian Purslow skal hente og sælge spillere til Premier League-holdet, kan der blive travlt nok endda.

Flere samarbejdsklubber
Aston Villa og klubbens holdingselskab V Sports, som Nassef Sawiris og Wes Edens ejer, købte tidligere i år 46 procent af Vitória Guimarães i Portugal for et beløb omkring 40 millioner kroner, ligesom man indgik et partnerskab med den egyptiske ZED FC, der netop er rykket op i den bedste egyptiske række.

Johan Lange (til venstre) med nu tidligere direktør Christian Purslow og tidligere cheftræner Steven Gerrard (til højre).

Der er ambitioner hos ejerne om at lave et stort klubsamarbejde med Aston Villa i centrum, og det skal Johan Lange stå i spidsen for.

Succes-kriterierne er at finde og uddanne spillere, der kan bruges i Aston Villa og gøre det så godt, at man ikke skal købe et væld af spillere til adskillige hundrede millioner kroner stykket.

Andre, endnu større klubber er gået den vej de seneste år, og nu gør Aston Villa det også.

Portugisiske Vitória ligger sædvanligvis i feltet umiddelbart efter de tre storklubber i Portugal og deres solide forfølger Sporting Braga. Vitória blev sekser i den forgangne sæson og spiller kvalifikation til Conference League denne sommer.

Ifølge Tipsbladets oplysninger er det især Vitória, der er udset som sidste station for talentfulde spillere, der enten kan sælges videre med profit eller komme ind omkring Villas førstehold, og det er det arbejde, som Johan Lange skal være tovholder på.

Ligesom vi har set FC Midtjylland sende og hente spillere til den langt mindre klub Mafra i Portugals næstbedste række, er det oplagt, at Aston Villa og deres nye klubsamarbejde får prøvet nye, primært unge spillere i Vitória.

Og så er der også den væsentlige finte, at spillere fra Portugals bedste række tjener point nok i Premier Leagues system for arbejdstilladelser, så de kan rykke direkte ind og spille i Premier League uden eksempelvis at have spillet europæiske kampe.

USA-projekt ligesom FCN
Da FC Nordsjællands moderorganisation Right To Dream og deres fælles ejere i egyptiske Mansour Group i sidste måned fik købt retten til et nyt MLS-hold i 2025 i San Diego, havde V Sports ifølge Tipsbladets oplysninger også været en aktør i spillet om nye MLS-hold.

Las Vegas er i flere år blevet set som en mulig destination for et MLS-hold, ligesom NFL og NHL i de senere år er rykket ind i gambling-byen, der strategisk er med til at fungere som dåseåbner for de store sportsligaer i USA, der gerne vil have del i milliarder i sponsorater og samarbejdsaftaler med bettingfirmaer, som er ved at blive legaliseret i USA.

Fodbold i Las Vegas? Tanken er ikke så fjern, som den kan lyde. Her et billede fra Mexico og Panamas kamp i den forgangne weekend, hvor der blev spillet Nations League på NFL-holdet Las Vegas Raiders' hjemmebane i millionbyen.

Las Vegas blev i månederne op til Mansour Groups køb af San Diego-franchiset set som det oplagte alternativ, og det er Las Vegas stadig.

Her kan V Sports sagtens komme i spil igen i de kommende år, hvor det er oplagt, at MLS fortsætter ekspansionen, der når 30 hold med Mansour Groups hold i San Diego, men hvor 32 hold giver bedre muligheder for turneringen.

Og så har det næppe kølnet interessen, at Mansour Group og deres lokale partner Sycuan Nation betalte cirka 3,5 milliarder kroner alene for retten til at få den nye klub, hvor de nye ejere selv skal finde yderligere millioner til træningsanlæg, ungdomsakademi og hvad der ellers skal til for at sende et hold på banen i begyndelsen af 2025.

I USA er håbet blandt ejerne, at MLS vokser voldsomt i størrelse i form af tv-aftaler og sponsorater, men også at man i højere grad bliver en destination for nogle af de bedste spillere fra Sydamerika og Mellemamerika, der i dag ryger til Europa.

Ved at få et hold i USA kunne V Sports også i sidste ende hjælpe Aston Villa, både med at få gode spillere i stald tidligt og ved at få de kommercielle indtægter til at vokse, hvilket også er en topprioritet for Villa-ejerne, der kan se nye FFP-regler i horisonten, der gør større omsætning til en særdeles god idé, hvis man vil have råd til de bedste spillere inden for licensreglerne.

En klub i Danmark?
Der skal også være andre overvejelser om opkøb af klubber forskellige steder i verden.

V Sports ejer allerede klubben ZED FC i Egyptens hovedstad Kairo, en klub der netop er rykket op i Egyptens bedste række.

Andre lande er også i tankerne, og det er nærliggende at tænke den tanke, at man med Johan Lange ved roret kunne finde sig en dansk samarbejdsklub.

Johan Lange var en overgang cheftræner i Lyngby for omtrent 10 år siden.

Tanken er ikke dum, især når Aston Villa for en håndfuld år siden så nærmere på Lyngby Boldklub, og når Wes Edens gennem sin kapitalfond cirka samtidig, tilbage omkring 2018 og 2019, sparkede dæk på FC København og Parken Sport&Entertainment.

Men ifølge Tipsbladets kilder ligger det ikke først for med en klub i Danmark.

Generelt taler det for opkøb i Danmark, at det er et fredeligt og særdeles stabilt land, også i fodbold-sammenhæng, og at det sammenlignet med de fleste lande i Europa er meget nemt at få spillere af enhver nationalitet ind i danske klubber uden at betale ret høje lønninger.

Men for en engelsk klub er det ikke helt så oplagt, da Superligaen i Premier Leagues nye, meget komplekse regler lavet efter Brexit er placeret relativt langt nede i hierarkiet over ligaer.

Det betyder, at man som regel skal have spillet europæiske kampe og være omkring et landshold, hvis man vil rykke fra Superligaen til en Premier League-klub.

Se blot Simon Adingra, købt af Aston Villas konkurrent Brighton for et år siden og straks lejet til samarbejdsklubben Union SG i Belgien, hvor man i modsætning til Danmark får point nok til en arbejdstilladelse i England ved at spille i den lokale liga.

Danmarks placering har været genstand for nogen intern kritik i England og blandt agenter, der har påpeget den regelmæssige og givtige eksport af spillere fra Danmark til England, en trafik de engelske klubber hjertens gerne vil fortsætte men altså ikke har lov til i øjeblikket.

Det kan være, Danmark ryger op i hierarkiet på et tidspunkt, men indtil den dag giver en dansk samarbejdsklub med Danmark på niveau 4 mindre mening for eksempelvis Aston Villa end klubber i Belgien, Portugal (begge niveau 2) og andre europæiske lande med direkte pipeline til England.