OB har tirsdag ansat Ole Nielsen på en fuldtidsaftale. For kun en lille måned siden lavede tipsbladet.dk et stort interview med Ole Nielsen om at være scout for et tophold i Premier League. Læs det her. Bragt første gang den 23. februar 2016.
Han ligner ikke en Premier League-scout. Ligesom størstedelen af publikum i mørket rundt om den velplejede bane på FC Københavns træningsanlæg står han med en paraply i hånden. Og med sin sorte regnfrakke og hue ligner han mange af de hundredvis af FCK-fans, der også er mødt op til træningskampen mod Rosenborg. Men fynboen Ole Nielsen er ikke som de andre.
Han er her for at holde sig opdateret, for når alt kommer til alt, er han altid på udkig. På udkig efter talent. På udkig efter den næste Premier League-stjerne i Danmark.
41-årige Ole Nielsen er scout i Skandinavien og omegn for Premier Leagues aktuelle tophold, Leicester. I vinterens transfervindue hentede klubben tre spillere – to af dem var på Ole Nielsens anbefaling; Daniel Iversen i Esbjerg og Daniel Amartey i FC København.
I en mini-serie på tipsbladet.dk fortæller Ole Nielsen om livet som Premier League-scout i Danmark og om hans arbejde. Første del handler om hans vej til jobbet samt hans arbejdsmetoder. Andel del handler om Daniel Amarteys vej til Leicester og tredje del handler om scouting-arbejdet i den engelske klub.
Del 1: Fra Danmarksserie i Odense til Champions League-bejer
Når Ole Nielsen, der også er scout for OB, ser en fodboldkamp, har han altid sit skema med sig. Det er et dokument, hvor han kan vurdere en enkelt spiller eller flere ud fra nogle forskellige kriterier som fremadrettede afleveringer, defensive og offensive dueller, hovedstød, clearinger og så videre. Det bruger han altid, og så bruger han sine øjne og sin mavefornemmelse, når han skal vurdere, om en spiller kan bruges i Leicester.
- Det er svært at vide, om en spiller kan spille Premier League. Det er lidt videnskabeligt, når man også bruger statistik, men det handler også om mavefornemmelse, følelser og erfaring. Det er en blanding. Vi kan ikke bare sige, at Danmark har 25 Premier League-spillere rendende. Danske spillere skal kæmpe med spillere fra hele verden. Men jeg skal se dem, og jeg skal kende dem. Der er ikke nogen, der må skifte til en anden klub, uden at Leicester har haft muligheden for at hente dem, siger Ole Nielsen til tipsbladet.dk.
Det er hans fornemmeste opgave.
- Jeg skal finde spillere til førsteholdet, eller i hvert fald anbefale spillere. Jeg skal kortlægge det marked, jeg har. Vi skal have kendskab til de spillere, der er her. Der skal ikke poppe noget op fra Skandinavien, som vi ikke har haft mulighed for at finde. Vi skal finde den næste Premier League-stjerne i Skandinavien. Det er det vigtigste.
- Det, der går mest tid med, er at sortere alle dem fra, der ikke er gode nok. Det er størstedelen af arbejdet. Jeg ser mange kampe med spillere, der er ikke gode nok til PL: Der er mange venlige agenter, der har spillere, der kan en hel masse. Jeg ser det som en hjælp, og engang imellem har de ret, fortæller Ole Nielsen.
Han holder hele tiden Leicester orienteret om de spillere, han har set i aktion, og derhjemme har han en database med alle de aktive spillere, han har set. Der er 9.000 spillere pt.
- Jeg udfylder mit ark, og når jeg kommer hjem, laver jeg en rapport og udfylder noget statistik. Derefter skal jeg give spilleren karakter inden for forskellige områder – for eksempel teknisk, taktisk og fysisk. Vi har et system, hvor vi smider tallene ind, og der kommer et resultat, men jeg skal også selv give en endelig dom i sidste ende. Jeg skal give et A, B eller C. A-spillerne skal vi skrive kontrakt med det samme. B skal vi holde øje med. C skal vi bare glemme. Jeg er ansat for at have min mening. Jeg skal ikke skrive til Leicester, hvad jeg tror, de gerne vil høre. Jeg skal skrive det, jeg mener.
- I gamle dage fik jeg det ind på computeren i stedet for at have det på håndskrevet papir. Først var det i en tabel i Word, men siden fik vi lavet det til et Excel-ark. Jeg har 9.000 spillere i databasen, og jeg forsøger at opdatere det så godt jeg kan. Jeg noterer mange ting: Rygnummer, spillernavn, nationalitet, klub, kontraktudløb, liga, kontraktudløb, tidligere klubber, skader, agentoplysninger, formalia, fødseldsdag, position, favoritben, højde, vægt. Det kan også være privatoplysninger om børn. Hvis vi skal have spilleren, er det en fin indgang at spørge til børnene. Vi har også forsøgt med nogle kolonner om hurtighed, teknik og så videre. Endelig har jeg en kolonne, hvor der står, om det er Premier League eller Superliga-potentiale. Men der er ingen sandheder udover at vinderne ude på banen har ret, siger han.
Det begyndte med DS-kampe i Odense
Lige nu er det Leicester, der har ret. Klubben er mod alle odds på vej mod det engelske mesterskab og Champions League, og Ole Nielsen er en del af det. Hvordan er han havnet der? Det er en historie, der er præget af tilfældigheder og godt netværk.
Det begyndte i Odense, da Ole Nielsen var omkring 20 år gammel.
- I begyndelsen ville jeg være professionel fodboldspiller ligesom alle andre, men officielt havde jeg nogle knæskader, der forhindrede mig i at blive det. Egentlig var jeg nok heller ikke god nok. Så blev jeg træner i stedet, og så kunne jeg godt tænke mig at skulle leve af det. Derfor blev jeg ungdomstræner i B.1909 i starten af halvfemserne.
- Jeg abonnerede dengang på fodboldmagasinet World Soccer, så jeg fik det 14 dage før de fleste andre i Danmark. Der var en sjov artikel om Tommy Møller Nielsen, som på det tidspunkt var cheftræner i B 1909. I artiklen stod der, at han var bror til Richard Møller Nielsen, og World Soccer havde mikset en masse sammen. Jeg viste ham artiklen, og vi begyndte at snakke om fodbold. På den måde begyndte jeg at scoute lidt for ham – det startede faktisk med, at jeg cyklede rundt og så Danmarksseriekampe i Odense.
Det var i 1994, at Ole Nielsen cyklede rundt og så Danmarksseriekampe for at se mulige spillere til B. 1909's førstehold. Tommy Møller Nielsen blev året efter assistenttræner for Kim Brink i OB. Her rykkede Ole Nielsen med, og da Kim Brink blev afløst af Viggo Jensen som cheftræner i den fynske klub, tog det fart for scouten.
- Jeg fulgte Viggo Jensen med rundt til hans klubber, så jeg scoutede for ham i både Aarhus Fremad, Esbjerg og Silkeborg indtil 2006, hvor han blev fyret. Jeg kørte så den sidste del af aftalen med Silkeborg færdig i den sæson, og så var jeg heldig, at Bolton kontaktede mig og spurgte, om jeg ville scoute for dem. Jeg havde tidligere skrevet til dem for at høre, om de kunne bruge en scout, og da de åbenbart havde haft noget liggende på mig, tog de kontakt til mig, fortæller han.
Sendte Braithwaite til Newcastle
Sådan blev Ole Nielsen scout for en Premier League-klub. Han begyndte arbejdet i januar 2007, hvor det kørte for Bolton. Sam Allardyce havde skabt et stærkt hold, der kvalificerede sig til UEFA Cuppen. Derefter stoppede Sam Allardyce og tog til Newcastle i sommeren 2007, og kort efter fulgte Ole Nielsen efter.
- I forbindelse med managerskifte sker det nogle gange, at alle engelske scouts rykker med, mens de udenlandske bliver. Så jeg fortsatte i Bolton, men til en europæisk FCK-kamp i Parken i august 2007 mødte jeg min tidligere chef, der nu var i Newcastle. Det var heldigt, for 14 dage senere fik jeg et opkald fra Bolton og fik at vide, at alle vi udenlandske scouts var opsagt. Derfor ringede jeg til min tidligere chef, og fem minutter senere havde jeg Newcastles chief scout i røret. ”Du kan bare starte nu”, fik jeg at vide.
- Man kan godt tale om nepotisme i det her game, og det er jo både godt og skidt. Det er godt, når man er inde, men det er skidt, når man er ude. Det er vigtigt at have et netværk. Steve Walsh ansatte mig dengang i Newcastle, og ham har jeg hele tiden holdt kontakt med. Han er assistant manager i Leicester nu.
Det blev til en række år i Newcastle for Ole Nielsen, der både arbejdede under Sam Allardyce, Nigel Pearson, Kevin Keegan, Joe Kinnear, Chris Hughton og Alan Shearer. Og undervejs var han både ved at sende Martin Braithwaite og Kevin Mensah til den nordengelske klub. Mensah blev inviteret to gange til Newcastle – første gang på Ole Nielsens anbefaling, anden gang fordi han havde gjort det godt. Sagen om Braithwaite var en mere spøjs episode.
- Jeg var engang i sommerhus et sted i Danmark, hvor min telefon ringede fra Newcastle. Jeg tænkte: 'åh nej, det er sjældent den ringer – nu bliver jeg nok fyret.” Det plejer at foregå via mail, så jeg var lidt paf. De ringede om torsdagen og sagde, at de ville have den bedste unge angriber fra Danmark til prøvetræning om mandagen. Martin Braithwaite var ham, der lige dukkede op, og jeg prøvede så at sætte det op med Esbjerg. Vi fandt ud af det, og han kom så derover. Han spillede træningskamp for U18-holdet og scorede hattrick den ene dag, og tre dage senere spillede han for U21-holdet og gjorde det godt. Newcastle ville gerne skrive kontrakt med ham, men han ville ikke derover, fordi han kun havde et halvt år tilbage af sin uddannelse. Det var godt for mig, at han gjorde det godt.
Fritidsjob med 60 timer om ugen
Ole Nielsens program, når Superligaen ligger stille.
Men alting har en ende, og det havde Ole Nielsens tid i Newcastle også. Da en nyt managerskifte kom i stand, blev Ole Nielsen ringet op af Chris Hughton og fortalt, at man hellere ville satse på Frankrig frem for Danmark.
- Det var ærgerligt, men det var fair, at de havde nosser til at ringe og sige det personligt. I mellemtiden lavede jeg lidt for Celtic og Charlton, men jeg havde stadig kontakt til Steve Walsh, og jeg fik så en henvendelse om, hvorvidt jeg kunne se på nogle danske spillere for dem. Jeg kunne godt hjælpe dem, for det kunne være en vej ind, og to måneder senere spurgte de, om jeg ville arbejde for dem. Det har jeg gjort lige siden sommeren 2012, siger Ole Nielsen.
Derfor rejser han nu Nordeuropa tyndt for at se fodbold. I januar var han på en weekendtur, der omfattede Hamborg, Amsterdam og Alkmaar, og i den kommende weekend skal han både se OB-AGF, FCK-Esbjerg, Brøndby-Hobro og FC Midtjylland-AaB live. Foruden ”en hemmelig mission i udlandet om lørdagen,” som han siger. Så der er nok at se til – og det virker ikke til, at der er mange penge i ”fritidsjobbet” for den 41-årige fynbo, der både har hustru og to sønner.
- Scoutingjobbet er overhovedet ikke fuldtid lønmæssigt. Ved siden af arbejder jeg som pædagog i en fritidsordning. Jeg arbejder 27 timer om ugen der, og resten af min tid bruger jeg på fodbold. Det er det, jeg gerne vil. Hvor mange timer, jeg bruger på det? Det er min kone nok bedre til at regne ud.
- Jeg bruger måske 50-60 timer om ugen på det, men jeg tæller det ikke, og jeg gør heller ikke min timeløn op. Det gør man ikke, når der er noget, man gerne vil. Det er en passion, fortæller Ole Nielsen, der også har familiens opbakning til at dyrke sin passion, for hustruen vidste, hvad hun gik ind til.
- Det er en livsstil, og vi har da snart kobberbryllup, så det er fint. Men der er nogle ting, vi ikke kan. Vi kan ikke bare tage på weekendtur. På den måde har jeg aldrig helt fri, siger manden, der udover de mange live-kampe har fodbold på tv og på computeren så ofte han kan. Og når Superligaen ligger stille, kigger han andre steder hen.
- Jeg ser mange kampe, fordi det er sjovt. Og så håber jeg jo at finde den næste Amartey. Det er drivet. Og så elsker jeg jo at se fodbold, siger Ole Nielsen – den danske scout for Premier Leagues tophold.
Læs mere: I anden del af vores scouting-serie, der udkommer onsdag, fortæller Ole Nielsen om Daniel Amarteys vej fra Djurgårdens IF via FC København til Leicester.