Ekspert: Man City-ejere er ikke andet end ekstremt velhavende bøller
I de seneste uger har fodboldverdenen fået åbnet sine åbne for den ene skandale efter den anden. Det spænder lige fra klubber og agenter, der sammen unddrager skat, til matchfixede kampe og snyd med Financial Fair Play (FFP).
En af klubberne i centrum har været Manchester City, der ifølge de lækkede dokumenter i en årlig sponsoraftale med flyselskabet Etihad på 565 millioner kroner kun fået 67 millioner fra Etihad, mens selskabet bag Manchester City, Abu Dhabi United Group, betalte de resterende knap 500 millioner, en klokkeklar omgåelse af UEFA’s FFP-regler.
De forbyder udtrykkeligt klubber at forklæde økonomiske tilskud fra ejeren som sponsorater eller andre indtægter.
Også Chelsea har tiltrukket sig opmærksomhed, eksempelvis da Politiken afslørede, at den danske landsholdsspiller Andreas Christensens far, Sten Christensen, i alt modtog flere millioner kroner for et job som scout, han aldrig reelt udførte, og pengene i stedet kunne tolkes som værende del af aftalen, da Andreas Christensen flyttede fra Brøndby IF til Chelsea som 15-årig.
Netop de to mandskaber mødes i morgen i Premier League. Nicholas McGeehan har gennem mange år været Human Rights Watch’ efterforsker i De Forenede Arabiske Emirater, hvor Manchester Citys ejere har hjemme, og han mener, at Football Leaks-afsløringerne bare bekræfter den opfattelse, hans arbejde har givet af regimet bag klubben.
- For mig er afsløringerne i Football Leaks et indblik i, hvilken type mennesker der driver og ejer Manchester City. Det er en kabale af magtfulde mænd, der styrer et helt land og agerer som meget stærke og indflydelsesrige investorer på den internationale scene takket være deres enorme politiske og økonomiske indflydelse, som landet har på globalt plan, siger han til Tipsbladet.
- Hvis vi skal være helt ærlige, er vi vel ikke så overraskede over det, der er kommet frem i Football Leaks, i hvert fald ikke dem af os, der har fulgt Manchester City tæt. Til gengæld er detaljerne i afsløringerne fascinerende.
- Eksemplerne strider jo fuldstændig mod det PR-projekt, man har stablet på benene i Manchester City, som man forsøger at fremstille som den her sunde, bæredygtige og skønne fodboldklub, der er dybt engageret i lokalsamfundet. Der udstiller Football Leaks på perfekt vis ledelsens og ejernes enorme hykleri, for de er ikke andet end ekstremt velhavende bøller.
Læs hele artiklen i dagens Tipsbladet, som udkommer sammen med Ekstra Bladet denne fredag.