144248

Du holder dig fra ketchup, Pierre Emile Højbjerg

Hvad er det med ketchup og engelsk fodbold? Inden for de seneste uger har to nyansatte managere i Premier League forbudt deres spillere at spise ketchup, og det er langt fra første gang, at det elskede tomattilbehør er blevet bandlyst på de britiske øer. Hvorfor ser managere sig sure lige netop på ketchup – og…



Antonio Conte og Steven Gerrard har vidt forskellig baggrund og er blevet ansat i deres nye jobs med vidt forskellige ambitioner.

Italienske Conte har vundet mesterskaber med tre forskellige klubber, blandt andet med Chelsea i Premier League, og er blevet ansat i Tottenham, så London-klubben igen kan rykke op i toppen af den engelske liga og måske endda ligefrem vinde noget. Gerrard har fået sit første store trænerjob i hjemlandet, fordi forgængeren Dean Smith havde tabt fem kampe i træk, og Aston Villa var dalet faretruende tæt på nedrykningsstregen.

Men selv om Conte og Gerrard altså hverken har nationalitet, cv eller opgave til fælles, har de truffet den samme beslutning: De har forbudt ketchup i deres nye klubber.

Da Antonio Conte blev ansat, skrev The Athletic, at italieneren havde afskaffet tung mad og sandwicher efter træning, og at han (næppe personligt, men man kan aldrig helt vide med ham) havde fjernet mayonnaise og ketchup fra spillernes kantine.

”Normalt når jeg begynder at arbejde med spillere, kan nogen i begyndelsen ikke forstå noget som det her, men når de begynder at forstå det, går de ikke væk fra den vej. I Chelsea gjorde jeg præcis det samme. Vi talte om god mad, om at spise ordentligt. Det er et must. I hver eneste klub har jeg haft en diætist,” sagde Conte i november på et pressemøde.

Forud for sin første kamp i Aston Villa bekræftede Steven Gerrard, at også han har forbudt ketchup.

”Det var forbudt, før jeg overhovedet havde set det! Spillerne skal have den rigtige mentalitet. De er nødt til at stræbe efter eliten,” sagde Gerrard.

De to managere er langt fra de første til at tage så drastiske midler i brug. Ketchup er gennem årene blevet forbudt – og efterfølgende tilladt igen – i adskillige store engelske klubber. Og mangen en ny træner er af pressen blevet spurgt om, hvor på tomatskalaen han befinder sig. For ketchup er bare noget specielt i Premier League.

GettyImages-1356851869

Forbud indføres, forbud ophæves
I årtier havde engelsk fodbold et afslappet forhold til mad. I oktober 1973 citerede Tipsbladet Leeds Uniteds klublæge Ian Adams for at sige, at ”en spiller skal have lov til at spise, hvad han helst vil før en kamp.”

Den store reformator var Arsène Wenger, der kom til Arsenal i 1996. Han gjorde op med alkoholkulturen, tog spillernes chokoladebarer fra dem og indførte en ny diæt inspireret af den, han havde stiftet bekendtskab med i Japan. Arsenal-spillerne fik masser af grøntsager, ris, fisk og kylling. Og Wenger forbød også ketchup – men spillerne forhandlede med ham, og de røde tuber og flasker blev sat tilbage på spisebordet.

Efter årtusindeskiftet tog tendensen fart. Fabio Capello forbød sine engelske landsholdsspillere at spise ketchup, og Juande Ramos lavede også et forbud, da han blev Tottenham-manager. Det var der delte meninger om. Tom Huddlestone fortalte i et interview med Evening Standard, at han savnede ketchup til sin kylling, men at den sundere mad havde fået ham til at tabe et par kilo og komme i bedre form. Andre var dog mindre tilfredse med spanierens strenge diæt, der indebar et forbud mod alle slags saucer og dressinger og endda også salt- og peberbøsser på frokostbordet.

”Det gjorde en forskel, for han forbedrede statistikkerne efter omkring tre uger. Vi løb faktisk mere. Men til sidst taber man spillerne, fordi de tænker: 'Jeg har fået nok af det her. Jeg vil bare gerne have en smule ketchup på min pasta',” har den tidligere Tottenham-spiller Jamie O'Hara fortalt TalkSport.

Det siges, at da Harry Redknapp tog over fra Ramos i Tottenham, overraskede han sine spillere ved at smække en ketchupflaske på bordet med ordene: ”Jeg hører, I har været sultne, drenge.”

Sådan er mønsteret ofte, når vi får den slags historier fra England. En ny manager – ofte en sydeuropæer som for eksempel Capello, Conte, Ramos eller Paolo Di Canio – kommer til, og for at forbedre disciplinen og formen, forbyder han ketchup. Og når han så enten er blevet fyret eller selv har sagt op, kommer en ny manager til – og det er ofte en brite, i hvert fald har Redknapp, Roy Hodgson og Nigel Pearson gjort det – og genindfører ketchup for at forbedre humøret i truppen.

”Spillerne er nødt til at være afslappede nok til at kunne spille,” sagde daværende U/21-landstræner Gareth Southgate, da han i 2015 fik det i Storbritannien så obligatoriske spørgsmål om et ketchupforbud før EM og svarede nej.

Men man kan ikke ikke gøre det til en krig mod nord og syd. For eksempel tillod Maurizio Sarri ketchup, da han tog over fra Conte i Chelsea. Og udover Gerrard er Sol Campbell et eksempel på en engelsk manager, der pillede ved maden, da han i 2019 blev ansat i Southend United i League One.

”Holdningen til mad var lidt for løs, så det har vi ændret på træningsanlægget. Vi har stoppet ketchuppen, men selvfølgelig kan vi ikke kontrollere, hvad spillerne spiser i deres fritid,” sagde den tidligere landsholdsforsvarer efter sin tiltrædelse ifølge lokalmediet Echo.

Det hjalp i øvrigt ikke noget, for Southend rykkede ud, og Campbell forlod jobbet efter mindre end et år.

GettyImages-1356851869

Fronterne er trukket op
Den fermenterede kinesiske fiskedressing kê-tsiap kom til Europa fra Asien med engelske og hollændske sømænd i 1600-tallet, og allerede i det efterfølgende århundrede var ketchup – dog lavet af svampe frem for tomater – hverdagsmad i England. Derfor er det et fødevareprodukt med en særlig kulturel signifikans i Storbritannien, og derfor er det ketchuppen, som altid fremhæves i pressen, selv om managere også kan finde på at fjerne for eksempel smør, mayonnaise og slik fra spillernes kost. Og nu er det en let måde, hvorpå man kan afkode en ny manager. Om han er for eller imod ketchup.

Og hvilken betydning har det så? Det er der delte meninger om. Tim Sherwood, tidligere Tottenham-manager, har kaldt Antonio Contes aktuelle beslutning i London-klubben for ”nonsens.” Men på Twitter har John Terry talt varmt om sin gamle manager.

”Under Antonio var jeg det mest fitte, jeg nogensinde har været. Træningen var hård, og ofrene er en nødvendighed,” tweetede den tidligere Chelsea- og England-anfører.

Også Tottenham-højrebacken Emerson har taget godt imod ændringerne.

”Jeg kan godt lide ketchup! Men jeg er vant til ikke at spise den slags mad, så det er ikke et stort problem. Smørret er også væk. Det er rigtigt, at han har understreget vigtigheden af vores kropsfedt og at fjerne nogle madvarer. Jeg har aldrig set noget lignende før, og i starten var det en overraskelse og lidt svært, men det er så vigtigt for vores præstationer. De her detaljer kan gøre hele forskellen,” sagde backen i sidste uge.

I Daily Mail har skribenten Ian Ladyman valgt den anden side i ketchupkrigen.

”Contes forgænger i Spurs var, tilfældigvis, den portugisiske træner Nuno Espírito Santo. I sin tidligere klub Wolves – hvor Nuno gjorde det godt – blev han af Chef For Ernæring, dr. Mayur Ranchordas, beskrevet som 'den mest fremsynede manager, jeg har arbejdet sammen med'. Så hvorfor ville sådan en intelligent, fremadstormende manager – en træner kendt for sin egen interesse i små detaljer – ankomme til Tottenham og tillade sine spillere at få noget ketchup på deres pølser med lavt fedtindhold? Sandsynligvis fordi han vidste, det ikke ville gøre den mindste forskel på, om hans hold vandt eller tabte,” skrev Ladyman i forrige weekend, mens Jonathan Liew i The Guardian ikke tilsluttede sig en af de stridende parter, men forsøgte at se det hele lidt fra oven:

”Det her handler egentlig ikke om ketchup. På mange måder er ketchup et udtryk for en meget dybere kulturel uenighed i fodbold: Om det er en sport, som handler om at lide, om at ofre og om at uddanne sig selv, eller om det er spil, hvor man udtrykker sig, som man nyder, og hvor man jagter gode følelser. Det er for eksempel sigende, at både Conte og Gerrard taler om deres ketchupforbud som noget mentalt: Underforstået at synden ikke er ketchup, men behovet for det, lysten til det, fristelsen i sig selv.”

Og hvor stopper det så? Ifølge The Athletic har Antonio Conte rådet sine spillere til at spise mere frugt – men den seneste nye manager i Premier League, Ralf Rangnick i Manchester United, forbød i sin tid som RB Leipzig-træner sine spillere at spise bananer efter klokken 14, fordi spillerne ikke havde godt af frugtsukkeret.

Det vides i skrivende stund ikke, hvad Rangnick synes om ketchup. Men man skulle kende den britiske presse dårligt, hvis vi ikke snart finder ud af det.





Dansk klub håber på aftale med Jores Okore



LIGE NU

Tæt duel: Brøndby-stjerne vinder Det Gyldne Bur


Skidt, skidt nyt for FC Barcelona

Tidligere AGF-talent ophæver i Norge



Lyngby styrker ledelsen inden transfervinduet

Fyret i Tyskland: ‘Selvfølgelig gør det ondt’

FCK-legende til Danmark? ‘Jeg er interesseret’

Advarer Kasper Dolberg: Tag ikke til den liga

FCK skal møde Tysklands ‘Sir Alex’



INTERVIEW

– Jeg vil aldrig sige nej til Brøndby-skifte


Storspillende dansker har Messi-drøm

Fanklubben: Her er Superligaens 5 bedste målmænd

Far lønforhandlede med søn

Ny City-nedtur: Stjerne ude i fire uger



TOPNYHED

Kæmpe Thomas Frank-hyldest: Har set fantastisk ud


Peter Schmeichel gik amok

Pistol-skandale: Nu ophæver dansk keeper

Monstersalg: FCK-boss blæst bagover

I centrum før Brøndby-kamp – nu er den gal igen

Langtidsskadet dansk stortalent forlænger til 2028


TIPSBLADET SPECIAL

Bullseye: ‘En fuldstændig fænomenal transfer!’


Hård kritik af Rasmus Højlund

Eksperter i chok: FCK køber én til denne position

Drømmer om at leje German Onugkha

Pludselig dukkede Braithwaite op – så jublede de



Her er FCK’s modstander i Conference League

Spotpris: Så billig er Superligaens bedste spiller

Kasper Dolberg melder klart ud om transfer

Patrick Dorgu har sagt ja til denne klub

13 skarpe til lørdagens Tips 13

Vildt sympatiske Schmeichel hyldes: ‘Uhørt klasse’

‘AC’ forventes at få comeback i Saudi-Arabien

Dansker tæt på 10. klubskifte i Italien


INTERVIEW

Roser Mark Strudal: ‘Han er et fedt menneske’


Droppet af Randers: ‘Stort mysterie for mig’

Lurer på Brøndby-stjerne: ‘De skal slå til nu’

Farvel til Brøndby-legende: Jeg var så uheldig

Amorim om United-stjerne: Han er vred på mig

Karakterer: En vanvittig genistreg, Viborg!

Fanklubben: Tidl. OB’er ville passe perfekt i AaB

Björn Wesström fyret

Karakterer: Enmandshær – sikke en åbenbaring

Hylder Bo Henriksen: Vanvittigt hvis det ikke sker

Afsløring: SL-rivaler er vilde med AaB-kaptajn

Milliongave til dansk klub

Nathan Trott overrasket over Neestrup-beslutning

Eksperter uenige: De kommer i pokalfinalen

FCM trækker storklub i Youth League

AaB-chef er rasende over rødt kort!

Afslører planen for Mileta Rajovic

– Vi har samme ambitioner som med Kasper Dolberg og Robert Skov

FC København sælger midtbanespiller

I svime over Thomas Frank: Deres vigtigste våben

Fyret tirsdag: ‘Har allerede fået henvendelser’

Spillede for ærkerivalen, nu er han ansat i FCM

Karakterer: Han ligner et fejlskud, AaB