41-årige Ole Nielsen er scout i Skandinavien og omegn for Premier Leagues aktuelle tophold, Leicester. I vinterens transfervindue hentede klubben tre spillere – to af dem var på Ole Nielsens anbefaling; Daniel Iversen i Esbjerg og Daniel Amartey i FC København.
I en mini-serie på tipsbladet.dk fortæller Ole Nielsen om livet som Premier League-scout i Danmark og om sit arbejde. Første del, der blev bragt tirsdag, handlede om hans vej til jobbet samt hans arbejdsmetoder. Andel del, der bringes i dag, handler om hans rolle i Daniel Amarteys skiftede fra FC København til Leicester, og tredje del handler om scouting-arbejdet i den engelske klub.
Anden del: En tanke på færgen blev til et stort køb
Det tager kun 20 minutter at sejle mellem Helsingør i Danmark og Helsingborg i Sverige, men det er alligevel tid nok til at gøre sig nogle tanker, der kan få stor betydning for både en fodboldklub og en fodboldspiller.
Da Leicesters danske scout Ole Nielsen om aftenen søndag den 31. marts 2013 var på vej tilbage til hjemmet på Fyn, sad han på Scandlines-færgen på Øresund og gjorde sig nogle tanker om den fodboldkamp, han havde set et par timer forinden. Små tre år senere blev Daniel Amartey præsenteret hos Leicester City efter et langt forløb, der blev indledt den martssøndag på Øresundsfærgen.
Den 41-årige danske scout fortæller her, hvordan han opdagede Daniel Amartey, og hvordan spilleren i sidste ende havnede i Leicester.
- Mit job består i at dække Sverige, Norge og Danmark for Leicester. Danmark er rimeligt nemt, fordi jeg bor her og ser de fleste kampe, så jeg har meget fingeren på pulsen her. I Sverige er det lidt anderledes, men jeg gør meget ud af at se de store stockholmske klubber, når de spiller på den svenske vestkyst. Jeg var så heldig, at den første kamp i sæsonen 2013 var mellem Djurgårdens IF og Helsingborg.
- Jeg tog egentlig op for at se kampen for at holde mig orienteret om, hvad der er, og for at kigge nærmere to på spillere. Det var ikke nogen, vi skulle shanghaje lige nu og her, men jeg lavede nogle individuelle rapporter på dem for at have det i systemet. Efter kampen kørte jeg hjemad, og jeg spillede ligesom kampen igennem oppe i hovedet. På færgen mellem Helsingborg og Helsingør kom jeg i tanker om, at ham den mørke midtbanespiller for Djurgårdan jo ikke var så dårlig, fortæller Ole Nielsen til tipsbladet.dk.
Den mørke midtbanemand for Djurgården var den dengang 18-årige Daniel Amartey. Han havde debuteret officielt for Djurgården i Allsvenskan-kampen, og han var med til at tabe 0-3 til Helsingborg, men alligevel havde han efterladt et godt indtryk hos Leicesters danske scout. Ole Nielsen kiggede derfor nærmere på spilleren, da han kom hjem. Da han skulle sende sine sædvanlige rapporter til Leicester-ledelsen, skrev han samtidig, at han og klubben skulle holde øje med Daniel Amartey.
”Emne: Daniel Amartey”
Et par dage senere fik Ole Nielsen en mail tilbage fra Leicester. I emnefeltet stod der blot ”Daniel Amartey.”
- Klubben havde lavet en rapport udelukkende på Daniel Amarteys kamp via WyScout. Jeg fik at vide, at jeg skulle holde øje med ham, men problemet var, at han var fra Ghana og ikke havde nogen landskampe. Så det var et longshot, fordi vi ikke ville kunne hente ham på grund af de engelske regler om arbejdstilladelse. Men vi holdt øje med ham, fortæller Ole Nielsen.
Imens den danske scout fortsatte med at tage til Sverige for at se Daniel Amartey i kamp for Djurgården, var der flere, der fik øje på ghaneseren i løbet af foråret 2013. I medierne kunne han læse, at Liverpool, Dortmund, Stuttgart og en masse andre store klubber også var interesserede i midtbanespilleren.
I en kamp mod IFK Göteborg stod Amartey for et fantastisk løb på over 80 meter, som gav klubben et straffespark. En video af optrinnet kom senere på YouTube, hvor den aktuelt er set mere end 100.000 gange, og Daniel Amartey blev et mere og mere varmt navn i fodbold-Europa .
- Hans værdi steg dramatisk. Alligevel kunne vi stadig ikke få ham uanset hvor god han var. Men han havde stadig noget, siger Ole Nielsen.
Det blev imidlertid ikke en af central-Europas store klubber, der hentede Amartey i Djurgården. I sommeren 2014 skrev Daniel Amartey kontrakt med FC København, der købte spilleren for næsen af blandt andre Brøndby. Men selvom Amartey havde været på Leicester-blokken halvandet år i forvejen og nu skiftede klub, gjorde det ikke Ole Nielsen noget.
- Så kunne jeg jo følge ham endnu tættere. Jeg kunne se ham oftere, og jeg tror, at jeg lavede 19 individuelle rapporter på ham, mens han spillede i FCK. Det er endda udover alle de gange, jeg bare har set ham i aktion for FCK og lavet en holdrapport. Det er 19 gange, jeg har været inde at se en kamp med fokus på ham, siger Ole Nielsen.
”Ranieri synes også Amartey er god”
I løbet af 2015 steg Leicesters interesse i Daniel Amartey i takt med at spilleren kom ind omkring Ghanas landshold. Ole Nielsen havde således selskab af en ekstra Leicesters-scout, da FC København tabte 0-2 til FC Midtjylland i Herning i maj, og sidenhen kom Ole Nielsens chef Steve Walsh også til Danmark.
- Min chef var også ovre at se ham i maj og bekræftede mine synspunkter. Det var en fin anerkendelse af mit arbejde i forhold til at anbefale Amartey. Jeg er meget stolt over, at Amartey er kommet til Leicester, for det er et cadeau, men hvis han var røget til Livepool eller Manchester United, så skulle det ikke være sådan, at vi ikke havde haft muligheden, siger Ole Nielsen med henvisning til grundessensen i sit job: Det må ikke ske, at en anden klub henter en spiller uden at Leicester kender denne spiller.
I sommeren 2015 var der en del rygter omkring Daniel Amartey på transfermarkedet. Flere klubber blev nævnt interesserede, og i FC København var man opmærksom på, at spilleren kunne blive solgt efter bare et år i klubben. Samtidig var ghaneseren fortsat i tema i Leicester.
I august blev Ole Nielsen og klubbens cirka 10 andre scouts inviteret til Leicester forud for sæsonstarten i Premier League. Nigel Pearson var blevet udskiftet med Claudio Ranieri som manager, og ved scoutingmødet med manageren blev navnet Daniel Amartey også vendt.
- Vi var ude at spise om fredagen, hvor Claudio Ranieri også var der. På et tidspunkt var der en, der sagde: ”Ranieri synes faktisk også, at Amartey er en god spiller”. Siden kunne jeg læse i medierne, at vi var interesserede, og jeg vidste jo, at jeg havde anbefalet ham. Både assistenten Steve Walsh og manageren syntes han var god, men om han røg til Leicester eller Marseille kunne jeg ikke påvirke. Jeg måtte bare afvente, fortæller Ole Nielsen.
Et markant aftryk på en stor handel
Daniel Amartey kom ikke væk fra FC København i sommeren 2015 trods heftig flirt med især Marseille, så efteråret 2015 bød på flere Superliga-kampe for både ham og Ole Nielsen. Den danske scout blev ved med at følge ghaneseren, og selvom Thomas Delaney faktisk spillede et bedre efterår end Daniel Amartey, var der fortsat plusser ud for FC Københavns nummer 18, når kamp- og spillerrapporterne skulle sendes til Leicester.
Ole Nielsen så og ser mange kvaliteter i Amartey.
- Han er en alsidig spiller. Han er en ærlig spiller. Han har en uhyggelig fysik, og jeg synes så, at han skal være bedre til at bruge den engang imellem. Jeg har en fornemmelse af, at han er stærkere end han giver udtryk for. Han kunne godt være lidt mere aggressiv. Men han er en god 'passer' – hans afleveringer er fine, og der er sket en kæmpe udvikling fra jeg så ham første gang. Dengang spillede han mest på tværs, men nu spiller han flere fremadrettede afleveringer og er blevet mere modig i sit spil. Der er kæmpe potentiale i ham, men jeg tror også, at han kan begå sig allerede nu. Han er ikke færdig – han er kun 21 år, siger Ole Nielsen, der både i tilfældet Amartey og på generelt plan primært har fokus på fodboldfærdighederne.
- Jeg kan kun se, hvad de laver på banen, og så kan jeg følge med i, om han udtaler sig dumt eller opfører sig dumt uden for banen. Men jeg har aldrig talt med Daniel Amartey, så jeg håber bare, at det også er en spiller, der passer godt i omklædningsrummet. Jeg er glad for, at Ståle Solbakken efterfølgende har sagt, at det er en af de bedste spillere, han har haft siden Hangeland, og at han kan slå til. Jeg kender ikke Ståle personligt, men jeg har respekt for hans arbejde, og han kender jo Amartey gennem sit arbejde. Jeg håber, at han får ret, siger Ole Nielsen.
I januar 2016 faldt tingene så på plads. Daniel Amartey skiftede fra FC København til Leicester for en sum, der på rygteplan er nævnt som 60 millioner kroner. Ole Nielsen har dermed haft et markant aftryk på en af de største handler mellem Premier League og Superligaen.
- Når folk møder mig, siger de altid, at jeg har et fedt job, og så spørger de, hvem jeg har fået til Leicester. Nu kan jeg sige, at jeg har fået Amartey derover. Det er min spiller, hvis man kan sige det sådan. Men det er ikke et one-man-show, siger Ole Nielsen om jobbet som Premier League-topholdets øjne i Skandinavien.
Som han har fortalt, består størstedelen af arbejdet i at sortere fra; at se en spiller for at få bekræftet, at han ikke er god nok. Men nogle gange dukker der noget interessant op, som bliver vendt en ekstra gang på færgen hjem fra Sverige. Og det er derfor han bruger over 50 timer om ugen for at se fodbold.
- Man er nødt til at se så mange kampe som muligt, for lige pludselig er de for næsen af dig. Man opdager jo ikke spillere ved ikke at se fodboldkampe, siger manden, der har en stor andel i Daniel Amarteys vej til Premier Leagues tophold.