Video : Tipsbladet
Landshold

Ståle revser DBU-boss: Det giver ingen mening

Den tidligere FCK-træner Ståle Solbakken er helt uforstående over DBU-formand Jesper Møller.

Norske Ståle Solbakken kender dansk fodbold indgående efter perioder på fem og syv år som cheftræner for FC København.

Den nuværende norske landstræner har fulgt sagen og debatten om Jesper Møllers støtte til at lukke russiske U/17-landshold ind i UEFA-turneringer igen.

Ligesom resten af Skandinavien har Solbakken ventet på at høre fra Jesper Møller selv, hvad han stemte, og landstræneren forstår slet ikke Møllers beslutning om ikke at ville fortælle om sin stemme.

- Det her hemmelighedskræmmeri omkring, hvad man har stemt som demokratisk valgt leder, det giver jo ingen mening. Hvis man er demokratisk valgt i en organisation, så mener jeg, at det er en selvfølge og pligt, at man er åben omkring, hvad man har stemt. Man repræsenterer ikke sig selv, man repræsenterer en organisation, et fodboldforbund. Man er der på vegne af nogle andre, siger Ståle Solbakken til Tipsbladet.

- Så kan man ikke hemmeligholde, hvad man stemmer, når man er afsted med et mandat om at stemme på en bestemt måde fra organisationen. Man kan ikke køre sololøb, uanset om man hedder Jesper Møller, Jesper Hansen eller Jesper Olsen, siger Ståle Solbakken, der mener, at hemmelighedskræmmeriet i sig selv er skadeligt for fodbold.

- Alle ved, at ved hemmeligholdelse skaber man ikke bare en mistanke, der opstår også en form for foragt, fordi man allerede der bryder nogle demokratiske principper.

Urimeligt overfor spillere og trænere
I den kommende uge kan der ikke herske tvivl om, at landstræner Kasper Hjulmand og danske landsholdsspillere bliver spurgt til sagen.

Diskussionen lever også i andre sportsgrene, fordi IOC forsøger at lukke russiske atleter ind i igen i OL i Paris og de paralympiske lege, og Ståle Solbakken finder det dybt kritisabelt, at Jesper Møller og DBU ikke soleklart afviser russiske hold og udøvere i turneringer.

- Vi er nødt til at forstå, at det her er meget større end os selv. Det er et globalt spørgsmål. Vi er nødt til at tænke tanken: 'Hvem tager Rusland næste gang?' Hvis det her lykkes, valser de så hen over et land til? Ukraine er i centrum for det her, og sport har et meget stort ansvar, og det gælder dermed også idrætsledere i de respektive forbund, siger Ståle Solbakken.

- I mange individuelle sportsgrene står norske idrætsudøvere frem og siger, at de ikke vil konkurrere med russere. Det er helt uacceptabelt, at der skal være russere med i konkurrencen, så længe der er krig. Og det gælder allermest i fodbold, fordi det er verdens klart største sport.

- Det skal være lederne, der passer deres job. Det skal ikke gå ud over trænerne og udøverne. Der er jo en grund til, at de er ansat som ledere i første omgang, siger Ståle Solbakken.

Den norske landstræner er ud over sit store engagement i fodbold også interesseret i samfundsforhold og politik, og efter Solbakkens mening er det hamrende naivt at tro, at beslutningen om russiske U/17-landshold ikke er et dybt politisk spørgsmål og en stor sejr for Putins styre.

- På internationalt plan kan der herske nogen tvivl om, at sport er enormt vigtigt for Ruslands styre. Og når man ved det, er det meget, meget vigtigt, at man opretter boykotten af russisk og hviderussisk idræt, siger Ståle Solbakken.

- Der er måske en lillebitte undskyldning et eller andet sted omkring det med, at russiske unge også skal have mulighed for at konkurrere internationalt. Men så er vi samtidig nødt til at vende situationen om og spørge, hvad ukrainske unge vil sige til at møde russiske unge i en sportskonkurrence.

- Idrætten er nødt til at være stærk nu. Vi kan se, at republikanerne i kongressen i USA rejser spørgsmål om, om de skal fortsætte støtten til Ukraine, for eksempel af våbenleverancer. I Slovakiet er vinderen af valget for få dage siden gået til valg på at standse hjælpen til Ukraine. Så det er lige nu, at sporten er nødt til at være stærk, og at alle må vise sympati og solidaritet med Ukraine. Og sporten har et kæmpe ansvar, fordi sport er så politisk vigtigt for Rusland, slår Ståle Solbakken fast.

Lise Klaveness, præsident i det norske fodboldforbund, har i klare vendinger sagt, at norske hold ikke kommer til at møde russiske, og at hun under ingen omstændigheder havde støttet forslaget om U/17-landshold fra Rusland i UEFA-turneringer, hvis hun havde siddet i UEFA's eksekutivkomité.