Hvad stemte DBU's formand Jesper Møller, da UEFA's eksekutivkomité i sidste uge valgte at lukke Ruslands U/17-landshold ind i UEFA-turneringer igen?
Spørgsmålet runger stadigt højere i det danske fodboldmiljø og i danske medier, hvor Tipsbladet og Ekstra Bladet i den seneste uge har sat fokus på beslutningen, der blandt andet har mødt sylespids kritik fra Ukraines fodboldforbund.
- Medlemmer af UEFA’s eksekutivkomité har underskrevet en fortrolighedserklæring i forhold til afstemninger med mere, og Jesper Møller henviser derfor som tidligere til UEFA’s præsident for udtalelser på vegne af UEFA’s eksekutivkomité, lød det i et skriftligt svar til Ekstra Bladet i sidste uge.
I britiske medier har det været fremme, at de to britiske medlemmer af eksekutivkomitéen Laura McAllister og David Gill samt Polens Zbigniew Boniek undlod at stemme i sidste tirsdags afstemning i UEFA-eksekutivkomitéen.
Jesper Møller og DBU's tavshed i sagen vækker opsigt i fodboldmiljøet i Danmark såvel som i andre europæiske lande.
Denne tavshed er yderst påfaldende og bekymrende med tanke på DBU's egne erklæringer om åbenhed og gennemsigtighed, mener en ekspert.
- I så afgørende et idrætspolitisk spørgsmål og med Putins stadige brutale krigsførelse i Ukraine, så må der være større åbenhed blandt beslutningstagerne, siger Stanis Elsborg, der er senioranalytiker ved Play the Game, til Tipsbladet.
- Ikke alene er beslutningen en hån overfor det ukrainske folk, hvis børn og unge ikke kan dyrke idræt, da mange af deres idrætsfaciliteter er ødelagte på grund af krigen og de har måtte flygte fra hus og hjem, det stemmer også meget dårligt overens med sportsverdenens skåltaler om good governance og transparens. Noget, som DBU i særdeleshed har slået sig op på.
- Derfor er det også stærkt bekymrende, at Jesper Møller og de øvrige medlemmer af UEFA's eksekutivkomité har underskrevet en fortrolighedserklæring, siger Stanis Elsborg.
Jesper Møller (til højre) har hidtil ikke ønsket at fortælle, hvad han stemte på mødet i UEFA's eksekutivkomité.
I Sverige er Jesper Møllers kollega i eksekutivkomitéen, vicepræsidenten Karl-Erik Nilsson, havnet i et voldsomt politisk stormvejr, efter han har erkendt at have stemt for forslaget på mødet på en uge siden, og ikke mindst efter Nilsson har skiftet forklaring om sin stemme flere gange undervejs i forløbet.
Ifølge Tipsbladets oplysninger var det et markant flertal i UEFA's eksekutivkomité, der stemte for at lukke Ruslands U/17-landshold for både herrer og kvinder ind i UEFA-turneringer igen, og sagen er efter Stanis Elsborgs vurdering en stor sejr for det russiske styre, der aktivt bruger fodbold og anden sport som politisk middel.
- Hver evig eneste gang idrætsverdenen og dens ledere laver en åbning for, at russiske atleter kan komme tilbage i varmen, så er det en enorm politisk sejr for Putins regime. I en tid, hvor Putin stadig sender tropper ind i Ukraine, er det guld værd for den russiske propagandamaskine, som dermed kan vise, at en så vigtig arena som sporten hilser dem velkommen, siger Stanis Elsborg.
- For Putin og statspropagandaen er det vand på møllen, hvis for eksempel dansk idrætsliv agerer forskelligt og ikke fremstår som en samlet enhed. Det gør deres manøvrerum langt større og det udnytter de til fulde. Giver du dem en finger, så tager de en hånd. Men vi har jo altså ikke viden endnu om, hvad Jesper Møller har stemt.
Det russiske fodboldforbund undersøgte tidligere på året muligheden for at slutte sig til Asiens fodboldforbund AFC i stedet for UEFA som protest mod udelukkelsen fra alle UEFA-turneringer.
De russiske landshold og klubhold har været udelukket fra alle UEFA-turneringer siden Ruslands angreb på Ukraine i februar 2022.
Russiske fodboldpolitikere som UEFA-eksekutivkomitémedlemmet Aleksandr Dyukov og russiske politikere i FIFA-regi har dog fortsat haft adgang til møder og det politiske arbejde i fodboldforbundene, og Ruslands landshold spillede i sidste måned træningskamp mod Qatar på en af arenaerne fra VM 2022.